Suplimentele alimentare te pot ucide. Oamenii de ştiinţă ridică din umeri

BBC relatează povestea unui american de 50 de ani – Jim McCants – care a luat capsule cu ceai verde în ideea de a duce o viaţă cât mai sănătoasă, dar a ajuns în final pe lista de...
Tatăl meu a murit de infarct la 59 de ani
"Tatăl meu a făcut infarct şi a murit la vârsta de 59 de ani, astfel încât eram determinat să fac tot ce puteam pentru a nu ajunge în situaţia lui". Dar, curând după absolvirea fiului său, Jim a luat drumul spitalului fiind suspectat că are probleme cu ficatul. Încercând să identifice cauza pentru care Jim ajunsese bolnav de ficat a fost întrebat dacă obişnuia să bea. „Dar, în ultimii 30 de ani, dacă am băut şase beri într-un an, iar vin deloc. Alcoolul nu făcea parte din viaţa mea". A fost întrebat despre medicamentele pe care le lua şi, la vremea aceea nu lua niciun fel, precum şi despre fumat. Hepatologul l-a mai întrebat despre eventuale suplimente alimentare pe care le lua şi bărbatul a mărturisit că obinuia să ia capsule de ceai verde ca parte a vieţii sănătoase şi despre care ştia că aduc beneficii cardiace. Aceste suplimente au crescut mult în popularitate în ultimii ani, fiind promovate puternic în mediul online pentru antioxidanţii pe care îi conţin, pentru faptul că previn cancerul şi ajută la slăbit.
Potrivit acestuia, lua de 2-3 luni aceste suplimente când a început să se simtă rău. „Am fost şocat pentru că auzisem că au doar beneficii", îşi aminteşte Jim. „Nu am ştiut nimic de vreo problemă".
Ai nevoie de un ficat nou
După ce rezultatele testelor de sânge care urmau să stabilească cât de grav este afectat ficatul, Jim a primit vestea teribilă că are nevoie de un ficat nou. „Şi asta repede. Aveţi la dispoziţie zile, nu săptămâni". Jim a rămas înmărmurit.
Cum se explică faptul că suplimentele cu ceai verde pot cauza atât de mult rău? Oamenii de ştiinţă nu ştiu cu certitudine. Pentru că ceaiul verde este consumat de mii de ani, suplimentele conţinând ceai verde fiind comercializate şi în SUA şi în Europa ca suplimente alimentare şi nu ca medicamente. Aceasta înseamnă că teste specifice de siguranţă nu sunt cerute, astfel că dovezile ştiinţifice vizavi de cum înfluenţează sănătatea suplimentele cu ceai verde sunt incomplete.
„Dacă beţi cantităţi modeste de ceai verde sunteţi în zona de siguranţă", este de părere prof Herbert Bonkovsky, directorul clinicii de hapatologie de la Wake Forest University School of Medicine din Carolina de Nord , care urmăreşte de circa 20 de ani legăturile între ceaiul verde şi boli.
„Riscurile apar mai ales la aceste persoane care iau multe extracte din acestea concentrate", este de părere acesta. Îngrijorările sunt axate pe o substanţă numită EGCG – o catechină care se găseşte în cantitate mare în ceaiul verde şi care are, în principiu proprietăţi antioxidante.
O seamă de factori individuali precum genetica şi felul în care sunt administrate aceste suplimente îl fac pe individ vulnerabil la EGCG. „De regulă, oamenii iau aceste suplimente cu ceai verde atunci când vor să slăbească, deci ei adesea nu mănâncă", a explicat dr Bonkovsky. „Ştim din studiile pe animale că cele slabe absorb un procentaj mult mai mare de catechine, comparativ cu cele grase. S-ar putea să existe şi alţi factori de modificare importanţi care intervin precum medicamente, alte substanţe chimice sau consum de alcool". Despre antioxidanţi se ştie că sunt substanţe care luptă împotriva radicalilor liberi care îmbătrânesc celulele. Unii oameni de ştiinţă consideră însă acum că, un anumit nivel al radicalilor liberi este benefic pentru organism şi că argumentaţia din anii 50 potrivit căreia antioxidanţii sunt automat buni este depăşită.
80 de cazuri consemnate în lume
Din milioane de persoane care iau suplimente cu ceai verde, până acum, se cunosc 80 de cazuri de afectare a ficatului, în întreaga lume. O investigaţie asupra siguranţei supliemntelor cu ceai verde recent efectuată de European Food Safety Authority conchide că catechinele conţinute de ceaiul verde sunt „în general" sigure, dar că o doză de peste 800 de miligrame pe zi „poate afecta sănătatea". EFSA nu a putut identifica o doză sigură pe baza evidenţelor de până acum şi consider că noi studii vizavi de acest subiect trebuie să fie desfăşurate. În ceea ce îl priveşte pe Jim, acesta a avut noroc şi a trecut cu bine de transplantul de ficat, însă la patru ani de la aceste eveniment încă are probleme de sănătate, înclusiv cu rinichii, ceea ce îl va duce în viitor la dializă şi la transplant. El merge de două ori pe an la medicii de ficat şi de rinichi şi trăieşte cu dureri cronice abdominale. Totodată, el a dat în judecată firma americană Vitacost care a vândut suplimentele pe care el le-a luat sperând să o facă pe aceasta să pună o etichetă de avertizare pe produs, pentru ca oamenii să ştie ce cumpără.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.