Obezitatea, cum se transmite peste generații

Obezitatea a fost obiectul unui studiu al cercetătorilor, care au constatat că există o legătură evidentă între nepoți și bunici pe linie maternă, în ce proivește obezitatea...
Obezitatea este cunoscută în grupuri în familii, dar cele mai multe studii până în prezent sunt limitate la două generații.
Un nou studiu privind obezitatea pediatrică este primul care examinează în mod prospectiv relația dintre obezitatea abdominală pe relația descendenților, a două generații, respectiv a bunicilor și nepoților.
Studiul a descoperit o legătură consistentă între circumferința taliei la bunica maternă și nepot, neexistând nicio altă asociere în alte descendențe.
Asocierea a fost văzută la ambele momente de timp analizate: când copiii aveau 5 ani, și când aveau 9 ani.
Datele au provenit de la participanții la Studiul de cohortă de generație încrucișată Lifeways, care a fost inițiat în 2001 în Irlanda.
Rezultatele pot sugera un efect intrauterin sau de mediu, cu potențiale implicații clinice asupra sănătății publice și.
„Aceste descoperiri pot avea implicații practice pentru intervențiile familiei într-un moment de provocare globală în combaterea obezității”, a declarat autorul principal Dr. Cecily Kelleher, de la University College Dublin, în Irlanda.
„Dar, de asemenea, subliniază necesitatea de a înțelege în termeni științifici transmiterea încrucișată a generației riscului de boală care nu este transmisibil.”
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.