Băutura care te ajută să trăiești mai mult. E bogată în polifenoli și reduce riscul de cancer, diabet și boli de inimă. Se pot bea 2 cești pe zi
Care este băutura care te ajută să trăiești mai mult, reduce riscul de cancer, diabet și boli de inimă.
Ceaiul, după apă, este cea mai consumată băutură din lume. Aproximativ 78% din ceaiul produs la nivel mondial este negru și este folosit în principal în Europa și America de Nord.
Aproximativ 20% este verde și este consumat mai ales în țările asiatice. Aproximativ 2% este oolong, care suferă un nivel de oxidare undeva între ceaiul verde și cel negru și este preferat în China și Taiwan.
Cercetătorii americani de la National Cancer Institute susțin că un consum a cel puțin două cești de ceai negru pe zi reduce riscul de deces din toate cauzele.
Ceaiul negru, adesea neglijat în favoarea ceaiului verde, tocmai a primit eticheta de "băutură sănătoasă".
Potrivit studiului la care au participat 498.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, înregistrate la British Biobank, consumul a cel puțin două cești de ceai negru în fiecare zi reduce riscul de deces din toate cauzele.
"În timpul unei urmăriri medii de 11 ani, un consum ridicat de ceai a fost ușor asociat cu un risc mai mic de mortalitate la cei care au băut 2 sau mai multe cești pe zi, comparativ cu cei care nu au băut ceai. Consumul de ceai negru, care este bogat în polifenoli sănătoși pentru inimă și despre care se știe că reduce nivelul colesterolului "rău" LDL, este asociat în primul rând cu rate mai mici de deces din cauza bolilor cardiovasculare (boli coronariene, accidente vasculare cerebrale).
Adăugarea de zahăr în ceai sau faptul că participanții au băut și cafea nu au modificat rezultatele", se arată în studiul publicat în Annals of Internal Medicine.
Cercetătorii au declarat că "nu s-a observat nicio tendință clară în ceea ce privește decesele cauzate de cancer sau de boli respiratorii".
Singura limitare a studiului pe care autorii o recunosc este lipsa de informații privind anumite aspecte ale consumului de ceai, cum ar fi volumul ceștilor sau tăria ceaiului.
VEZI ȘI: Resveratrolul, antioxidantul ce luptă cu stresul. Unde îl găsim și ce alte beneficii mai are
Ceai negru, beneficii
Cea mai recentă revelație despre ceaiul negru este capacitatea sa de a atenua creșterile de zahăr din sânge.
Un alt studiu a constatat că ceaiul negru reduce semnificativ creșterile nivelului de glucoză din sânge atât la adulții sănătoși, cât și la cei prediabetici, în acest caz după ce au consumat o băutură zaharată.
"Am demonstrat că ceaiul negru a redus creșterea glicemiei după consumul de zaharoză la 60, 90 și 120 de minute, comparativ cu placebo", au scris autorii studiului, care apare în Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition.
"Datele confirmă faptul că polifenolii reduc răspunsul glicemic și pot fi responsabili pentru ratele mai mici de diabet observate în cazul consumului de ceai și cafea", a declarat Peter Clifton, doctor în medicină, profesor de nutriție la University of South Australia din Adelaide, care a realizat recent o analiză a rolului polifenolilor alimentari (din ceai, scorțișoară, cafea, ciocolată, rodie, vin roșu și ulei de măsline, printre altele) în reglarea homeostaziei glucozei și a sensibilității la insulină, publicată în Nutrients. ²˒ ³
Ceai negru. Ce sunt polifenolii din el și la ce ajută
Într-adevăr, principalii compuși bioactivi din ceaiul negru sunt polifenolii - antioxidanți naturali care abundă în alimentele (și băuturile) vegetale și despre care se spune că promovează sănătatea și protejează împotriva unei serii de boli.
Ceaiurile negru, verde și oolong sunt toate fabricate din planta Camellia Sinensis. Ceaiul verde, care este minim oxidat, conține flavonoide simple numite catechine. În timpul procesului de fabricare a ceaiului negru, care este mai complet oxidat, catechinele se transformă în flavonoide complexe cunoscute sub numele de teaflavine și tearubigene, iar cercetările au arătat că teaflavinele și tearubigenele mențin proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, anticancerigene și antihipertensive substanțiale.
"Noul studiu confirmă concluziile unui număr de studii biologice, fiziologice, clinice, epidemiologice și ecologice care sugerează un efect pozitiv al consumului de ceai negru asupra prevenirii diabetului și diabetului clinic", a declarat Ariel Beresniak, doctor în medicină, director executiv al Data Mining International din Geneva și autor principal al unui studiu global de amploare privind ceaiul negru și sănătatea, publicat în British Medical Journal.
Studiul respectiv, care a implicat date din 50 de țări din întreaga lume, a constatat că țările cu cele mai ridicate niveluri de consum de ceai negru - Irlanda, urmată de Regatul Unit, Turcia și Rusia - au fost asociate cu cea mai scăzută incidență a diabetului de tip 2. Statele Unite s-au clasat aproape de ultimul loc pe lista țărilor consumatoare de ceai negru.
Cu toate acestea, noul studiu nu dovedește cauza și efectul, a spus Dr. Beresniak, adăugând că trebuie efectuate mai multe cercetări privind cauzalitatea în ceea ce privește beneficiile ceaiului negru pentru controlul glucozei.
În timp ce în experimentele de laborator s-a demonstrat că extractele de ceai negru blochează absorbția carbohidraților și suprimă glicemia postprandială în studiile pe animale, autorii ultimului raport au declarat că au întreprins studiul lor din cauza lipsei relative de cercetări clinice privind efectele ceaiului negru asupra controlului glicemic postprandial la om.
De asemenea, autorii au menționat că menținerea sub control a glicemiei după mese este o modalitate esențială, dar simplă, de a contribui la prevenirea diabetului și că ceaiul negru, considerat un aliment funcțional, poate fi util în acest scop, potrivit endocrineweb.
-
-
-
-
-
3 alimente comune care pot afecta grav sănătatea ficatului22.12.2025, 14:34
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Planta considerată "bomba" de Omega 3-6-7-9. Mulți o iau pentru imunitate, dar are efecte pentru cancer și diabet
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
