EXCLUSIV Consumul de carne crudă, riscuri. Ligia Pop: Atunci este cel mai grav! Se duc la creier, la inimă, la ochi. Pot afecta total

Consumul de carne crudă, risc pentru sănătate. ”Atunci este cel mai grav: când se duc la creier, când se duc în zona inimii, când se duc la ochi sau în alte zone periculoase, unde pot afecta...
În categoria de raw foodiști intră și persoanele care adoptă o dietă bazată pe carne în stare crudă. Corpul uman se naște cu peste 24 de tipuri de paraziți și aceștia pot fi acumulați pe măsură ce înaintăm în vârstă, chiar și din surse aparent nevinovate, precum clanțele ușilor sau cărucioarele de la magazin. Nu toate ouăle de parazit pot fi eliminate prin spălare și dezinfectare, existând o cantitate semnificativă care rămâne persistentă.
Ligia Pop, consultant în nutriție și autoare a 8 cărți, a explicat pentru DC Medical riscul de a consuma carne în stare crudă, în special din pricina ouălor de parazit din carne, care pot dezvolta boli grave în organismul uman.
Ce efecte are carnea crudă asupra organismului, dacă este consumată pe termen lung?
Expertul în nutriție a atras atenția asupra riscurilor asociate consumului de carne crudă, explicând că, deși unii paraziți pot exista în sistemul digestiv, mulți dintre aceștia pot migra și se pot instala în organele interne. Ligia Pop a subliniat gravitatea acestei situații, menționând că atunci când paraziții ajung în zone critice, precum creierul, inima sau ochii, pot cauza complicații severe și afectări semnificative ale sănătății.
”În categoria de raw foodiști intră și raw-veganii, persoanele care mănâncă și carne în stare crudă. În general, carnea crudă conține ouă de parazit. Eu, personal, nu am apelat niciodată la ea.
Corpul uman se naște cu peste 24 de paraziți și, pe măsură ce înaintăm în vârstă, mai acumulăm (de pe clanțele ușilor, de pe căruciorele de la magazin), oricât ne-am spăla și dezinfecta Nu se pot elimina multe dintre ouăle de parazit, este o cantitate enormă.
Ar fi ideal să nu consumăm carnea în starea crudă, deoarece, chiar dacă avem o parte dintre paraziți în sistemul digestiv, mulți se instalează și în organe. Atunci este cel mai grav: când se duc la creier, când se duc în zona inimii, când se duc la ochi sau în alte zone periculoase, unde pot afecta total. De aceea, evităm carnea crudă. Însă, alegerea este a fiecăruia, nu putem să ne impunem”, a explicat Ligia Pop, consultant în nutriție.
Trichineloza, boala care se devoltă din consumul de carne crudă
Foto: freepik @rosshelenphoto
Trichineloza este o boală parazitară, transmisă prin alimente, care este cauzată de consumul de carne crudă sau insuficient gătită, în special de produse din carne de porc infestate cu larvele unui tip de vierme rotund numit Trichinella.
Atunci când consumăm alimente, acidul gastric și enzimele descompun mâncarea. În cazul cărnii infectate, acidul și enzimele descompun coaja exterioară dură (chistul) a larvelor, eliberând viermii adulți. Viermii produc apoi larve care se stabilesc în țesuturile corpului, în special în mușchi. Oricine poate contracta trichineloza, indiferent de vârstă sau starea de sănătate.
Indiferent dacă alegi să mănânci carne crudă sau nu, asigură-te întotdeauna că produsele folosite sunt de calitate înaltă și că respecți normele de igienă, pentru a evita riscul infectărilor și îmbolnăvirilor.
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Poluarea, un nou factor major în declanșarea astmului și alergiilor. Prof. dr. Florin Mihălțan: Provocarea deceniului. Mare amenințare
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Semnul banal dat de cârcei. Nu-i mai ignora! Atenție la picioarele reci, furnicături, durere când mergi
Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
Inovații care salvează vieți. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Tratamentul imuno-oncologic
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Neurofeedback, soluția modernă pentru echilibru mental și performanță, la Dr. PSY
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.