Alimente care te îmbătrânesc prematur, opinia medicului

Nu s-a inventat, încă, leacul minune pentru o „tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”. Dar stilul de viață și alegerile alimentare pot întârzia...
„Am spus în mai multe rânduri că nu promovez un stil de viaţă sănătos ca fiind garanţia unei tinereți fără bătrânețe. Obiectivul este să ai o viață de calitate şi să fii în cea mai bună formă posibilă pentru vârsta ta, pentru a te putea bucura de cât mai multe activități care îți fac plăcere", notează dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Specialistul spune însă că există totuși „câteva trucuri care te pot ajuta să îți menții prospețimea și frumusețea la orice vârstă". Și acestea țin de alimentație!
Iată lista neajunsurilor pe care ți le pot provoca anumite alimente și băuturi, pe care ar fi mai bine să le eviți.
1. Dulciurile
„Glucidele au rolul lor bine stabilit şi important în organismul nostru, acela de a ne oferi energie. Dar, dacă ne referim la prăjituri, bomboane și alte atracții culinare de acest gen, deja ajungem la categoria alimentelor care ne furnizează mai mult zahăr decât avem nevoie. Zahărul în exces afectează colagenul, proteina care păstrează elasticitatea și tinerețea pielii. În plus, aplică și tu ceea ce le spui celor mici: prea mult zahăr dăunează danturii. Dulciurile provoacă nedoritele carii și îți decolorează dinții", notează dr. Laura Ene, pe blogul său totuldespreslăbit.ro.
2. Alimentele sărate
La polul opus, și gustările sau ronțăielile sărate se remarcă tot prin efecte negative asupra înfățișării. „Din cauza consumului de prea multă sare, reținem apă în exces. Acesta este factorul responsabil pentru aspectul pufos al pielii, cu care nu ne mândrim deloc. Soluția ar fi să folosești sarea cu moderație. Și să eviți alimentele conservate și pe cele semipreparate, ambele foarte bogate în sare. Legumele și fructele proaspete vor reprezenta mereu o alternativă prietenoasă cu pielea ta, mai ales că ele îţi vor furniza vitaminele şi mineralele de care ai nevoie în proporţii şi cantităţi optime", explică mediul nutriționist.
3. Alimentele picante
Dr. Laura Ene: „Dacă te gândeai să te refugiezi în borcănelul cu piper sau chilli, iată că nici aceasta nu este o idee care să îi surâdă pielii tale. Alimentele iuți agravează rozaceea. În timpul menopauzei, efectele ar putea fi și mai serioase, din cauză că pot conduce la spargerea capilarelor sau la evidențierea inestetică a acestora. Îți recomand să compensezi nevoia de gusturi aromate apelând la alte condimente, de tipul coriandrului, tarhonului, busuiocului".
4. Carnea grasă
În general, toate sortimentele de carne grasă, indiferent de modul în care sunt preparate, „generează produşi toxici în organism care afectează capacitatea de protecție a pielii și activitatea generatoare de colagen", arată Laura Ene. Sfatul ei: „Alege carnea slabă, cum ar fi curcanul și peştele alb. În paralel, consumă cantități mari de fructe și legume, bogate în antioxidanți, de care pielea este mereu însetată".
5. Carnea procesată
Cârnați, șuncă, salam, crenvurști. „Înțeleg că acestea sunt adevărate provocări pentru poftele noastre. Dar, pe de altă parte, este indicat să înțelegem și care sunt dezavantajele lor. Sulfiții și ceilalți conservanți pe care îi conțin pot declanșa procese inflamatorii și pot accelera îmbătrânirea. De asemenea, tind să conțină cantități mari de sare și grăsimi trans. Acestea sunt dăunătoare sănătății sistemului cardiovascular. În plus, și ele provoacă apariția semnelor îmbătrânirii, făcându-ne pielea mai vulnerabilă la razele UV", arată medicul.
6. Alcoolul
Când ficatul funcționează corespunzător, „toxinele care ar putea afecta pielea sunt expulzate natural din organism. Dar dacă se acumulează în ficat, efectele lor pot deveni vizibile pe piele. Alcoolul este pe de altă parte şi un factor deshidratant care afectează în plus şi calitatea somnului. Dacă nu ne odihnim, ne confruntăm cu apariția ridurilor, pigmentarea neuniformă a tenului și elasticitatea redusă. Poate nu ai conștientizat asta până acum, dar vinul alb îți deteriorează smalțul și îți poate păta dinții. Nu te spăla, însă, pe dinți imediat după ce ai băut vin alb, din cauză că așa încurajezi eroziunea smalțului. Așteaptă cel puțin o jumătate de oră după consum înainte de a-ți face igiena bucală".
7. Cafeaua și ceaiul negru
Cofeina, ca oricare alt diuretic, ajută la eliminarea lichidelor din corp. „Orice formă de deshidratare este responsabilă de aspectul îmbătrânit și obosit al pielii. În plus, cafeaua dăunează danturii tale. Băuturile acide pot crea pori microscopici pe suprafața smalțului, provocând eroziunea în timp. Nu este necesar să renunți la cafea, dar îți recomand să bei mereu un pahar de apă la final. Apa are un PH neutru, anulând astfel efectele acidului. Dacă ești pasionat de ceaiul negru, ar trebui să știi că acesta are tanin în compoziție și îți colorează dinții într-o nuanță mai închisă", detaliază dr. Laura Ene. O soluție ar fi consumul alternativ de lapte. „Se pare că anumite componente ale acestuia reduc riscul de pete dentare", conchide medicul.
-
-
Efectele surprinzătoare ale contraceptivelor hormonale asupra creierului31.08.2025, 20:33
-
-
5 alimente care te balonează cel mai tare31.08.2025, 16:37
-
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Planta care îți dă putere. Te scapă de stres și te ajută să dormi. Efectele ei sunt incredibile
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.