Ce este laptele UHT și ce proprietăți are. Cât rezistă și care este diferența față de laptele pasteurizat

Ce este laptele UHT și ce proprietăți are față de laptele proaspăt.
Ce este laptele UHT și ce proprietăți are, Laptele la temperaturi ultra-înalte, sau UHT, este un lapte ultra-pasteurizat care se livrează în recipiente sterilizate.
Este lapte adevărat, la fel ca cel pe care îl cumpărați răcit de la raionul de lactate, dar procesul special de pasteurizare și ambalare îi conferă o durată de valabilitate de câteva luni.
Ce este procesul de ultrapasteurizare a laptelui
În timp ce majoritatea laptelui trece printr-un proces standard de pasteurizare, laptele UHT trece prin ultrapasteurizare, care încălzește laptele în condiții de siguranță la o temperatură mai mare decât cea obișnuită. Acest lucru, la fel ca și pasteurizarea obișnuită, ucide bacteriile din lapte care pot fi dăunătoare sau care pot cauza deteriorarea laptelui, producând un lapte cu o durată de viață mai lungă. Acesta este apoi ambalat în recipiente sterilizate, cunoscute și sub denumirea de ambalaje aseptice, ceea ce ajută la menținerea laptelui mai mult timp în stare proaspătă.
Laptele UHT poate sta la rece timp de aproximativ trei luni, iar acest lucru poate varia în funcție de marcă. Odată ce recipientul este deschis, laptele trebuie refrigerat și are același termen de valabilitate ca și celelalte tipuri de lapte (între șapte și zece zile), potrivit Tetrapack.
Laptele UHT este laptele care a fost prelucrat la temperaturi foarte ridicate (UHT). Sterilizarea se face prin încălzirea rapidă a laptelui la o temperatură de cel puțin 135°C, menținându-l la această temperatură timp de câteva secunde și apoi răcindu-l rapid la temperatura ambiantă.
Vezi și: Ce boală poți avea dacă ești mereu în întârziere. Ce este orbirea timpului
Cât rezistă laptele UHT
Un astfel de tratament are ca rezultat faptul că toate microorganismele prezente în laptele crud sunt ucise. Atunci când este ambalat în recipiente aseptice, laptele UHT are un termen de valabilitate de mai multe luni și nu trebuie să fie refrigerat până la deschiderea ambalajului.
Termenul de valabilitate al laptelui UHT nu este limitat de creșterea microorganismelor, ci de modificările fizice, chimice și enzimatice din lapte, cum ar fi reacțiile de rumenire, separarea smântânii, sedimentele sau formarea de gel.
”Lapte proaspăt” este adesea folosit de consumatori pentru a descrie laptele care este distribuit în condiții de refrigerare. De obicei, aceasta se referă la laptele pasteurizat, adică laptele care a fost încălzit la 72-74°C timp de 15-20 de secunde.
Ce se întâmplă când laptele este ultrapasteurizat
Pasteurizarea ucide toate microorganismele patogene (care provoacă boli) din laptele crud. Pentru a limita dezvoltarea microorganismelor de stricăciune rămase, laptele pasteurizat trebuie păstrat în condiții de refrigerare pe tot parcursul distribuției și depozitării. Perioada de valabilitate a laptelui pasteurizat depinde de încărcătura inițială de microorganisme, precum și de temperatura de depozitare, dar în mod normal este de aproximativ 7 zile.
Laptele crud se referă la laptele produs de vaci (sau de alte animale) fără procesare. Consumul de lapte crud poate provoca boli grave, deoarece poate găzdui microorganisme periculoase.
În unele piețe, consumatorii cumpără lapte crud și îl fierb acasă. Acest lucru face ca laptele să fie sigur de băut, dar este greu de controlat procesul pentru a menține calitatea.
Se folosesc conservanți în laptele UHT?
Tratamentul termic ultra-înalt utilizat în producția de lapte UHT distruge toate microorganismele.Laptele este apoi ambalat într-un ambalaj aseptic care îl protejează de pătrunderea oricăror microorganisme, făcându-l sigur timp de luni de zile, fără a fi nevoie de refrigerare.
Pur și simplu nu este nevoie să se adauge conservanți într-un produs tratat UHT, deoarece nu există microorganisme în creștere. Recipientele aseptice protejează, de asemenea, produsul de aer și lumină, protejând astfel calitatea produsului.
Are laptele UHT un gust diferit de cel al laptelui proaspăt?
Laptele UHT poate avea un gust ușor diferit de cel al laptelui pasteurizat, din cauza tratamentului la o temperatură mai ridicată. Gustul laptelui UHT este adesea descris ca fiind mai gătit, mai bogat și mai cremos în comparație cu cel al laptelui pasteurizat. Dar diferența este minoră atunci când laptele este servit la aceeași temperatură - unii oameni pot observa, în timp ce alții nu.
Care sunt beneficiile nutriționale ale laptelui UHT
Există multe beneficii pentru sănătate ale laptelui, iar acestea sunt foarte asemănătoare atât pentru laptele pasteurizat, cât și pentru laptele UHT. Acestea sunt:
- Laptele conține o serie de nutrienți care se găsesc împreună doar în mod natural în sursele de lapte.
- Laptele este bogat în calciu și în alte substanțe nutritive necesare pentru a construi oase și dinți puternici.
- Laptele este o sursă foarte importantă de calciu alimentar. Aproximativ 75% din aportul de calciu provine din consumul de produse lactate.
- Laptele conține proteine de înaltă calitate și aminoacizi esențiali, care sunt necesari pentru a construi și menține mușchii.
- Laptele conține nutrienți și micronutrienți (de exemplu, vitamina A, vitamina B12 , fosfor, iod și potasiu) care sunt esențiali pentru sănătate și care joacă un rol în funcția nervoasă și musculară, eliberarea de energie, vederea, coagularea sângelui și formarea globulelor roșii, digestia, tensiunea arterială, sănătatea pielii, sistemul imunitar, funcția psihologică și creșterea.
- Alte beneficii pentru sănătate includ controlul greutății, protecția împotriva bolilor cardiovasculare, scăderea tensiunii arteriale și prevenirea diabetului de tip 2.
Este laptele UHT mai puțin nutritiv decât laptele proaspăt?
Valoarea nutritivă a laptelui UHT și a laptelui proaspăt este aceeași în ceea ce privește principalele substanțe nutritive din lapte, cum ar fi proteinele, calciul și vitamina D. Tratamentul UHT poate reduce nivelul unor substanțe nutritive sensibile la căldură, cum ar fi vitamina C, dar laptele nu este în primul rând sursa principală a acestor substanțe nutritive. Timpul de depozitare are, de asemenea, o influență, deoarece unii nutrienți se pot degrada cu timpul.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
De ce să mănânci leurdă cu friptura de miel. Ingredientul care stimulează secreția gastrică și nu crește colesterolul
Cu ce să mănânci carnea de miel ca să nu îți crească colesterolul.
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.