Leziunile traumatice, semn timpuriu al demenței. Cresc riscul de demență cu 20%

Monika Baciu |
Data publicării:
dementa - FOTO: Freepik@LeoAI
dementa - FOTO: Freepik@LeoAI

Acesta este semnul timpuriu al demenței. După un an de la acest eveniment, persoanele în cauză sunt diagnosticate cu demență.

Vezi și: Finanțarea sistemului medical românesc, mică în comparație cu țările UE. Alin Marius Andrieș: Ministerul de Finanțe este privit ca bau-bau

Un studiu recent realizat de cercetători din Boston a dezvăluit o corelație îngrijorătoare între căderi și probabilitatea de a dezvolta demență. Analizând dosarele medicale a peste 2,4 milioane de adulți cu vârsta de 65 de ani și peste, cercetătorii au descoperit că persoanele care au fost spitalizate din cauza unei căderi aveau cu 20% mai multe șanse de a fi diagnosticate cu demență în termen de un an, comparativ cu colegii lor care au suferit alte leziuni. Aceasta subliniază necesitatea screening-urilor cognitive pentru vârstnicii care experimentează leziuni traumatice.

Leziunile traumatice și legătura cu demența


Dr. Molly Jarman, autor principal al studiului și director adjunct al Centrului pentru Chirurgie și Sănătate Publică de la Spitalul Brigham și al Femeilor, a subliniat semnificația acestor descoperiri.

"Studiul nostru evidențiază oportunitatea de a interveni devreme și necesitatea unui număr mai mare de clinicieni care pot oferi îngrijire cuprinzătoare pentru adulții în vârstă", a declarat dr. Molly Jarman, potrivit Daily Mail.

Studiul sugerează că recunoașterea căderilor ca indicatori timpurii ai demenței ar putea conduce la identificarea altor precursori și evenimente care ar putea beneficia de intervenție, îmbunătățind în cele din urmă gestionarea sănătății cognitive la vârstnici.

Vezi și: Inhibarea enzimei IMPDH, o nouă strategie în prevenirea metastazelor cerebrale

Leziuni traumatice - FOTO: Freepik

Studiu

Publicat în JAMA Network Open, studiul a analizat datele din sistemul de plată pentru servicii medicale Medicare Fee-For-Service. Peste jumătate dintre participanți au suferit căderi ca leziune, iar 91% erau albi, cu peste 60% fiind femei. Descoperirile au relevat că, în termen de un an după o cădere, 10% dintre participanți au primit un diagnostic de demență, comparativ cu doar 6,7% dintre cei cu alte leziuni. După ajustarea pentru diferite factori, analiza a indicat că căderile erau asociate cu un risc crescut de 21% de a dezvolta demență.

Relația bidirecțională între căderi și demență

Dr. Jarman a menționat că relația dintre căderi și demență pare a fi o stradă cu două sensuri.

"Declinul cognitiv poate crește probabilitatea căderilor, dar trauma cauzată de aceste căderi poate, de asemenea, să accelereze progresia demenței și să facă un diagnostic mai probabil în viitor", a explicat dr. Jarman.

Astfel, căderile ar putea servi drept evenimente precursori critice pentru identificarea indivizilor care necesită screening cognitiv suplimentar.

Vezi și: Renina, comutatorul care reglează tensiunea arterială

Provocări în îngrijirea post-intervenție

Autorii studiului au subliniat o provocare semnificativă: lipsa screening-urilor de urmare pentru deficitul cognitiv în setările de urgență și traumă. Dr. Alexander Ordoobadi, autor principal al studiului și medic rezident la Spitalul Brigham, a subliniat că mulți vârstnici nu au un furnizor de îngrijire primară regulat sau acces la un geriatru pentru monitorizarea continuă a sănătății lor cognitive și a recuperării după o leziune. Acesta a accentuat necesitatea unei mai bune coordonări a îngrijirii în urma unor astfel de incidente.

Demența, ce este

Demența este un termen general care se referă la pierderea memoriei, limbajului, abilităților de rezolvare a problemelor și altor capacități cognitive, care sunt suficient de severe pentru a interfera cu viața de zi cu zi. Boala Alzheimer este cea mai comună cauză a demenței.

Demența nu este o boală unică. Este un termen general care descrie o colecție de simptome pe care o persoană le poate experimenta în cazul în care trăiește cu diverse afecțiuni, inclusiv boala Alzheimer, potrivit Alzheimer's Association.

Bolile grupate sub termenul general "demență" sunt cauzate de modificări anormale ale creierului. Simptomele demenței determină o scădere a abilităților cognitive, suficient de severă pentru a afecta viața de zi cu zi și funcționarea independentă. Acestea afectează, de asemenea, comportamentul, sentimentele și relațiile.

Vezi și: De ce nu sunt medici în spitalele mici. Dragoș Garofil, apel la "dezmorțire": Descentralizarea s-a produs în 2009. Au trecut 15 ani

Boala Alzheimer reprezintă 60-80% din cazuri. Demența vasculară, care apare din cauza sângerărilor microscopice și a blocajelor vasculare în creier, este a doua cea mai comună cauză a demenței.

Cei care experimentează modificările cerebrale ale mai multor tipuri de demență simultan au demență mixtă. Există multe alte afecțiuni care pot provoca simptome de deteriorare cognitivă, dar care nu sunt demență, inclusiv unele care sunt reversibile, cum ar fi problemele tiroidiene și deficiențele de vitamine.

Demența este adesea menționată greșit ca "senilitate" sau "demență senilă", ceea ce reflectă convingerea anterioară, dar greșită, că declinul mental sever este o parte normală a îmbătrânirii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel