Mihaela Bilic, despre mâncatul pe fugă: alegeți mâncarea neambalată

Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că mâncatul pe fugă ne poate face mult rău, însă în cazul în care nu avem altă soluție, ea recomandă să alegem „răul cel mai mic”, aducă un aliment neambalat,...
Potrivit unor studii, 14% dintre români mănâncă aproape zilnic pe fugă, adică în mişcare, în drum spre serviciu sau spre casă. Fenomenul este întâlnit mai adesea la tineri. Când fac acest lucru, de regulă se orientează în special spre produse de panificaţie şi de patiserie.
De altfel, unul din cinci români mănâncă prima masă la birou şi pentru cei mai mulţi dintre ei, micul dejun înseamnă o cafea, arată un studiu realizat recent la noi în ţară, arată de Antena 3.
Circa 80% dintre românii care mănâncă micul dejun aleg să îl servească acasă, iar restul de 20% mănâncă prima masă a zilei la birou.
Mai exact, prima masă a zilei pentru români înseamnă cafea (75%), produse lactate (62%), sandvișuri (49%) şi produse de patiserie (covrigi, pateuri, snackuri sărate sau dulci - 40%).
Bugetul lunar pentru astfel de produse este între 50 – 200 lei, mai arată studiul întreprins în perioada 12 - 18 mai, pe un eșantion de peste 800 de interviuri.
Mâncatul pe fugă este nociv
Atunci când mănâncă pe fugă, români îşi aleg mâncarea în funcţie de cât este de săţioasă şi dacă le asigură caloriile necesare. Urmăresc însă şi preţul, şi de cât de uşor este de consumat.
Nutriţioniştii admit că poate fi o provocare să mâncăm sănătos, din punct de vedere al costurilor. Acest obicei de a mâncă pe fugă este însă unul nociv care poate conduce la obezitate sau alte boli cronice.
"Toată această mâncare care se mănâncă uşor şi poate fi mâncată fără tacâmuri este de obicei o mâncare mai concentrată în grăsime în zahăr şi bogată în calorii. Dacă ar fi să alegem răul cel mai mic aş spune, alegeţi mâncarea neambalată. Mai bine un covrig decât un pateu", a spus Mihaela Bilic, medic nutriţionist.
Portivit Organizației Mondiale a Sănătății, persoanele supraponderale sau obeze au un risc mai mare să facă boli care pun viața în pericol, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul sau cancerul.
Studiul, făcut pe 800 de persoane
"14% dintre români declară că obișnuiesc să consume produse „on the go” de 3-5 ori pe săptămână, arată o cercetare Reveal Marketing Research în parteneriat cu Revista Progresiv.
Acest studiu este reprezentativ pentru populaţia din mediul urban şi rural. Pentru 4 din 10 respondenți, nivelul de interes față de achiziționarea produselor „on the go” s-a schimbat în perioada pandemiei.
Românii preferă să cumpere produse “on the go” din trade-ul modern (supermarketuri/ hypermarketuri), în detrimentul magazinelor din proximitatea casei.
80% dintre românii care mănâncă micul dejun aleg să îl servească acasă, iar restul de 20% aleg să mănânce prima masă a zilei la birou.
-
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
De ce să bei ceai de turmeric: 6 motive pentru a-l adăuga în rutina ta zilnică
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.