Legătura PERICULOASĂ dintre dermatita atopică și bolile autoimune

Dana Lascu / 13 dec 2020 / 08:01

Un studiu recent relevă o asociere între dermatita atopică și mai multe boli autoimune. Cercetătorii spun că pacienții cu dermatită atopică trebuie analizați și monitorizați atent. 

Într-un studiu recent publicat în British Journal of Dermatology (link direct studiu), persoanele cu dermatită atopică sau eczeme au avut un risc mai mare să aibă și diverse boli autoimune, în special cele care implică pielea, tractul gastro-intestinal sau țesutul conjunctiv.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat registrele naționale suedeze de îngrijire a sănătății și au comparat 104.832 de cazuri de dermatită atopică cu 1.022.435 de controale medicale.

Deși au constatat că există o asociere clară, cercetătorii au subliniat că sunt necesare studii suplimentare pentru a identifica subseturile de pacienți cu dermatită atopică cu risc mai mare de boli autoimune și pentru a explora dacă severitatea și tratamentul dermatitei atopice pot afecta asocierea acesteia cu aceste afecțiuni.

„O mai mare conștientizare, screening și monitorizare a comorbidităților autoimune pot ameliora sarcina bolii la pacienții cu dermatită atopică și pot oferi o perspectivă mai profundă asupra patogeniei acesteia”, a spus autorul principal dr Lina U. Ivert, de la Institutul Karolinska, din Suedia.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy