Mâncatul emoțional, adevata cauză

Mancatul emoțional se pare că nu are nicio legătură cu moștenirea unul comportament pe cale genetică.
Copiii care mănâncă mai mult sau mai puţin atunci când sunt stresaţi sau supăraţi nu au moştenit acest comportament pe cale genetică, ci l-au învăţat de la părinţi, sugerează un studiu recent, citat marţi de BBC.
Cercetarea realizată la University College London a descoperit că mediul familial este principala cauză a mâncatului emoţional. Iar la baza acestuia se află comportamentele parentale, precum obiceiul de a oferi copiilor mâncarea lor preferată pentru a-i linişti.
Însă, organizaţia Beat, specializată în tulburările de alimentaţie, susţine că părinţii nu ar trebui învinuiţi pentru astfel de probleme ale copiilor deoarece acestea sunt ''afecţiuni mintale complexe, iar la baza lor nu stă niciodată o singură cauză''.
Mâncatul ca răspuns la emoţii negative duce spre obezitate
Mâncatul emoţional ''indică o relaţie nesănătoasă cu mâncarea'', a explicat cercetător principal, doctor Clare Llewellyn. ''În loc să caute strategii mai eficiente pentru a le gestiona emoţiile, ei folosesc mâncarea'', a spus ea.
''O tendinţă de a mânca mai mult ca răspuns la emoţii negative poate fi un factor de risc pentru apariţia obezităţii. Iar supraalimentaţia şi subalimentaţia pot avea un rol important în dezvoltarea tulburărilor de alimentaţie precum anorexia nervosa sau tulburarea de mâncat compulsiv. Înţelegerea modului în care apar aceste tendinţe este crucială deoarece îi ajută pe cercetători să ofere sfaturi privind modul în care acestea pot fi prevenite sau modificate şi le indică direcţia către care să-şi concentreze viitoarele studii'', a adăugat Llewellyn.
Analiză pe 398 de gemeni
Cercetarea, publicată în jurnalul Pediatric Obesity, a analizat 398 de gemeni cu vârsta de patru ani din Marea Britanie cuprinşi în studiul ''Twins Early Development Study'' (TEDS). Jumătate dintre aceştia proveneau din familii cu părinţi obezi, având astfel un risc mai mare de a deveni la rândul lor supraponderali, iar cealaltă jumătate aveau părinţi cu greutatea corporală normală.
Oamenii de ştiinţă au comparat datele obţinute de la gemeni identici şi non-identici şi rata privind mâncatul emoţional, iar în urma analizei au descoperit diferenţe foarte mici între gemeni, identici sau nu, acest lucru sugerând că mediul familial avea o influenţă mult mai mare decât genele.
Se dezvoltă din timpul educației preșcolare
Cercetări anterioare au indicat faptul că alte obiceiuri alimentare din copilărie sunt puternic influenţate de gene. Printre acestea se numără: viteza cu care se mănâncă, momentul la care intervine saţietatea şi dorinţa de a mânca doar de plăcere.
''Trăsătura începe să se dezvolte în anii esenţiali de educaţie preşcolară. Şi sugerează posibilitatea de a oferi părinţilor sfaturi mult mai bine direcţionate în ceea ce priveşte strategiile pe care le pot adopta pentru a-şi ajuta copiii când sunt supăraţi, pe parcursul primilor ani, foarte importanţi, când încep să se dezvolte comportamentele'', a precizat Llewellyn.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, mâncatul emoţional este o ''trăsătură persistentă'', ce poate continua pe parcursul întregii vieţi. Şi, deşi nu este moştenit genetic, modelul de a linişti copiii cu ajutorul hranei, ca recompensă sau ca metodă de control al comportamentului, poate fi transmis de la o generaţie la alta.
''Sfatul pentru părinţi ar fi să nu încerce să-i liniştească pe copii cu mâncarea'', a mai spus specialista menţionând printre strategiile indicate discuţia cu cei mici cu privire la ceea ce simt sau dezmierdarea lor.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Apa cu cuișoare, beneficii surprinzătoare pentru glicemie și ficat. Eugenolul, compusul care are efect antiinflamator
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.