Deficiență de fier și anemie, ce trebuie să mănânci
Fierul ajută organismul să producă suficiente globule roșii pentru a transporta oxigenul în întregul corp. Prin urmare, persoanele care au deficiență de fier simt adesea oboseala nejustificată. Dacă...
Mâncați alimente bogate în vitamina C pentru a crește absorbția de fier, relatează „Vegetarian Times".
Peste si fructe de mare
Unele pește și fructe de mare pot furniza surse bogate de fier. Scoicile, stridiile și peștele conțin cantități mari de fier heme. Conform Institutelor Naționale de Sănătate, stridiile conțin 4,5 mg de fier pe porție, iar halibutul conține 0,9 mg de fier pe porție.
Heme fier este forma de fier care este mai ușor absorbit și menținut în organism. O persoană cu deficiență de fier sau anemie va trebui să mănânce mai puțin pește sau fructe de mare decât alte alimente bogate în fier, deoarece acestea conțin cel mai bun tip de fier în cantități mari, notează Livestrong.
organe de animale
Organele care provin din pui, porci și vaci oferă surse semnificative de fier heme, notează Clinica Cleveland. De exemplu, o porție de ficat de pui conține 12,8 mg de fier, relatează NIH.
Deși aceste organe sunt surse bogate de fier, consumă-le cu moderație din cauza cantităților mari de grăsimi saturate și calorii. Prin urmare, aceste cărnii sunt bogate în fier și pot ajuta o persoană să depășească o deficiență de fier, dar dacă persoana este expusă riscului de boli de inimă, carnea de organe nu poate fi cea mai bună opțiune.
Nuci, semințe și fasole
Proteinele pe bază de plante, precum nuci, semințe și fasole oferă toate cantități semnificative de fier. Conform NIH, pentru fiecare porție de fasole neagră conțin 3,6 mg de fier, fasolea roșie conține 5,2 mg de fier, iar soia fiartă conține 8,8 mg de fier.
Aceste alimente bogate în fier, pe bază de plante, conțin cantități semnificative de fier non-heme. Conform „The Vegetarian Times", fierul non-heme, deși este bun pentru deficiența de fier, trebuie consumat în cantități mai mari, deoarece nu este atât de ușor absorbit sau reținut în organism. Oamenii pot consuma o varietate de nuci, semințe și fasole diferite, cum ar fi unt de arahide, conserve de fasole, linte și semințe de dovleac pentru a obține fier ridicat. De asemenea, sursele de fier pe bază de plante conțin mai puține calorii și grăsimi sănătoase. Prin urmare, acestea pot fi o opțiune sănătoasă pentru o persoană care se luptă cu greutatea sau cu risc pentru boli de inimă.
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
