Cum să slăbești folosind dieta Atkins, o dietă slabă în carbohidrați. Cele 4 etape ale planului alimentar
Află mai multe despre dieta Atkins și cum un nivel scăzut de carbohidrați afectează nivelul de colesterol din organism.
Dieta Atkins este o dietă săracă în carbohidrați recomandată pentru pierderea în greutate, având ca scop promovarea pierderii în greutate, consumând cât mai multe proteine și grăsimi. De la începutul anilor 2000, numeroase studii au arătat că dietele cu conținut scăzut de carbohidrați sunt eficiente pentru pierderea în greutate și pot duce la îmbunătățirea stării de sănătate.
Promovată inițial de Dr. Robert C. Atkins în 1972, dieta a fost folosită în întreaga lume și a făcut obiectul a numeroase cărți. În ciuda faptului că inițial a fost considerată nesănătoasă din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate, efectul grăsimilor saturate asupra sănătății și a bolilor de inimă este un subiect de dezbatere în rândul cercetătorilor.
Citește și: Câți pași ar trebui să faci zilnic pentru a-ți menține sănătatea. Sunt 10.000 de pași prea mulți?
Despre grăsimile polinesaturate
O analiză recentă realizată de Asociația Americană a Inimii (AHA) a constatat că înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi polinesaturate poate contribui la reducerea bolilor cardiovasculare cu aproximativ 30%. Acest lucru reduce riscul de evenimente cardiovasculare precum atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.
Cu toate acestea, o altă analiză nu a găsit nicio asociere între reducerea aportului de grăsimi saturate și reducerea riscului de a dezvolta sau de a muri din cauza bolilor cardiovasculare. Unii experți consideră că nu toate grăsimile saturate au aceleași efecte asupra riscului de boli de inimă, iar dieta generală este mai importantă decât nutrienții individuali.
Dietele sărace în carbohidrați, precum Atkins, pot duce la o mai mare pierdere în greutate și la îmbunătățiri ale glicemiei, colesterolului HDL, trigliceridelor și ale altor markeri de sănătate decât dietele sărace în grăsimi. Dietele sărace în carbohidrați pot crește, de asemenea, nivelul colesterolului LDL, dar amploarea acestei creșteri variază în funcție de individ.
Vezi și: 6 motive să nu mai arunci cojile de banană. Pot fi extrem de utile pentru pielea ta și nu numai
Cele 4 faze ale dietei Atkins
Dieta Atkins este un plan de scădere în greutate împărțit în patru faze: inducție, echilibrare, reglare și menținere. Inducția presupune consumarea a mai puțin de 20 de grame de carbohidrați pe zi timp de două săptămâni, urmată de adăugarea treptată a mai multor nuci, legume cu conținut scăzut de carbohidrați și cantități mici de fructe.
Reglarea fină are loc atunci când sunteți aproape de atingerea greutății dorite, iar întreținerea permite să consumați cât mai mulți carbohidrați sănătoși pe care organismul îi poate tolera fără a recăpăta greutate.
Unele persoane aleg să sară peste faza de inducție și să includă mai multe legume și fructe încă de la început, în timp ce alții preferă să rămână în faza de inducție pe termen nelimitat, cunoscută și sub numele de dietă ketogenică foarte săracă în carbohidrați. Se recomandă consultarea unui dietetician sau a unui medic înregistrat înainte de a începe dieta Atkins.
Dieta Atkins sfătuiește persoanele să evite sau să limiteze anumite alimente, inclusiv zahărul care se găsește în băuturile răcoritoare, sucurile de fructe, prăjiturile, bomboanele, înghețata, cerealele rafinate, cum ar fi pâinea albă, orezul alb și pastele albe, alimentele dietetice și cu conținut scăzut de grăsimi bogate în zahăr, fructele bogate în carbohidrați, cum ar fi bananele, legumele bogate în amidon, cum ar fi cartofii, și legumele, cum ar fi lintea, fasolea și năutul.

Foto: Freepik @timolina
Ce alimente include dieta Atkins
Dieta Atkins recomandă o alimentație echilibrată, alcătuită din carne, pește gras și fructe de mare, ouă, legume cu un conținut scăzut de carbohidrați, lactate integrale, nuci și semințe, grăsimi sănătoase și cereale integrale. Mesele ar trebui să se concentreze pe proteine bogate în grăsimi, legume, nuci și grăsimi sănătoase, limitând în același timp carbohidrații complecși pentru a se potrivi obiectivelor individuale.
Băuturile din dieta Atkins includ apa, cafeaua și ceaiul verde, care sunt bogate în antioxidanți și pot oferi beneficii pentru sănătate.
Alcoolul poate fi consumat în cantități mici, dar se recomandă să se limiteze la vinuri seci fără adaos de zaharuri și să se evite băuturile bogate în carbohidrați, cum ar fi berea. Băuturile mixte, cum ar fi cocktailurile, sunt, de asemenea, evitate din cauza conținutului ridicat de zahăr. În general, dieta Atkins încurajează o alimentație echilibrată și nutritivă.
Conform Healthline, dieta Atkins, care se concentrează pe alimente pe bază de plante, necesită o planificare suplimentară, deoarece constă în principal în surse de proteine bogate în grăsimi, cum ar fi carnea, peștele gras și lactatele.
Veganii sau vegetarienii trebuie să le înlocuiască cu alternative pe bază de plante. Aproximativ 43% din dietă ar trebui să provină din grăsimi vegetale sănătoase, cum ar fi avocado, nuci, semințe, ulei de măsline și ulei de cocos, în timp ce 31% ar trebui să provină din surse de proteine vegetale, cum ar fi soia sau fasole.
Riscuri
Dieta Atkins, care se concentrează pe limitarea nutrienților esențiali, poate duce la pierderea în greutate și la schimbări metabolice, dar are și potențiale efecte secundare, în special în faza inițială. Acestea includ dureri de cap, amețeli, oboseală, slăbiciune, constipație, glicemie scăzută, probleme renale și dezechilibru electrolitic.
Restricționarea carbohidraților în dieta Atkins îi expune, de asemenea, pe indivizi la riscul de a nu consuma suficiente fibre, care protejează împotriva bolilor de inimă și a anumitor tipuri de cancer, reglează pofta de mâncare și sprijină motilitatea intestinală și microbiota intestinală sănătoasă.
Conținutul ridicat de grăsimi saturate din dieta Atkins poate crește colesterolul LDL, sporind riscul de boli de inimă. Unele cercetări sugerează că dietele bogate în grăsimi, precum dieta Atkins, influențează microbiomul intestinal, care poate fi asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Într-un studiu, dieta Atkins a fost asociată cu un risc mai mare de afecțiuni cardiovasculare în comparație cu o dietă săracă în grăsimi.
Dieta Atkins este un plan de slăbire care poate să nu fie potrivit pentru toată lumea din cauza lipsei de acces la produse proaspete și la carne de înaltă calitate, a costurilor ridicate și a potențialului de a crea obiceiuri alimentare dezordonate. De asemenea, se recomandă persoanelor cu un colesterol ridicat sau cu risc de boli de inimă să își monitorizeze nivelul colesterolului, celor cu diabet să se consulte cu medicul înainte de a începe dieta, iar celor cu afecțiuni renale sau cu sarcină să o evite.
Pentru a afla mai multe despre dieta Atkins, ia în considerare achiziționarea sau împrumutul de cărți sau folosirea acestui articol ca ghid. Este important să consulți întotdeauna un medic sau un dietetician autorizat înainte de a începe o nouă dietă de slăbire.
-
-
Bronșita: simptome la adulți și copii, cauze și când e contagioasă25.11.2025, 16:53
-
-
-
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
