Aminoacidul esențial pentru creșterea musculară și recuperarea atletică. Ce alimente sunt bogate în această substanță
Descoperă cum un nutrient esențial poate avea un impact semnificativ asupra creșterii musculare și a sănătății generale.
Leucina, un aminoacid cu lanț ramificat, este un element esențial pentru construirea proteinelor. Dintre cei 20 de aminoacizi, nouă sunt esențiali și nouă sunt „neesențiali”. Leucina, împreună cu izoleucina și valina, sunt esențiale pentru sinteza proteinelor musculare și pentru recuperarea la efort. Aceasta stimulează calea de semnalizare mTOR, promovând hipertrofia musculară.
Leucina se găsește în alimente precum puiul, curcanul și brânza, este esențială pentru sinteza proteinelor și creșterea musculară. Cercetările sugerează că poate îmbunătăți masa musculară, recuperarea atletică, inflamația și nivelul de zahăr din sânge, dar sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste beneficii.
Masă musculară
Suplimentele de leucină sunt utilizate în mod obișnuit pentru a construi masa musculară și pentru a îmbunătăți performanța exercițiilor fizice. Cu toate acestea, utilizarea acestor suplimente ar trebui să fie individualizată și verificată de către un profesionist din domeniul sănătății. Leucina este cunoscută pentru a susține creșterea musculară, deoarece activează calea de semnalizare mTOR, care promovează creșterea musculară, potrivit VeryWellHealth.
Cu toate acestea, dovezile sunt amestecate, cele mai multe beneficii pentru sănătate fiind observate la adulții în vârstă, în special la cei cu pierdere musculară legată de vârstă. Un studiu de control randomizat din 2022 a constatat că combinarea suplimentării cu leucină cu antrenamentul de forță a dus la îmbunătățiri semnificative ale masei musculare slabe.
O revizuire recentă a 17 studii randomizate de control nu a constatat îmbunătățiri ale masei musculare slabe și ale forței la adulții în vârstă care au luat un supliment izolat de leucină fără antrenament de forță. În plus, un alt studiu randomizat de control de mici dimensiuni nu a constatat îmbunătățiri ale masei musculare sau ale forței cu suplimente de leucină în doză mare la bărbații care s-au antrenat pentru rezistență și care au consumat proteine alimentare adecvate.
Majoritatea studiilor de până acum au raportat îmbunătățiri ale sintezei proteinelor musculare, dar nu neapărat ale masei musculare. Sunt necesare studii pe termen lung la om pentru a confirma relația dintre leucină și creșterea musculară.
Suplimentarea cu leucină poate ajuta la îmbunătățirea recuperării musculare atunci când este combinată cu antrenamentul de rezistență, dar pare să fie mai benefică atunci când este combinată cu alți aminoacizi esențiali.
Un studiu recent a constatat că aminoacizii esențiali îmbogățiți cu leucină pot ajuta la reducerea leziunilor musculare în zilele care urmează unui exercițiu de rezistență acut, dar nu s-au observat îmbunătățiri semnificative în sinteza proteinelor musculare.

Foto: Freepik @alex9500
Poate reduce inflamația
Inflamația cronică, o parte normală a procesului de vindecare a organismului, poate duce la diverse boli, cum ar fi bolile de inimă, bolile autoimune, cancerul și diabetul. Un studiu efectuat la adolescenți și tineri adulți cu paralizie cerebrală a constatat că suplimentele de leucină au îmbunătățit markerii de inflamație, forța musculară, durerile, starea de spirit, masa musculară și bunăstarea generală după 10 săptămâni.
Stabilizează nivelul de zahăr din sânge
Studiile sugerează că suplimentarea cu leucină, în special alături de glucoză, poate stimula secreția de insulină, controlând potențial nivelul de zahăr din sânge. Un studiu de testare în eprubetă din 2014 a constatat, de asemenea, că leucina poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și absorbția de glucoză, promovând astfel controlul glicemiei. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste constatări.
Doza recomandată
Suplimentele de leucină nu au nicio recomandare oficială de dozare, dar o doză zilnică obișnuită este de 5 grame. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca un adult mediu sănătos să consume zilnic 39 mg/kg de leucină. Adulții mai în vârstă pot avea nevoie de mai mult decât dublul acestor recomandări.
Ghidurile alimentare nu conțin adesea informații despre conținutul de leucină, ceea ce face dificilă crearea unui plan alimentar. Următoarele alimente conțin leucină: șuncă la cuptor, piept de pui fără piele, friptură de porc, piept de curcan fără piele, brânză asiatică, feta, parmezan, mozzarella, fasole navy și linte.
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
