Ce se întâmplă dacă nu mănânci carbohidrați câteva zile

Mulți oameni urmează o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, deoarece a fost asociată cu pierderea în greutate. Însă, în anumite situații, poate avea efecte dăunătoare asupra...
Dietele cu aport scăzut de carbohidrați au devenit populare în ultimii ani, pentru presupusele sale efecte asupra pierderii în greutate. Însă, care sunt consecințele, dacă nu consumi carbohidrați?
În primul rând, acest tip de dietă se concentrează „pe alimentele bogate în proteine și grăsimi”, renunțând la consumul de carbohidrați cu scopul general de a pierde în greutate. În acest sens, „unele diete cu conținut scăzut de carbohidrați pot avea beneficii pentru sănătate dincolo de pierderea în greutate, precum reducerea riscului de diabet de tip 2 și sindrom metabolic” , explică specialiștii Clinicii Mayo.
Cu toate acestea, „o reducere bruscă sau drastică a glucidelor poate provoca efecte secundare temporare”, adaugă ei. Din acest motiv, este convenabil să găsești un echilibru și să alegi cele mai potrivite surse de carbohidrați.
Cum acționează carbohidrații în organism?
Alegerea unei astfel de diete timp de câteva zile poate contribui la pierderea în greutate, deși mulți oameni aleg și această dietă pentru a „schimba obiceiurile alimentare generale”. În orice caz, este recomandabil să consulți un medic nutriționist „înainte de a începe orice dietă pentru a pierde în greutate, mai ales dacă ai o afecțiune, precum diabetul sau bolile de inimă”, avertizează Clinica Mayo.
Și ce se întâmplă în corpul tău atunci când consumi carbohidrați? În general, carbohidrații complecși tind să se digere mai lent și, în plus, „au un efect mai mic asupra glicemiei decât carbohidrații rafinați și oferă și fibre”.
Pe de altă parte, produsele rafinate sunt adesea adăugate la produsele procesate, cum ar fi pâinea, pastele, fursecurile sau prăjiturile. Organismul folosește carbohidrații „ca sursă principală de energie”, iar în timpul procesului de digestie, „sunt descompuse în zaharuri simple (glucoză) și eliberate în sânge (glucoză din sânge)”, spun experții Clinicii Mayo.
Astfel, insulina este eliberată pentru a „ajuta glucoza să pătrundă în celulele corpului, astfel încât să poată fi folosită pentru energie”. Excesul de glucoză este stocat în ficat și în mușchi, transformând o parte în grăsime. Din acest motiv, o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați ajută organismul să „ardă grăsimea stocată pentru energie”.
Ce beneficii aduc sănătății?
În ceea ce privește beneficiile sale, acest tip de dietă te poate ajuta să pierzi în greutate „dacă numărul de calorii scade și activitatea fizică crește”. Dacă această dietă este urmată pe o perioadă mai lungă de timp, se poate realiza o scădere mai mare în greutate, dar majoritatea studiilor au relevat că „beneficiile dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați nu sunt foarte mari”.
De fapt, experții susțin că „s-ar putea să slăbești, deoarece excesul de proteine și grăsimi te ajută să te simți sătul mai mult, ceea ce te ajută să mănânci mai puțin”.
Pe de altă parte, „dietele cu conținut scăzut de carbohidrați pot ajuta la scăderea riscului de diabet de tip 2 și boli de inimă”, spun ei . În acest sens, orice dietă pentru pierderea grăsimii corporale poate „îmbunătăți nivelul glicemiei și al colesterolului”.
Și care sunt riscurile?
Unele dintre efectele dăunătoare asupra sănătății ale reducerii drastice sau eliminării carbohidraților din dietă pot fi: constipație, cefalee sau crampe musculare. De asemenea, „restricția severă a carbohidraților poate determina organismul să descompună grăsimile în cetone pentru energie”, avertizează aceștia.
Aceasta este o stare metabolică numită cetoză care poate duce la efecte secundare precum „respirație urât mirositoare, cefalee, oboseală și slăbiciune”. Pe de altă parte, efectele pe termen lung asupra menținerii unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați nu sunt încă cunoscute, dar ar putea „provoca deficiențe de vitamine sau minerale și tulburări gastro-intestinale”, concluzionează specialiștii.
-
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier01.09.2025, 19:56
-
-
-
-
De ce se răspândește cancerul. Cum apar metastazele pulmonare01.09.2025, 13:43
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Apa cu cuișoare, beneficii surprinzătoare pentru glicemie și ficat. Eugenolul, compusul care are efect antiinflamator
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.