Mai mult de jumătate din pateurile de post au 7 aditivi sau chiar mai mulţi

Mai mult de jumătate din produsele tip pate vegetal/pastă vegetală au 7 aditivi sau chiar mai mulţi, potrivit unui studiu realizat de Infocons, se arată într-un comunicat al...
Infocons precizează că a realizat un studiu comparativ cu privire la evoluţia produselor tip pate vegetal/pastă vegetală, pe baza studiilor din 2011, 2015, 2016 şi 2018. Din punct de vedere al aditivilor alimentari, aceştia au fost în mod constant prezenţi într-o cantitate considerabilă în produsele studiate, notează Agerpres.
Astfel, mai mult de 50% din produsele studiate au prezentat 7 sau mai mulţi aditivi pe perioada studiilor din 2015, 2016 şi 2018. Singura excepţie a fost studiul din 2011, unde procentajul a fost de 25%.
Potrivit Infocons, 6 E-uri aveau în medie produsele în studiul din 2011, iar această cifră a crescut până la 7 în 2015 şi chiar 10 în 2016. Pentru studiul din 2018, media a coborât la 8 aditivi în cazul produselor studiate.
15 este cel mai mare număr de aditivi alimentari într-un singur produs, regăsit în studiul din 2016, iar patru produse nu au avut nici un aditiv alimentar în componenţa lor, 2 dintre ele fiind studiate în 2011, şi celelalte 2 în 2015.
"Cei mai des întâlniţi aditivi alimentari au fost: 76,62% este procentajul produselor în care a fost găsit caragenanul (E407); 74,02% este procentajul produselor în care au fost găsiţi polifosfaţi (E452); 67,53% este procentajul produselor în care a fost găsit monoglutamatul de sodiu (E621); 50,64% este procentajul produselor în care a fost găsit ascorbatul de sodiu (E301); 49,35% este procentajul produselor în care a fost găsit carmin (E120)", precizează Infocons.
Conform organizaţiei, cele mai multe tipuri diferite de aditivi, respectiv 28, au fost găsiţi în produsele din studiul pe 2016. Acestea au scăzut cu 35,72%, în studiul din 2018.
"Suntem cetăţeni europeni şi avem drepturi! Din păcate, calitatea produselor agro alimentare şi nu numai, nu se ridică la standardele din vestul Europei, ceea ce se vede şi în starea de sănătate. Sper ca fiecare dintre noi să aibă real o9atitudine ! şi să sancţionăm produsele care sunt slabe calitativ", spune Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.