Boli cardiovasculare: ce efect are consumul de băuturi îndulcite cu zahăr
Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr crește riscul de boli cardiovasculare, potrivit unui studiu observațional publicat recent. Riscul este cu până la 40% mai mare, în anumite...
Consumul a unei sau mai multor băuturi zaharoase pe zi a fost asociată cu o probabilitate de peste 20% mai mare ca femeile să aibă o boală cardiovasculară în comparație cu cele care consumă mai rar sau niciodată băuturi zaharoase. Studiul a fost publicat în Journal of the American Heart Association.
În studiul profesorilor din California, care a început în 1995, consumul zilnic a băuturilor zaharoase a fost asociat cu o probabilitate mai mare de 26% de a avea nevoie de o procedură de revascularizare, cum ar fi angioplastia pentru a deschide artere înfundate și 21 % probabilitate mai mare de a face un accident vascular cerebral, în comparație cu femeile care au consumat rar sau niciodată băuturi zaharoase. Băuturile zaharate din acest studiu au fost definite ca băuturi răcoritoare calorice, ape îmbuteliate îndulcite sau ceaiuri și băuturi cu zahăr adăugat, nu 100% sucuri de fructe.
Riscul, proporțional cu consumul de zahăr
Au existat, de asemenea, diferențe în funcție de tipul de băuturi consumate de femei. Consumul zilnic a uneia sau a mai multor băuturi cu fructecu zahăr adăugat a fost asociat cu o probabilitate cu 42% mai mare de a avea boli cardiovasculare. Consumul zilnic de băuturi răcoritoare carbogazoase a fost asociat cu un risc cu 23% mai mare de boli cardiovasculare, în comparație cu cei care au consumat rar sau niciodată băuturi zaharoase.
Studiul a inclus peste 106.000 de femei, cu o vârstă medie de 52 de ani, care nu au fost diagnosticate cu boli de inimă, accident vascular cerebral sau diabet atunci când s-au înscris în studiu.
Femeile au raportat cât și ce au băut printr-un chestionar alimentar. pentru a determina dacă o femeie a suferit un atac de cord, un accident vascular cerebral sau o intervenție chirurgicală pentru a deschide artere înfundate, au fost utilizate înregistrările de spitalizare la nivel internațional. Copnform datelor di nstudiu, femeile cu cel mai mare aport de băuturi îndulcite cu zahăr au fost mai tinere, a fost o probabilitate mai mare să fie fumătoare, obeze și consumau mai puțin alimente sănătoase, printre altele.
Studiul este observațional și nu dovedește cauză și efect, totușli lansează ipoteza că zahărul poate crește riscul de boli cardiovasculare în mai multe moduri. „Crește nivelul de glucoză și concentrațiile de insulină în sânge, ceea ce poate crește pofta de mâncare și poate duce la obezitate, factorul de risc major pentru bolile cardiovasculare”, a declarat autorul principal al studiului Cheryl Anderson, doctor, profesor și președinte interimar al Family and Public Health, University of California San Diego și președinte al American Heart Association's Nutrition Committee
„În plus, excesul de zahăr din sânge este asociat cu stresul oxidativ și inflamația, rezistența la insulină, profilurile de colesterol nesănătoase și diabetul de tip 2, condiții care sunt puternic legate de dezvoltarea aterosclerozei, îngustarea lentă a arterelor care stau la baza celor mai multe cardiovasculare boala”, a spus Anderson.
Studiul, aici.
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
