Ceaiul dezinfectant care întărește ficatul și purifică organismul. E bun pentru hemoroizi, vomă și constipație

Acest ceai poate fi utilizat pentru detoxifierea organismului. Iată la ce e bun și când devine toxic.
Acest ceai are mai multe beneficii. Trebuie să fiți precauți, însă. Dacă este consumat în exces poate deveni toxic.
Pelinul este o plantă medicinală cu multiple întrebuințări. Consumată în exces poate deveni toxic.
Ce este pelinul?
Pelinul, planta cu miros puternic și ușor înțepător și gust amar, poate fi folosit atât sub formă de ceai, tinctură, cât și sub formă de vin. Pelinul este consumat în cantități mici în scopuri terapeutice deoarece în cantități mari este toxic, iar tuiona conținută provoacă convulsii. Pelinul stimulează digestia şi are efect laxativ.
Stimulează digestia și purifică organismul
Pelinul are proprietăţi antidiareice, diuretice, laxative, tonic-amare, dezinfectante şi cicatrizante pe tot traseul tractului digestiv. Este folosit în gastrita hipoacida, enterita, voma, constipaţie, pentru a fortifica stomacul.
Curăţă tot tractul gastro-intestinal şi are proprietăţi depurative. Este un bun diuretic, eficient în intoxicaţiile alimentare. Este folosit în profilaxia unor afecţiuni ale vezicii urinare, în edeme renale, în ciroze hepatice, notează Agenția Europeană a Medicamentului.
Antiinflamator
Pelinul este un antiiflamator al mucoaselor gastrice şi intestinale cărora le stimulează secreţia, îmbunătăţind digestia. Extractele din pelin sunt un remediu pentru persoanele care sunt în convalescenţă, pentru cele care suferă de astenie, dureri de cap, anemie, debilitate fizică.
Pelinul este un tonic amar ce purifica sângele şi conţine principii active esenţiale în menţinerea sănătăţii ţesuturilor.
”Pelinul este unul din leacurile cele mai la îndemână pentru persoanele care nu se pot lăsa de fumat. Se recomanda presărarea în prima lingură de mâncare puţină planta uscată de 3 ori/zi. Are proprietăţi antitumorale, fiind folosit în stoparea multiplicării cancerului esofagian”, notează Agropost.
Dezinfectant
Pelinul are și proprietăți dezinfectante. Poate fi folosit ca remediu în hemoroizi, grăbeşte cicatrizarea plăgilor purulente, în dermatite, în dezinfectarea tractului urinar. Pelinul este folosit la dezinfectarea arsurilor de orice tip, a opărelilor cu lichide fierbinţi, curata şi usucă plăgile.
”Cataplasmele din infuzie concentrată de pelin sau frunze proaspete strivite şi puse peste umflaturi, luxaţii, ulceraţii, pecingine, furuncule, înţepături de insecte, inflamaţii provocate de reumatism, guta, grăbesc vindecarea.
Vara, ceaiul de pelin poate fi folosit în uz extern la eliminarea transpiraţiei abundente. În tratarea varicelor se strivesc frunze proaspete de pelin şi se adaugă puţin iaurt. Pasta obţinută se pune într-un tifon şi se aplică peste varice”, mai notează Agropost.
Ceaiul de pelin, cum se utilizează
Infuzia de pelin se obţine dintr-o linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat 10-15 minute. Ceaiul se bea cu o jumătate de oră înainte de masă. Se beau 1-2 ceaiuri/zi. Ceaiul de pelin se poate lua ca adjuvant în intoxocatii.
Tinctura de pelin se prepară din 20 g de pelin uscat, 100 ml de alcool alimentar de secară. Se lasă la macerat două săptămâni într-un loc întunecos şi se agita de câteva ori pe zi. Se administrează câte 10-15 picături luate dimineaţa pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, apoi, înainte de mesele principale.
”Tinctura de pelin este folosită pentru combaterea paraziţilor intestinali, în gastrite hipoacide şi în curele de slăbire. În tratarea viermilor intestinali se bea câte o cană de ceai de pelin /zi sau câte o linguriţă de tinctura de pelin/zi, timp de 14 zile”, mai notează Agropost.
Sucul de pelin se obține din câteva flori şi frunze proaspete date prin blender în amestec cu 1 litru de apă plată. Se strecoară şi se poate bea îndulcit pentru a se atenua din gustul amar. Sucul de pelin este un remediu în astm bronşic, afecţiuni hepatice, crampe intestinale, pietre la rinichi, dureri de cap, insomnie, afecţiuni ginecologice. În uz extern se foloseşte la spălarea unor răni greu videcabile.
”Vinul de pelin se recomanda a fi folosit din mai până în octombrie pentru creşterea imunităţii organismului. Călugăriţa Hildegard van Bingen recomanda ca frunzele să fie culese în luna mai sau iunie, în momentul în care luna este în creştere. Se amestecau într-un litru de vin 40 ml de suc de pelin proaspăt şi 150 g de miere.
Preparatul se pune la foc mic până ce ajunge la punctul de fierbere al vinului. Apoi se strecoară şi se trage în sticluţe închise la culoare. Se administrează câte 20 ml, dimineaţa, înainte de micul dejun, din trei în trei zile. Vinul de pelin se mai poate prepara din 30 g de vârfuri de pelin în perioada înfloririi şi un litru de vin alb.
Se lasă la macerat 8 zile, apoi se strecoară şi se foloseşte ca aperitiv şi tonic, luându-se un păhărel cu o jumătate de oră înainte de masă. Vinul de pelin stimulează activitatea glandelor cu secreţie internă şi ajuta la regenerarea vaselor de sânge.
Este util în insuficienţa renală, previne ateroscleroza, îmbunătăţeşte vederea, creşte imunitatea organismului. Când este băut un păhărel de vin de pelin după masă, atunci el este luat ca digestive”, mai arată Agropost.
Ceaiul de pelin, reacții adverse
Agenția Europeană a Medicamentului notează că pelinul nu trebuie folosit de persoanele care sunt alergice la plantă.
”Medicamentele pentru plante pelin nu trebuie luate de pacienții care sunt hipersensibili (alergici) la pelin și la alte plante din familia Asteraceae. De asemenea, acestea nu trebuie luate de pacienții cu obstrucție a canalului biliar, colangită (inflamația canalelor biliare) sau boli hepatice”, notează Agenția Europeană a Medicamentului.
Consumat în supradoză sau într-un tratament prelungit, pelinul produce intoxicaţii ce au ca efecte secundare senzaţii de greaţă, crampe musculare, agitaţie, diaree, ameţeală, voma, convulsii, halucinaţii, pierderi ale cunoştinţei, tulburări psihice.
Este contraindicat tratamentul cu pelin pentru persoanele care suferă de afecţiuni acute intestinale sau afecţiuni ale sistemului nervos. Femeile gravide cât şi cele care alăptează trebuie să evite consumul de produse ce conţin pelin.
-
-
Servicii psihologice decontate pentru pacienții oncologici în România28.08.2025, 16:36
-
-
-
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Planta care îți dă putere. Te scapă de stres și te ajută să dormi. Efectele ei sunt incredibile
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.