Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Află mai multe despre efectele terapeutice ale uleiului extras din fructele, frunzele și semințele plantei de cătină de mare.
Uleiul de cătină de mare, extras din fructele, frunzele și semințele plantei de cătină de mare, este folosit de mii de ani ca remediu natural pentru diferite afecțiuni. Cunoscut ca fiind fructul sfânt din Himalaya, este un remediu popular în medicina ayurvedică și în medicina tradițională chineză, oferind beneficii pentru sănătate, cum ar fi părul și pielea radiantă, riscuri mai mici de cancer și boli de inimă și îmbunătățirea sănătății pielii.
Iată o listă cu 7 avantaje, susținute de cercetări, ale utilizării uleiului de cătină de mare.
Cătina de mare este o sursă bogată de vitamine, minerale și compuși vegetali, inclusiv antioxidanți care protejează împotriva îmbătrânirii și a unor boli precum cancerul și bolile de inimă. Boabele sale sunt bogate în vitaminele A, C, K, E, fier, calciu, magneziu, potasiu, cupru și zinc.
Semințele și frunzele de cătină de mare sunt bogate în fitosteroli, care pot bloca absorbția colesterolului, reducând riscul de boli de inimă. Uleiul de cătină de mare, provenit din semințe sau fructe de pădure, este considerat cea mai valoroasă componentă a plantei.
Acesta conține o proporție ridicată de acid palmitoleic, care se găsește în grăsimea pielii umane și despre care se crede că accelerează vindecarea rănilor și menține pielea sănătoasă.
Uleiul de cătină de mare ar putea fi unul dintre singurele alimente vegetale cunoscute care furnizează toți cei patru acizi grași omega, peste jumătate din grăsimile găsite fiind grăsimi mono și polinesaturate.
Uleiul de cătină de mare este un tratament tradițional pentru piele, cunoscut pentru conținutul său bogat în grăsimi nesaturate, antioxidanți, fitosteroli, carotenoizi, vitaminele E și K, acid palmitoleic, acid linoleic (LA), acid gama-linolenic (GLA) și compuși care protejează pielea de razele UV. Este bogat în acid palmitoleic, care poate trata arsurile și favoriza vindecarea rănilor.
În plus, uleiul de cătină de mare conține acid linoleic (LA), cel mai abundent acid gras omega-6 din pielea umană, care poate reduce acneea și psoriazisul, protejează împotriva pielii uscate sau solzoase și ajută la reducerea eczemelor și la ameliorarea acneei.
Este adăugat în mod obișnuit la produsele pro-îmbătrânire sau de reducere a ridurilor și este, de asemenea, utilizat pentru tratarea pielii uscate, iritate, descuamate sau cu mâncărimi.
Cu toate acestea, puține dintre aceste beneficii au fost cercetate la om, un studiu raportând scăderea simptomelor de psoriazis după aplicarea unui extract de cătină de mare timp de 4-8 săptămâni.
Uleiul de cătină de mare este o sursă bogată de fitosteroli, compuși antioxidanți și antiinflamatori care protejează organismul împotriva daunelor și bolilor, inclusiv a bolilor de inimă. Acești compuși ajută, de asemenea, la blocarea absorbției colesterolului, împiedicând colesterolul LDL să creeze blocaje în vasele de sânge și artere.
Uleiul de cătină de mare reprezintă o sursă bună de quercetină, un antioxidant legat de un risc mai mic de boli de inimă. Un studiu de 30 de zile a constatat că administrarea zilnică a 0,15 lingurițe de ulei de cătină de mare a ajutat la reducerea nivelului tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială ridicată și a redus nivelul trigliceridelor și al colesterolului total și LDL.
Cu toate acestea, efectele asupra tensiunii arteriale normale și a nivelurilor de colesterol au fost mai puțin pronunțate. Extractele de cătină de mare pot reduce nivelul colesterolului la persoanele cu o sănătate cardiacă precară, dar nu și la participanții sănătoși.
Foto: Freepik @yarunivstudio
Uleiul de cătină de mare poate ajuta la prevenirea diabetului prin creșterea secreției și sensibilității la insulină.
Acestea fiind spuse, puține studii la om au examinat în mod direct efectul de scădere a glicemiei al uleiului de cătină de mare. În cadrul unui studiu recent, 38 de persoane cu tulburări de reglare a glicemiei au consumat piure de fructe de cătină de mare sau un placebo timp de 5 săptămâni.
Nivelul de zahăr din sânge la post a fost semnificativ mai mic după administrarea piureului, dar scăderea a fost de numai 0,14 mmol/L, ceea ce este considerat mic.
S-a constatat că uleiul de cătină de mare, bogat în compuși flavonoizi, protejează organismul împotriva infecțiilor, inclusiv gripa, herpesul și HIV. Acest lucru se datorează conținutului său ridicat de flavonoide, care întărește sistemul imunitar și crește rezistența la boli. Antioxidanții din uleiul de cătină de mare pot proteja împotriva microbilor, conform Healthline.
Uleiul de cătină de mare, bogat în grăsimi sănătoase, vitamina E și carotenoizi, poate favoriza un ficat sănătos prin protejarea celulelor hepatice împotriva deteriorării.
Studiile au arătat că uleiul de cătină de mare poate îmbunătăți indicatorii funcției hepatice la șobolanii cu leziuni hepatice, iar la persoanele cu boli hepatice avansate, care au luat 15 grame de extract de cătină de mare de trei ori pe zi, au crescut semnificativ indicatorii funcției hepatice din sânge, comparativ cu un placebo.
Acesta conține flavonoide și antioxidanți, inclusiv quercetină, care poate avea efecte anticancerigene. Alți antioxidanți, cum ar fi carotenoizii și vitamina E, pot oferi, de asemenea, protecție.
Studiile în eprubetă și pe animale sugerează că extractele de cătină de mare pot preveni răspândirea celulelor canceroase și pot proteja celulele sănătoase de efectele radioterapiei. Cu toate acestea, aceste efecte nu au fost testate la om, așa că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin beneficiile potențiale ale cătinăi de mare.
Uleiul de cătină de mare, folosit de secole, este în general considerat sigur, cu efecte secundare rare. Nu există cercetări privind siguranța la persoanele însărcinate sau care alăptează, la copii sau cu medicamente sau suplimente.
Uleiul de cătină de mare este un remediu alternativ popular pentru diverse afecțiuni datorită conținutului său bogat în nutrienți. Acesta poate îmbunătăți pielea, sistemul imunitar, ficatul, inima și poate proteja împotriva diabetului și a anumitor tipuri de cancer. În ciuda utilizării sale tradiționale de mii de ani, uleiul de cătină de mare are puține efecte secundare, dar nu au fost efectuate multe teste așa că cel mai bine este să consulți un medic înainte de a-l folosi.
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.