Fructul care are mai mult calciu decât laptele. Are proprietăți anticancerigene, elimină constipația și îmbunătățește tensiunea
Care este fructul care conține mai mult calciu decât laptele. Are proprietăți anticancerigene, ajută tranzitul intestinal și îmbunătățește tensiunea.
Calciul este un nutrient de care au nevoie toate organismele vii. Sursele alimentare de calciu includ produsele lactate, legumele cu frunze verzi, nucile, semințele și produsele îmbogățite.
Calciul este cel mai abundent mineral din organism. Oamenii au nevoie de calciu pentru a construi și a menține oasele puternice, iar 99% de calciu din organism se află în oase și dinți. De asemenea, calciul este necesar pentru menținerea unei comunicări sănătoase între creier și alte părți ale corpului. Acesta joacă un rol în mișcarea mușchilor și în funcția cardiovasculară, potrivit Medical News Today.
Calciul se găsește în mod natural în multe alimente, iar producătorii de alimente îl adaugă în anumite produse.
Mai mult, calciul are un rol important în coagularea sângelui, ajutând mușchii să se contracte și reglând ritmul cardiac normal și funcțiile nervoase.
Potrivit Harvard, pentru a îndeplini aceste funcții zilnice vitale, organismul se străduiește să mențină o cantitate constantă de calciu în sânge și în țesuturi. Dacă nivelul de calciu scade prea mult în sânge, hormonul paratiroidian (PTH) va semnala oaselor să elibereze calciu în sânge. Acest hormon poate activa, de asemenea, vitamina D pentru a îmbunătăți absorbția calciului în intestine. În același timp, hormonul paratiroidian semnalează rinichilor să elibereze mai puțin calciu în urină. Atunci când organismul are suficient calciu, un alt hormon numit calcitonină acționează în sens invers: scade nivelul de calciu din sânge prin oprirea eliberării de calciu din oase și semnalizează rinichilor să elimine mai mult calciu în urină.
Organismul obține calciul de care are nevoie în două moduri. Unul este prin consumul de alimente sau suplimente care conțin calciu, iar celălalt este prin extragerea din calciul din organism. Dacă nu se consumă suficiente alimente care conțin calciu, organismul va elimina calciul din oase. În mod ideal, calciul care este "împrumutat" din oase va fi înlocuit la un moment dat.
Alimente bogate în calciu
Calciul este disponibil pe scară largă în multe alimente, nu doar în lapte și alte produse lactate. Fructele, legumele cu frunze verzi, fasolea, nucile și unele legume cu amidon sunt surse bune.
- Lactate de vacă, capră, oaie și lapte îmbogățit pe bază de plante migdale, soia, orez
- Brânză
- Parmezan
- Iaurt
- Suc de portocale
- Dovleac de iarnă
- Edamame (boabe tinere de soia verde)
- Tofu
- Conserve de sardine, somon
- Migdale
- Frunze verzi precum varză, napi, varză kale, spanac, broccoli
- Nuci și semințe, susan și chia
Fructul care conține mai mult calciu decât un litru de lapte
Deși mulți cred că laptele este cel mai bogat în calciu, nu este chiar așa. Există un fruct care conține mult mai mult calciu decât laptele.
Este vorba despre smochine. 100 gr de smochine conțin 162 mg de calciu, în timp ce 100 gr de lapte conțin 125 mg de calciu.
Smochinele și frunzele lor sunt pline de nutrienți și oferă o varietate de beneficii potențiale pentru sănătate. Ele pot promova o digestie sănătoasă, pot scădea riscul de boli de inimă și vă pot ajuta să vă gestionați nivelul de zahăr din sânge.
Smochinele au multe beneficii potențiale, inclusiv promovarea sănătății digestive și cardiace, împreună cu un potențial ajutor în gestionarea nivelului de zahăr din sânge.
- Promovarea sănătății digestive
Smochinele au fost folosite de mult timp ca remediu de casă sau ca tratament alternativ pentru probleme digestive precum constipația.
Acestea conțin fibre, care pot ajuta la promovarea sănătății digestive prin înmuierea și adăugarea de volum la scaune, diminuând constipația și servind ca prebiotic sau sursă de hrană pentru bacteriile sănătoase care vă populează intestinul.
- Pot îmbunătăți sănătatea vasculară și cardiacă
Smochinele pot îmbunătăți tensiunea arterială și nivelul grăsimilor din sânge, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea sănătății vasculare și la scăderea riscului de boli de inimă.
- Potențiale proprietăți anticancerigene
Au fost efectuate multe studii promițătoare în eprubetă privind efectele frunzelor de smochin asupra celulelor canceroase.
S-a demonstrat că frunzele de smochin și latexul natural din plantele de smochin prezintă o activitate antitumorală împotriva celulelor umane de cancer de colon, de sân, de col uterin și de ficat.
Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că mâncarea de smochine sau consumul de ceai din frunze de smochin va exercita aceleași efecte.
- Poate promova o piele sănătoasă
Smochinele pot avea unele efecte benefice asupra pielii, în special în cazul persoanelor cu dermatită alergică sau piele uscată, cu mâncărimi ca urmare a alergiilor.
S-a demonstrat că o combinație de extracte de fructe, inclusiv extractul de smochine, prezintă efecte antioxidante asupra celulelor pielii, diminuează degradarea colagenului și îmbunătățește aspectul ridurilor într-un studiu efectuat în eprubetă și pe animale.
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
