O băutură populară ar putea avea efecte benefice asupra memoriei

Când vine vorba de băuturi sănătoase, este puțin probabil ca berea să fie pe primul loc. Un nou studiu sugerează însă că unii compuși din această ar putea oferi beneficii semnificative pentru...
Noul studiu (link direct), publicat în jurnalul medical Scientific Reports, arată cum o formă de xanthohumol (XN) - un flavonoid găsit în hamei, un ingredient esențial în bere - și doi derivați hidrogenati ai compusului pot ajuta la îmbunătățirea rezistenței la insulină la persoanele cu sindrom metabolic, precum și la reducerea deficiențelor de memorie induse de această afecțiune.
Sindromul metabolic este o afecțiune prin care o persoană are cel puțin două dintre cele cinci tulburări metabolice. Acestea includ tensiunea arterială ridicată, obezitatea abdominală, niveluri ridicate de trigliceride, niveluri scăzute de colesterol lipoprotein de înaltă densitate (HDL) sau colesterol „bun” și glicemie ridicată.
Pe lângă faptul că această afecțiune crește riscul de dezvoltare a altor boli - cum ar fi diabetul, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral - cercetările anterioare au descoperit că persoanele cu sindrom metabolic pot avea un risc mai mare de afectare cognitivă.
Potrivit noului studiu, compușii din bere ar putea ajuta la combaterea acestora din urmă, prin reducerea efectelor uneia dintre cele mai mari cauze ale sindromului metabolic: o dietă bogată în grăsimi.
Studiul integral, aici.
-
-
-
Singurătatea bătrânilor, sunetul care îți rupe inima01.09.2025, 09:08
-
-
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ce se întâmplă dacă mănânci cozonac imediat după o masă copioasă
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.