Fructul care are mai mult calciu decât laptele. Are proprietăți anticancerigene, elimină constipația și îmbunătățește tensiunea

Care este fructul care conține mai mult calciu decât laptele. Are proprietăți anticancerigene, ajută tranzitul intestinal și îmbunătățește tensiunea.
Calciul este un nutrient de care au nevoie toate organismele vii. Sursele alimentare de calciu includ produsele lactate, legumele cu frunze verzi, nucile, semințele și produsele îmbogățite.
Calciul este cel mai abundent mineral din organism. Oamenii au nevoie de calciu pentru a construi și a menține oasele puternice, iar 99% de calciu din organism se află în oase și dinți. De asemenea, calciul este necesar pentru menținerea unei comunicări sănătoase între creier și alte părți ale corpului. Acesta joacă un rol în mișcarea mușchilor și în funcția cardiovasculară, potrivit Medical News Today.
Calciul se găsește în mod natural în multe alimente, iar producătorii de alimente îl adaugă în anumite produse.
Mai mult, calciul are un rol important în coagularea sângelui, ajutând mușchii să se contracte și reglând ritmul cardiac normal și funcțiile nervoase.
Potrivit Harvard, pentru a îndeplini aceste funcții zilnice vitale, organismul se străduiește să mențină o cantitate constantă de calciu în sânge și în țesuturi. Dacă nivelul de calciu scade prea mult în sânge, hormonul paratiroidian (PTH) va semnala oaselor să elibereze calciu în sânge. Acest hormon poate activa, de asemenea, vitamina D pentru a îmbunătăți absorbția calciului în intestine. În același timp, hormonul paratiroidian semnalează rinichilor să elibereze mai puțin calciu în urină. Atunci când organismul are suficient calciu, un alt hormon numit calcitonină acționează în sens invers: scade nivelul de calciu din sânge prin oprirea eliberării de calciu din oase și semnalizează rinichilor să elimine mai mult calciu în urină.
Organismul obține calciul de care are nevoie în două moduri. Unul este prin consumul de alimente sau suplimente care conțin calciu, iar celălalt este prin extragerea din calciul din organism. Dacă nu se consumă suficiente alimente care conțin calciu, organismul va elimina calciul din oase. În mod ideal, calciul care este "împrumutat" din oase va fi înlocuit la un moment dat.
Alimente bogate în calciu
Calciul este disponibil pe scară largă în multe alimente, nu doar în lapte și alte produse lactate. Fructele, legumele cu frunze verzi, fasolea, nucile și unele legume cu amidon sunt surse bune.
- Lactate de vacă, capră, oaie și lapte îmbogățit pe bază de plante migdale, soia, orez
- Brânză
- Parmezan
- Iaurt
- Suc de portocale
- Dovleac de iarnă
- Edamame (boabe tinere de soia verde)
- Tofu
- Conserve de sardine, somon
- Migdale
- Frunze verzi precum varză, napi, varză kale, spanac, broccoli
- Nuci și semințe, susan și chia
Fructul care conține mai mult calciu decât un litru de lapte
Deși mulți cred că laptele este cel mai bogat în calciu, nu este chiar așa. Există un fruct care conține mult mai mult calciu decât laptele.
Este vorba despre smochine. 100 gr de smochine conțin 162 mg de calciu, în timp ce 100 gr de lapte conțin 125 mg de calciu.
Smochinele și frunzele lor sunt pline de nutrienți și oferă o varietate de beneficii potențiale pentru sănătate. Ele pot promova o digestie sănătoasă, pot scădea riscul de boli de inimă și vă pot ajuta să vă gestionați nivelul de zahăr din sânge.
Smochinele au multe beneficii potențiale, inclusiv promovarea sănătății digestive și cardiace, împreună cu un potențial ajutor în gestionarea nivelului de zahăr din sânge.
- Promovarea sănătății digestive
Smochinele au fost folosite de mult timp ca remediu de casă sau ca tratament alternativ pentru probleme digestive precum constipația.
Acestea conțin fibre, care pot ajuta la promovarea sănătății digestive prin înmuierea și adăugarea de volum la scaune, diminuând constipația și servind ca prebiotic sau sursă de hrană pentru bacteriile sănătoase care vă populează intestinul.
- Pot îmbunătăți sănătatea vasculară și cardiacă
Smochinele pot îmbunătăți tensiunea arterială și nivelul grăsimilor din sânge, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea sănătății vasculare și la scăderea riscului de boli de inimă.
- Potențiale proprietăți anticancerigene
Au fost efectuate multe studii promițătoare în eprubetă privind efectele frunzelor de smochin asupra celulelor canceroase.
S-a demonstrat că frunzele de smochin și latexul natural din plantele de smochin prezintă o activitate antitumorală împotriva celulelor umane de cancer de colon, de sân, de col uterin și de ficat.
Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că mâncarea de smochine sau consumul de ceai din frunze de smochin va exercita aceleași efecte.
- Poate promova o piele sănătoasă
Smochinele pot avea unele efecte benefice asupra pielii, în special în cazul persoanelor cu dermatită alergică sau piele uscată, cu mâncărimi ca urmare a alergiilor.
S-a demonstrat că o combinație de extracte de fructe, inclusiv extractul de smochine, prezintă efecte antioxidante asupra celulelor pielii, diminuează degradarea colagenului și îmbunătățește aspectul ridurilor într-un studiu efectuat în eprubetă și pe animale.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.