Fructul sfânt din Himalaya protejează inima și ficatul. 7 beneficii ale uleiului de cătină de mare

Află mai multe despre efectele terapeutice ale uleiului extras din fructele, frunzele și semințele plantei de cătină de mare.
Uleiul de cătină de mare, extras din fructele, frunzele și semințele plantei de cătină de mare, este folosit de mii de ani ca remediu natural pentru diferite afecțiuni. Cunoscut ca fiind fructul sfânt din Himalaya, este un remediu popular în medicina ayurvedică și în medicina tradițională chineză, oferind beneficii pentru sănătate, cum ar fi părul și pielea radiantă, riscuri mai mici de cancer și boli de inimă și îmbunătățirea sănătății pielii.
Iată o listă cu 7 avantaje, susținute de cercetări, ale utilizării uleiului de cătină de mare.
Bogat în multe substanțe nutritive
Cătina de mare este o sursă bogată de vitamine, minerale și compuși vegetali, inclusiv antioxidanți care protejează împotriva îmbătrânirii și a unor boli precum cancerul și bolile de inimă. Boabele sale sunt bogate în vitaminele A, C, K, E, fier, calciu, magneziu, potasiu, cupru și zinc.
Semințele și frunzele de cătină de mare sunt bogate în fitosteroli, care pot bloca absorbția colesterolului, reducând riscul de boli de inimă. Uleiul de cătină de mare, provenit din semințe sau fructe de pădure, este considerat cea mai valoroasă componentă a plantei.
Acesta conține o proporție ridicată de acid palmitoleic, care se găsește în grăsimea pielii umane și despre care se crede că accelerează vindecarea rănilor și menține pielea sănătoasă.
Uleiul de cătină de mare ar putea fi unul dintre singurele alimente vegetale cunoscute care furnizează toți cei patru acizi grași omega, peste jumătate din grăsimile găsite fiind grăsimi mono și polinesaturate.
Poate să îți protejeze pielea
Uleiul de cătină de mare este un tratament tradițional pentru piele, cunoscut pentru conținutul său bogat în grăsimi nesaturate, antioxidanți, fitosteroli, carotenoizi, vitaminele E și K, acid palmitoleic, acid linoleic (LA), acid gama-linolenic (GLA) și compuși care protejează pielea de razele UV. Este bogat în acid palmitoleic, care poate trata arsurile și favoriza vindecarea rănilor.
În plus, uleiul de cătină de mare conține acid linoleic (LA), cel mai abundent acid gras omega-6 din pielea umană, care poate reduce acneea și psoriazisul, protejează împotriva pielii uscate sau solzoase și ajută la reducerea eczemelor și la ameliorarea acneei.
Este adăugat în mod obișnuit la produsele pro-îmbătrânire sau de reducere a ridurilor și este, de asemenea, utilizat pentru tratarea pielii uscate, iritate, descuamate sau cu mâncărimi.
Cu toate acestea, puține dintre aceste beneficii au fost cercetate la om, un studiu raportând scăderea simptomelor de psoriazis după aplicarea unui extract de cătină de mare timp de 4-8 săptămâni.
Promovează sănătatea inimii
Uleiul de cătină de mare este o sursă bogată de fitosteroli, compuși antioxidanți și antiinflamatori care protejează organismul împotriva daunelor și bolilor, inclusiv a bolilor de inimă. Acești compuși ajută, de asemenea, la blocarea absorbției colesterolului, împiedicând colesterolul LDL să creeze blocaje în vasele de sânge și artere.
Uleiul de cătină de mare reprezintă o sursă bună de quercetină, un antioxidant legat de un risc mai mic de boli de inimă. Un studiu de 30 de zile a constatat că administrarea zilnică a 0,15 lingurițe de ulei de cătină de mare a ajutat la reducerea nivelului tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială ridicată și a redus nivelul trigliceridelor și al colesterolului total și LDL.
Cu toate acestea, efectele asupra tensiunii arteriale normale și a nivelurilor de colesterol au fost mai puțin pronunțate. Extractele de cătină de mare pot reduce nivelul colesterolului la persoanele cu o sănătate cardiacă precară, dar nu și la participanții sănătoși.
Foto: Freepik @yarunivstudio
Reduce nivelul de zahăr din sânge
Uleiul de cătină de mare poate ajuta la prevenirea diabetului prin creșterea secreției și sensibilității la insulină.
Acestea fiind spuse, puține studii la om au examinat în mod direct efectul de scădere a glicemiei al uleiului de cătină de mare. În cadrul unui studiu recent, 38 de persoane cu tulburări de reglare a glicemiei au consumat piure de fructe de cătină de mare sau un placebo timp de 5 săptămâni.
Nivelul de zahăr din sânge la post a fost semnificativ mai mic după administrarea piureului, dar scăderea a fost de numai 0,14 mmol/L, ceea ce este considerat mic.
Poate stimula sistemul imunitar
S-a constatat că uleiul de cătină de mare, bogat în compuși flavonoizi, protejează organismul împotriva infecțiilor, inclusiv gripa, herpesul și HIV. Acest lucru se datorează conținutului său ridicat de flavonoide, care întărește sistemul imunitar și crește rezistența la boli. Antioxidanții din uleiul de cătină de mare pot proteja împotriva microbilor, conform Healthline.
Susține sănătatea ficatului
Uleiul de cătină de mare, bogat în grăsimi sănătoase, vitamina E și carotenoizi, poate favoriza un ficat sănătos prin protejarea celulelor hepatice împotriva deteriorării.
Studiile au arătat că uleiul de cătină de mare poate îmbunătăți indicatorii funcției hepatice la șobolanii cu leziuni hepatice, iar la persoanele cu boli hepatice avansate, care au luat 15 grame de extract de cătină de mare de trei ori pe zi, au crescut semnificativ indicatorii funcției hepatice din sânge, comparativ cu un placebo.
Poate avea efecte anticancerigene
Acesta conține flavonoide și antioxidanți, inclusiv quercetină, care poate avea efecte anticancerigene. Alți antioxidanți, cum ar fi carotenoizii și vitamina E, pot oferi, de asemenea, protecție.
Studiile în eprubetă și pe animale sugerează că extractele de cătină de mare pot preveni răspândirea celulelor canceroase și pot proteja celulele sănătoase de efectele radioterapiei. Cu toate acestea, aceste efecte nu au fost testate la om, așa că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin beneficiile potențiale ale cătinăi de mare.
Uleiul de cătină de mare, folosit de secole, este în general considerat sigur, cu efecte secundare rare. Nu există cercetări privind siguranța la persoanele însărcinate sau care alăptează, la copii sau cu medicamente sau suplimente.
Uleiul de cătină de mare este un remediu alternativ popular pentru diverse afecțiuni datorită conținutului său bogat în nutrienți. Acesta poate îmbunătăți pielea, sistemul imunitar, ficatul, inima și poate proteja împotriva diabetului și a anumitor tipuri de cancer. În ciuda utilizării sale tradiționale de mii de ani, uleiul de cătină de mare are puține efecte secundare, dar nu au fost efectuate multe teste așa că cel mai bine este să consulți un medic înainte de a-l folosi.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.