Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Gustul umami are beneficii pentru sănătate, roșiile și brânza maturată fiind printre produsele în care se găsește în mod natural.
Cunoscut ca fiind al cincilea simț, umami este ”gustul savorii”, gustul descoperit în urmă cu mai bine de un secol, de către un profesor chimist din cadrul Universității din Tokyo. La baza cercetărilor a stat un tip de supă tradițională japoneză, supa dashi, ce conținea alge și ciuperci Shiitake. Gustul dat de alge (Laminarica japonica) și ciupercile respective nu se încadra perfect în niciunul din cele patru gusturi, conform afirmației cercetătorului.
Acesta a izolat substanțele principale din alge prin procedee chimice, din care a reieșit o singură substanță – monoglutaman de sodiu, declarat aditiv alimentar E 621. De la descoperirea sa, în 1908, acesta fiind folosit la prepararea și conservarea alimentelor, în timp ce gustul umami a fost încadrat ca termen științific internațional și recunoscut ca al cincilea gust în anul 2000.
Ciupercile Shiitake, cea mai bună sursă de seleniu. Care sunt beneficiile sale
Umami este o combinație unică de arome care nu poate fi identificată cu una anume și care are trei caracteristici deosebite:
-Nu are capacitatea de a sătura
-Sporește secreția de salivă
-Stimulează foamea.
De altfel, gustul umami corespunde cu cel al acidului glutaminic, un aminoacid prezent în stare naturală în numeroase alimente și pe care acestea îl eliberează în timpul gătitului sau al fermentației. Atunci când papilele gustative intră în contact cu acest aminoacid, percepem umami. Chiar dacă gustul umami este ușor de perceput, acesta este greu să fie definit, dar mai ales de explicat.
O listă a alimentelor cu gust umami include produse orientale, cum ar fi ciupercile Shiitake sau algele kombu, dar și alte produse ce se regăsesc în mod obișnuit în majoritatea bucătăriilor.
-Toate brânzeturile de fermentație medie și îndelungată, în special parmezanul;
-Anșoa;
-Șunca maturată;
-Carnea, în special cea care este maturată un timp mai îndelungat;
-Sparanghelul alb și cel verde;
-Bonito uscat;
-Roșiile;
-Supa miso;
-Vinul.
Umami, beneficiu pentru sănătate
Folosirea produselor bogate în gustul umami poate să fie benefică pentru sănătate, deoarece ajută la reducerea cantității de sare pe care o folosim la prepararea oricărui fel de mâncare, cu până la 20%.
Excesul de SARE, factorul determinant al retenției de apă. Cum o putem remedia
Cele mai periculoase E-uri. "Ghidul aditivilor alimentari:
Coloranți conservanți sau potențiatori de gust, agenți de îngroșare sau de afânare, există o multitudine de substanțe pe care industria alimentară le folosește ca să facă mâncarea gustoasă, apetisantă și sigură pentru consum.
Poartă inițiala E de la Europa, urmată de 3 sau 4 cifre.
Folosirea lor este justificată, autorizată și strict reglementată, însă toată lumea încearcă să-i evite.
De ce ne temem de E-uri? Chiar dacă au fost create în beneficiul nostru, s-a dovedit că unele dintre ele au efecte negative asupra sănătății. În ultimii ani lista aditivilor alimentari a crescut spectaculos, iar mâncarea a ajuns să fie mai mult chimie, decât bucătărie.
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.