Miturile despre OUĂ, SPULBERATE. Câte avem voie să mâncăm. Medic francez, despre beneficiile alimentului
Un studiu al unui medic francez spulberă miturile despre ouă.
Ouăle reprezintă un aliment popular în întreaga lume, care a stârnit de-a lungul timpului mai multe controverse, în special în ceea ce privește numărul pe ouă pe care-l putem consuma.
Un medic francez a ajuns la concluzia că mâncatul de ouă nu face rău, lucru care spulberă miturile conform cărora ouăle sunt periculoase. Potrivit studiului pe care l-a realizat, acest aliment este chiar unul minune, fiind un înlocuitor foarte bun pentru carne, iar vitaminele B întăresc sistemul nervos.
Mai mult, oul ajută la detoxifierea ficatului, reduce inflamația, reglează carențele din corp și protejează inima.
Astfel, medicii nutriționiști din Franța susțin că putem mânca ouă fără limită.
Cum consumă românii ouă. Un român consumă 240 – 250 de ouă pe an
Statisticile arată că un român mănâncă, în medie, 240 – 250 de ouă anual, ceea ce înseamnă un consum lunar de 20-22 de ouă. De Paşte însă, consumul depășește la 30 de ouă pe lună.
- "Am colesterol dar mănânc ouă. Nu că nu mănânc altceva, îmi plac, ăsta e adevărul. În ultima vreme mănânc multe ouă, două ouă pe zi. Ceea ce e mult, unii aşa zic că au colesterol şi că fac colesterol".
- "Noi nu consumăm multe ouă, acesta ne ajunge o lună de zile pentru amândoi. Pentru colesterol, pentru diabet, din cauza asta nu se mănâncă mai mult. Nu mai mult de patru", au spus românii, potrivit Observator News.
Alții sunt în continuare sceptici: "Nu mai mult de unul sau două pe săptămână!".
Nutriţioniştii români spun că există unele contarindicaţii atunci când vorbim despre ouă.
"Există anumite persoane care suferă de tulburări ale metabolismului lipidic, dislipidemii cu valori crescute ale colesterolului. Mai sunt cei care au alergii la proteinele din albuşul de ou, cu boli asociate, de exemplu, cu boli cardio-vasculare, cu o formă mai avansată de artero-scleroză", susține Şerban Damian, nutriţionist.
În plus, Anca Hâncu, medic nutriționist, a vorbit în exclusivitate pentru DC MEDICAL, despre cantitatea de ouă pe care o putem mânca, în general.
"Cam două, trei ouă pe săptămână e recomandarea tradițională. Dar pot fi chiar și patru. Ideea este să nu fie hipercolesterolemie, să nu existe alte riscuri asociate.
De Paști, unu - două ouă în duminica de Paști și mai merge, hai să zicem, încă un ou și lunea și cam atât, pentru că apoi va fi deja prea mult. Sigur, cu ouăle ne jucăm, decorăm, dar nu mâncăm prea mult din ele", a declarat Anca Hâncu, pentru DC MEDICAL.
În anul 2020, o cercetare de la Universitatea din Australia de Sud a arătat că un consum excesiv poate crește riscul de diabet. Desfășurat în colaborare cu Universitatea Medicală din China și Universitatea din Qatar, acest studiu longitudinal desfășurat din 1991 și până în 2009 este primul care evaluează consumul de ouă într-un eșantion mare de adulți chinezi.
În lucrarea publicată în British Journal of Nutrition s-a constatat că persoanele care consumau regulat unul sau mai multe ouă pe zi (echivalentul a 50 de grame) și-au crescut riscul de diabet cu 60%.
Dr. Ming Li, expertă în epidemiologie și în sănătate publică, a spus: ”creșterea incidenței diabetului este o preocupare în creștere, în special în China, unde schimbările aduse dietei tradiționale chineze afectează sănătatea”, conform 20min.es, citează DC News.
Dr. Li a mai zis că, deși aceste rezultate sugerează că un consum mai mare de ouă este asociat cu riscul de diabet la adulții, sunt necesare mai multe cercetări pentru a explora relațiile cauzale.
-
-
-
-
-
Măști coreene care fac minuni pentru tenul deshidratat11.12.2025, 11:15
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Oregano, planta simplă care reduce stresul, întărește imunitatea și luptă cu infecțiile
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Plante medicinale uitate, cu beneficii puternice pentru rinichi, sânge sau tuse
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
