Leucemia, „boala sângelui alb” - simptome care uneori trec neobservate

Leucemia este cancerul care începe în celulele stem din sânge și se caracterizează prin dezvoltarea de celule maligne în măduva osoasă. Potrivit profesorului Paul Coppo, hematolog la Spitalul Saint-Antoine din Paris, boala se poate dezvolta la orice vârstă și este mai frecventă la copii, adulți tineri și la persoanele de peste 60 de ani.

Ce este leucemia?

Este o formă de cancer al sângelui care se caracterizează prin multiplicarea celulelor tinere din măduva osoasă și din sânge. Profesorul Coppo explică faptul că acestea sunt celule tinere care nu sunt mature și care ar trebui să devină adulți. Aceste celule contribuie la formarea de globule roșii normale, trombocite și globule albe din sânge și asigură transportul oxigenului, coagularea și apărarea organismului împotriva agenților patogeni. Doar că, în stadiul lor de imaturitate, celulele nu îndeplinesc aceste funcții.

Leucemia apare când ADN-ul unei singure celule din măduva osoasă este afectată. Este vorba despre o mutaţie şi modifică abilitatea celulelor de a se dezvolta şi de a funcţiona normal.

În plus, este important să se facă diferența între diferitele forme de leucemie.

Există două forme de leucemie

Leucemie acută - celulele sangvine anormale sunt celule sangvine imature sau blaști; acestea nu îşi pot exercita funcţiile în mod normal şi se multiplică rapid, astfel că boala se agravează ușor; leucemia acută necesită tratament agresiv rapid.

Leucemia cronică – sunt mai multe tipuri de leucemii cronice: unele produc prea multe celule şi unele duc la producerea a prea puţine celule. Leucemia cronică implică celule sangvine mature, care se multiplică sau se acumulează mai lent şi pot funcţiona normal petru o anumită perioadă de timp; unele forme de leucemii cronice nu produc iniţial simptome şi pot rămâne fără să producă simptome şi nediagnosticate mult timp.

Potrivit Societății Canadiene a Cancerului, specialiștii spun că anumite afecțiuni medicale pot prezenta simptome similare cu cele ale leucemiei:

Oboseală

Febră

Pierderea poftei de mâncare

Pierdere în greutate

Paloare

Respirație scurtă

Senzație de disconfort

Palpitații

Slăbiciune

Ameţeală

Vânătăi

Sângerări din nas sau gingii

Infecții frecvente

Durere de gât

Durere de cap

Noduli limfatici

Tulburări de vedere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel