O băutură populară ar putea avea efecte benefice asupra memoriei
Când vine vorba de băuturi sănătoase, este puțin probabil ca berea să fie pe primul loc. Un nou studiu sugerează însă că unii compuși din această ar putea oferi beneficii semnificative pentru...
Noul studiu (link direct), publicat în jurnalul medical Scientific Reports, arată cum o formă de xanthohumol (XN) - un flavonoid găsit în hamei, un ingredient esențial în bere - și doi derivați hidrogenati ai compusului pot ajuta la îmbunătățirea rezistenței la insulină la persoanele cu sindrom metabolic, precum și la reducerea deficiențelor de memorie induse de această afecțiune.
Sindromul metabolic este o afecțiune prin care o persoană are cel puțin două dintre cele cinci tulburări metabolice. Acestea includ tensiunea arterială ridicată, obezitatea abdominală, niveluri ridicate de trigliceride, niveluri scăzute de colesterol lipoprotein de înaltă densitate (HDL) sau colesterol „bun” și glicemie ridicată.
Pe lângă faptul că această afecțiune crește riscul de dezvoltare a altor boli - cum ar fi diabetul, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral - cercetările anterioare au descoperit că persoanele cu sindrom metabolic pot avea un risc mai mare de afectare cognitivă.
Potrivit noului studiu, compușii din bere ar putea ajuta la combaterea acestora din urmă, prin reducerea efectelor uneia dintre cele mai mari cauze ale sindromului metabolic: o dietă bogată în grăsimi.
Studiul integral, aici.
-
Când trebuie să iei medicamente: înainte, în timpul sau după mese14.12.2025, 16:59
-
Uleiul care te îngrașă14.12.2025, 15:04
-
-
Virus gripal nou: Subclada K a A(H3N2) detectată și în România14.12.2025, 12:21
-
Uscăciunea vaginală: cauze, simptome și tratamente eficiente14.12.2025, 11:40
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
