Ce este ceaiul de turmeric: 6 beneficii unice

ceai de turmeric Ceai de turmeric - Foto: Freepik @creativexxt1088

Aurul din cană care face minuni: ceaiul de turmeric. Nu e doar un condiment banal. Uite 6 beneficii unice pe care le are turmericul.

Turmericul sau curcuma este o plantă cu flori din familia ghimbirului pe care oamenii o folosesc de mii de ani.

Turmericul este utilizat atât în bucătărie, cât și în scopuri medicale și în practici spirituale. Turmericul este utilizat în mod obișnuit în sistemul de sănătate indian antic Ayurveda.

6 beneficii specifice ale ceaiului de turmeric

Ce este ceaiul de turmeric?

Ceaiul de turmeric se prepară prin infuzarea turmericului proaspăt sau uscat în apă. Are o culoare galbenă, portocalie sau aurie și un gust pământos, cu o notă picantă, pe care oamenii o descriu adesea ca fiind amară, dar dulce.

Aroma amintește de rădăcina de ghimbir, ceea ce este de înțeles, deoarece turmericul și rădăcina de ghimbir fac parte din aceeași familie de plante.

Beneficiile ceaiului de turmeric

Oamenii au folosit turmeric în medicina tradițională pentru a trata diverse afecțiuni de sute de ani. Cu toate acestea, oamenii de știință nu erau siguri de motivul pentru care se întâmpla acest lucru până când au descoperit un grup de antioxidanți polifenolici în turmeric, numiți curcuminoizi.

Cercetătorii consideră că cel mai puternic dintre aceste componente este curcumina.

Studiile efectuate pe oameni au arătat că, curcumina are proprietăți antiinflamatorii, antidiabetice și antioxidante.

Cu toate acestea, majoritatea studiilor care au investigat efectele curcuminei au utilizat suplimente în doze mari, nu ceai de turmeric.

În prezent, nu există dovezi că ceaiul de turmeric are același efect ca suplimentele de turmeric. Rezultatele studiilor privind suplimentele de turmeric și curcumină nu pot fi aplicate ceaiului de turmeric.

Mai mult, organismul nu absoarbe foarte bine curcumina din turmeric, astfel încât cantitatea pe care o consumați din ceaiul de turmeric este probabil mult mai mică decât cantitatea utilizată de cercetători în studiile de laborator care investighează suplimentele concentrate de turmeric.

Cu toate acestea, ceaiul de turmeric este o băutură nutritivă și delicioasă.

Iată 6 beneficii ale ceaiului de turmeric

1. Turmericul conține compuși bioactivi

Compușii bioactivi sunt nutrienți care promovează sănătatea. Aceștia includ vitamine și minerale comune, precum și compuși mai puțin cunoscuți, cum ar fi polifenolii și uleiurile volatile.

Curcuminoizii, precum curcumina, sunt cel mai mare grup de compuși bioactivi găsiți în ceaiul de turmeric, deși acesta conține sute de alți compuși, inclusiv multe uleiuri esențiale volatile și multiple tipuri de antioxidanți.

2. Turmericul are un conținut natural scăzut de calorii

Fără lapte sau îndulcitori suplimentari, cum ar fi mierea, o cană (237 ml) de ceai de turmeric conține între 10 și 30 de calorii, în funcție de cantitatea de turmeric utilizată și de tipul acesteia.

Ceaiul de turmeric ar fi un înlocuitor excelent pentru băuturile cu conținut ridicat de calorii, cum ar fi băuturile răcoritoare, sucurile și alcoolul.

3. Turmericul, un ceai excelent înainte de culcare

Ceaiul simplu de turmeric nu conține cofeină. Este un ceai excelent pentru a fi consumat după-amiaza târziu sau seara, fără a perturba ciclul somnului.

În plus, se potrivește bine cu alte ceaiuri fără cofeină, cum ar fi ceaiul de mușețel.

Cu toate acestea, ceaiul de turmeric este adesea utilizat în amestecuri cu alte tipuri de ceai verde sau negru, ambele conținând cofeină. Dacă doriți să savurați ceaiul de turmeric fără efectul stimulant al cofeinei, asigurați-vă că alegeți un ceai fără cofeină.

4. Turmericul poate promova sănătatea inimii

Turmericul și curcumina pot ajuta la menținerea funcționării corecte a inimii în mai multe moduri.

Studiile sugerează că suplimentele de turmeric și curcumină pot reduce tensiunea arterială și nivelul de grăsimi din sânge, ambele putând fi factori de risc pentru bolile de inimă atunci când depășesc nivelurile normale.

De exemplu, un studiu a constatat că administrarea de turmeric timp de 12 săptămâni sau mai mult a redus semnificativ tensiunea arterială sistolică, primul număr din măsurarea tensiunii arteriale.

Un studiu separat a observat că suplimentele de turmeric și curcumină au redus unele niveluri de grăsimi din sânge, inclusiv colesterolul LDL (rău) și trigliceridele totale.

5. Turmericul poate îmbunătăți starea de spirit

Oamenii de știință explorează modul în care curcumina poate fi asociată cu depresia și tulburările de dispoziție.

Una sau chiar câteva cești de ceai de turmeric nu vor conține aproape aceeași cantitate de curcumină concentrată pe care au consumat-o participanții la aceste studii, dar este posibil ca ceaiul de turmeric să aibă totuși un anumit efect asupra stării de spirit.

6. Turmericul funcționează ca un colorant natural, pe bază de plante

Turmericul este bine cunoscut pentru culoarea sa galben-portocalie strălucitoare, care provine de la curcuminoizii pe care îi conține.

De fapt, pigmenții de culoare ai turmeric sunt extrem de puternici, ceea ce înseamnă că pot păta cu ușurință multe materiale, cum ar fi dinții, hainele și blaturile.

Ceaiul de turmeric, sau pur și simplu turmeric infuzat în apă, poate fi folosit pentru a vopsi multe lucruri diferite, cum ar fi țesături și chiar ouă, fără a apela la substanțe chimice sau aditivi agresivi.

În general, ceaiul de turmeric este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor, atunci când este consumat cu moderație.

În prezent, nu este clar dacă turmericul este sigur pentru femeile însărcinate și cele care alăptează în cantități mai mari decât cele găsite în mod obișnuit în alimente. Prin urmare, este mai bine să consumați turmeric în cantități moderate dacă sunteți însărcinată sau alăptați.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare