Mit spulberat: Adevărul despre grăsimile saturate și bolile cardiovasculare

Consumul unei diete bogate în grăsimi saturate nu crește riscul pentru boli cardiovasculare și nici nu duce la o moarte prematură, potrivit unui studiu.
După ce a analizat mai multe meta-analize și cercetări care includ sute de mii de oameni, studiul (link direct), publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, concluzionează că reducerea consumului de alimente bogate în acizi grași saturați nu reduce riscul de boli cardiovasculare sau deces din orice cauză.
Dimpotrivă, unele cercetări au sugerat că există un risc mai mic de accident vascular cerebral la un consum mai mare de grăsimi saturate.
Potrivit studiului, consumul de acizi grași saturați, care se găsesc în lactate cu grăsimi complete, carne, ouă și alte alimente bogate în grăsimi - poate crește nivelul de lipoproteine nedorite de densitate scăzută (LDL) - colesterol, dar la majoritatea oamenilor, nu crește acest tip de colesterol „rău”.
În mod specific, grăsimile saturate nu cresc, în general, nivelul de colesterol LDL mic și dens, care crește riscul pentru boli de inimă, ci crește mai degrabă niveluri de particule mai mari de LDL, care nu au legătură cu riscul de boli cardiovasculare.
Printre alimentele care sunt de obicei numite„ grăsimi saturate ”, unele sunt sănătoase, iar altele nu, astfel încât, cantitatea de acizi grași saturați dintr-un aliment nu este un bun predictor pentru sănătate.
Potrivit studiului, luând în considerare doar conținutul de grăsimi saturate ar duce la evitarea alimentelor foarte sănătoase - precum lactatele, alimente fermentate. iaurt, brânzeturi și altele. De regulă, alimentele tradiționale sunt în general mai sănătoase decât alimentele extrem de procesate.
Laptele, de exemplu, este o sursă majoră de acizi grași saturați, dar metaanalizele pe bază de alimentație au descoperit că un consum mai marede brânză și iaurt este legat de un risc mai mic de boli cardiovasculare, au spus cercetătorii.
Studiul integral, aici.
-
-
-
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă17.10.2025, 18:58
-
-
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.