Spanacul, planta-MINUNE ce ne ajută să ieșim cu bine din sezonul rece
Spanacul, planta-MINUNE ce ne ajută să ieșim cu bine din sezonul rece. El poate fi consumat ca atare, dar și gătit sau în diferite combinații de smoothie.
Spanacul, planta-MINUNE ce ne ajută să ieșim cu bine din sezonul rece.
Spanacul este considerat un superaliment, o plantă-minune, ce poate fi consumată ca atare, în salate, dar și preparat, de multe ori trimițându-ne cu gândul la copilărie și la Popeye Marinarul.
Spanacul are numeroase proprietăți terapeutice, date tocmai de conținutul ridicat de substanțe nutritive. Multiplele beneficii ale spanacului asupra sănătății se explică prin conținutul său de minerale, vitamine, pigmenți și fitonutrienți, inclusiv potasiu, magneziu, zinc, fier și calciu. Spanacul este o sursă de vitamine, cum ar fi folatul, niacinul, vitamina A, vitamina B6, vitamina C și vitamina K. Considerat o plantă-minune, spanacul este, de asemenea, bogat în betacaroten, luteină, xantină și clorofilină și are un conținut scăzut de grăsimi.
Întărește sistemul imunitar și ajută la reglarea tensiunii arteriale
Spanacul are acid folic, care ajută organismul să producă celule noi, fibre și antioxidanți. De asemenea, conține o cantitate importantă de vitamina C.
Spanacul, prin conținutul său ridicat de potasiu și cu un conținut scăzut de sodiu, este benefic pentru pacienții cu tensiune arterială ridicată. Asta în timp ce acidul folic din spanac contribuie la reducerea hipertensiunii arteriale și relaxează vasele de sânge.
Ajută la coagularea sângelui
Spanacul este recomandat în dieta persoanelor ce suferă de hemofilie, tocmai datorită conținutului ridicat de vitamina K. Această vitamină ajută la coagularea sângelui prin producerea de protrombină. De asemenea, menține funcționarea ficatului prin stimularea producerii de glicogen.
Spanacul - contraindicații și precauții
Spanacul nu este recomandat pentru consum în cazul unor categorii de persoane care suferă de anumite afecțiuni, notează csid.ro.
Astfel, potrivit sursei citate, spanacul nu trebuie consumat de pacienți bolnavi de reumatism, gută, hepatită, pietre la rinichi sau vezică, inflaţii gastrice sau intestinale sau artrită, deoarece conţine acid oxalic, contraindicat în aceste afectiuni. Mai multe studii au arătat că spanacul, consumat în cantități însemnate, poate fi un factor în apariția pietrelor la rinichi, deoarece este bogat în calciu și oxalați.
Ce conține spanacul
Spanacul conține multe vitamine și minerale, esențiale pentru o bună funcționare a organismului. Vitamina A: Spanacul este o sursă excelentă de carotinoizice ce pot fi transformate în vitamina A. Vitamina C: Acționează ca un puternic antioxidant și este esențială în sănătatea pielii și a sistemului imunitar. Vitamina K: Joacă un rol important în coagularea sângelui. Acid folic: Cunoscut și sub numele de vitamina B9, acesta este esențial pentru femeile însărcinate, contribuind la funcționarea normală a celulelor și creșterea țesuturilor. Fier: Spanacul are un conținut ridicat de fier, mai exact 2,7 grame la 100 de grame de spanac. Fierul este un mineral care ajută la formarea hemoglobinei și furnizează oxigen țesuturilor. Calciu: este, de asemenea foarte important pentru organism. Calciul este esențial pentru sănătatea oaselor și este folosit de organism pentru sănătatea sistemului nervos, a inimii și mușchilor.
Vezi și: Planta celebră care te ţine departe de INFARCT și CANCER
-
-
Alexandru Rogobete, anunț pentru pacienții cu cancer20.11.2025, 19:27
-
-
-
Ce se întâmplă cu salariile din Sănătăte. Alexandru Rogobete, lămuriri20.11.2025, 14:44
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Planta care scade glicemia și ajută digestia
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
