Cafeaua, efecte secundare neplăcute. Când poate face rău
În timp ce cafeaua oferă numeroase beneficii pentru sănătate, consumul unei cantități prea mari ar putea avea și efecte secundare negative.
Aportul excesiv de cofeină poate provoca anumite probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme digestive și tulburări ale somnului.
Un studiu realizat pe 1.100 de persoane și publicat în decembrie 2016 în Clinical Nutrition (link direct) a descoperit că cei care beau trei sau mai multe căni de cafea pe zi aveau presiune arterială mai mare decât cei care nu beau deloc cafea.
Consumul de cafea poate, de asemenea, să provoace probleme la nivelul stomacului. Potrivit Johns Hopkins Medicine, cofeina crește riscul de diaree - iar acesta este unul motivele pentru care cofeina este unul dintre alimentele interzise pentru persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil (IBS).
Pentru cei care sunt mai sensibili la cofeină, mai mult de trei căni consumate zilnic ar putea provoca senzații de amețeală sau chiar pot perturba somnul, potrivit Clinicii Mayo. Totodată, Clinica Mayo recomandă adulților sănătoși, în general, să bea mai puțin de 400 de miligrame de cofeină pe zi, ceea ce este echivalent cu patru căni de cafea. Cu toate acestea, puteți prezenta reacții adverse, cum ar fi dureri de cap, iritabilitate și tremor muscular.
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
