Creşterea în greutate în prima jumătate a vieţii, asociată cu decesul prematur
Creşterea în greutate în jurul vârstelor de 20, 30 şi 40 de ani măreşte cu peste o cincime riscul de deces prematur, sugerează un studiu citat de Press Association.
Specialiştii au descoperit că persoanele care au devenit obeze între 25 şi aproximativ 47 de ani prezentau un risc mai mare cu 22% de deces prematur şi cu 49% mai ridicat de a muri ca urmare a unor boli de inimă, notează Agerpres.
Totodată, în urma cercetării s-a descoperit că trecerea de la obezitate la o greutate sănătoasă în a doua parte a vieţii poate fi riscantă.
Pentru acest studiu, publicat în jurnalul ştiinţific British Medical Journal (BMJ), experţii au analizat date prelevate de la 36.051 de persoane care aveau 40 de ani sau mai mult la începutul studiului. Participanţii au fost cântăriţi şi măsuraţi iniţial şi le-au menţionat cercetătorilor cât cântăreau la 25 de ani şi cu 10 ani înainte de studiu.
Pe parcursul unei perioade de monitorizare de 12 ani au fost înregistrate 10.500 de decese.
După eliminarea factorilor ce puteau influenţa rezultatele, specialiştii au descoperit că, în comparaţie cu persoanele cu o greutate sănătoasă, subiecţii care au devenit obezi între vârsta de 25 de ani şi aproximativ 40 de ani prezentau un risc mai mare cu 22% de deces prematur din orice cauză şi un risc crescut cu 49% de deces din cauza bolilor de inimă.
Persoanele care au slăbit şi au trecut de la obezitate la o greutate sănătoasă în aceeaşi perioadă nu au prezentat un risc crescut de deces prematur. Acest lucru nu a fost însă valabil şi pentru participanţii care au pierdut din greutate la o vârstă mai înaintată. Cei care au trecut de la obezitate la o greutate sănătoasă începând cu vârsta de circa 40 de ani şi mai târziu au prezentat un risc mai mare cu 30% de deces prematur din orice cauză şi un risc mai mare cu 48% de deces în urma bolilor de inimă.
Obezitatea pe parcursul întregii vieţi adulte presupune cele mai mari pericole - un risc de până la 72% de deces prematur, potrivit concluziilor.
''Obezitatea stabilă de-a lungul vârstei adulte, creşterea în greutate din tinereţe până în a doua parte a vieţii şi pierderea din greutate de la vârsta mijlocie până la vârsta adultă târzie au fost asociate cu un risc mai mare de deces'', au concluzionat autorii cercetării.
''Rezultatele implică faptul că menţinerea greutăţii normale de-a lungul vârstei adulte, în special prevenirea creşterii în greutate la începutul celei de-a doua părţi a vieţii, este importantă pentru prevenirea deceselor premature în perioada ulterioară'', au notat oamenii de ştiinţă.
Studiul a fost efectuat în rândul cetăţenilor americani şi a fost condus de o echipă de Facultatea de Sănătate Publică de la Universitatea Huazhong din China.
''Mesajul pentru menţinerea unei greutăţi sănătoase pe parcursul vieţii nu poate fi mai clar. În urmă cu aproximativ 12 ani, respectatul 'Foresight Report' a uluit pentru prima dată Marea Britanie estimând că a fi gras poate reduce 13 ani de viaţă. Dar, având în vedere creşterea continuă a internărilor în spitale asociate obezităţii, puţine persoane par să fi ascultat'', a declarat Tam Fry, purtător de cuvânt al organizaţiei Forumul Naţional pentru Obezitate (National Obesity Forum) din Marea Britanie, citată de Press Association.
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
