EXCLUSIV Consumul de carne crudă, riscuri. Ligia Pop: Atunci este cel mai grav! Se duc la creier, la inimă, la ochi. Pot afecta total
Consumul de carne crudă, risc pentru sănătate. ”Atunci este cel mai grav: când se duc la creier, când se duc în zona inimii, când se duc la ochi sau în alte zone periculoase, unde pot afecta...
În categoria de raw foodiști intră și persoanele care adoptă o dietă bazată pe carne în stare crudă. Corpul uman se naște cu peste 24 de tipuri de paraziți și aceștia pot fi acumulați pe măsură ce înaintăm în vârstă, chiar și din surse aparent nevinovate, precum clanțele ușilor sau cărucioarele de la magazin. Nu toate ouăle de parazit pot fi eliminate prin spălare și dezinfectare, existând o cantitate semnificativă care rămâne persistentă.
Ligia Pop, consultant în nutriție și autoare a 8 cărți, a explicat pentru DC Medical riscul de a consuma carne în stare crudă, în special din pricina ouălor de parazit din carne, care pot dezvolta boli grave în organismul uman.
Ce efecte are carnea crudă asupra organismului, dacă este consumată pe termen lung?
Expertul în nutriție a atras atenția asupra riscurilor asociate consumului de carne crudă, explicând că, deși unii paraziți pot exista în sistemul digestiv, mulți dintre aceștia pot migra și se pot instala în organele interne. Ligia Pop a subliniat gravitatea acestei situații, menționând că atunci când paraziții ajung în zone critice, precum creierul, inima sau ochii, pot cauza complicații severe și afectări semnificative ale sănătății.
”În categoria de raw foodiști intră și raw-veganii, persoanele care mănâncă și carne în stare crudă. În general, carnea crudă conține ouă de parazit. Eu, personal, nu am apelat niciodată la ea.
Corpul uman se naște cu peste 24 de paraziți și, pe măsură ce înaintăm în vârstă, mai acumulăm (de pe clanțele ușilor, de pe căruciorele de la magazin), oricât ne-am spăla și dezinfecta Nu se pot elimina multe dintre ouăle de parazit, este o cantitate enormă.
Ar fi ideal să nu consumăm carnea în starea crudă, deoarece, chiar dacă avem o parte dintre paraziți în sistemul digestiv, mulți se instalează și în organe. Atunci este cel mai grav: când se duc la creier, când se duc în zona inimii, când se duc la ochi sau în alte zone periculoase, unde pot afecta total. De aceea, evităm carnea crudă. Însă, alegerea este a fiecăruia, nu putem să ne impunem”, a explicat Ligia Pop, consultant în nutriție.
Trichineloza, boala care se devoltă din consumul de carne crudă

Foto: freepik @rosshelenphoto
Trichineloza este o boală parazitară, transmisă prin alimente, care este cauzată de consumul de carne crudă sau insuficient gătită, în special de produse din carne de porc infestate cu larvele unui tip de vierme rotund numit Trichinella.
Atunci când consumăm alimente, acidul gastric și enzimele descompun mâncarea. În cazul cărnii infectate, acidul și enzimele descompun coaja exterioară dură (chistul) a larvelor, eliberând viermii adulți. Viermii produc apoi larve care se stabilesc în țesuturile corpului, în special în mușchi. Oricine poate contracta trichineloza, indiferent de vârstă sau starea de sănătate.
Indiferent dacă alegi să mănânci carne crudă sau nu, asigură-te întotdeauna că produsele folosite sunt de calitate înaltă și că respecți normele de igienă, pentru a evita riscul infectărilor și îmbolnăvirilor.
-
-
-
Cât de murdare sunt pernele tale. Descoperirea care te va șoca08.11.2025, 12:00
-
-
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă07.11.2025, 21:59
EXCLUSIV Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
EXCLUSIV Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
Divorțul nu înseamnă sfârșitul relațiilor. Cum să transformi despărțirea într-un nou început
EXCLUSIV Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
EXCLUSIV Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
EXCLUSIV Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
EXCLUSIV Cum îți poți evalua rezerva ovariană și fertilitatea. Dr. Lucia Luchian: Se poate recolta oricând
EXCLUSIV Istoria medicinei în Evul Mediu românesc, între vraci, moașe și bărbieri
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
EXCLUSIV Ce înseamnă, de fapt, menopauza. Dr. Virginia Țârlea: Orice femeie trebuie să știe asta
EXCLUSIV Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
EXCLUSIV Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
CNAS: Nu există date exacte despre numărul persoanelor asigurate după 1 septembrie 2025
EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
EXCLUSIV Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
EXCLUSIV Tot ce trebuie să știi despre durerea de stomac. Dr. Oana Dolofan (SANDOR), la DC Medical și DC News, marți, 12 august, ora 16:00
EXCLUSIV Primul semn că ai colică renală: cauze și prevenție. Dr Bogdan Pârlițeanu: Blochează fluxul urinar
EXCLUSIV Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
EXCLUSIV Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
