Leziuni cerebrale, jocul mingii cu capul. Risc mult mai mare la femei

Darius Muresan |
Data publicării:
Medici
Medici

Leziunile cerebrale cauzate de jocul cu capul la fotbal ar fi de cinci ori mai importante la femei decât la bărbaţi, conform unui studiu american realizat pe un eşantion de 100 de jucători, publicat marţi în revista Radiology şi citat de AFP.

"Cercetători şi medici au remarcat de multă vreme că femeile se simt mult mai puţin bine după o accidentare la cap, dar unii consideră că acest lucru se datorează faptului că femeile sunt mult mai înclinate să semnaleze simptomele", a comentat autorul principal al studiului, Michael Lipton, profesor de radiologie, psihiatrie şi ştiinţe comportamentale ale Colegiului de medicină Albert-Einstein din New York.

"Conform studiului nostru, care a măsurat de manieră obiectivă modificările de la nivelul ţesutului cerebral mai degrabă decât simptomele auto-declarate, femeile par să fie mai predispuse la a suferi un traumatism cerebral lovind un balon cu capul", a adăugat profesorul.

Pentru realizarea studiului, 49 de jucători şi 49 de jucătoare, cu vârste între 18 şi 50 de ani, au fost supuşi unor examene RMN, care pot determina sănătatea materiei albe a creierului.

Cele două grupuri au indicat că au efectuat în medie un număr de lovituri cu capul similare, 487 pentru bărbaţi şi 469 pentru femei, iar analizele au demonstrat că "volumul de materie albă afectată la jucătoare este de cinci ori mai ridicat decât la jucători".

Aproximativ 30 de milioane de femei practică fotbalul la nivel global, conform Federaţiei Internaţionale de Fotbal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel