Vitamina B, efecte asupra ficatului

Vitaminele B sunt vitamine solubile care se dizolvă în apă și joacă multe roluri vitale în metabolism. Corpul nu le poate stoca; ca atare, sistemul excretă excesul de vitamine B în urină. Ficatul...
Există opt tipuri de vitamine B, inclusiv tiamina, riboflavina, niacina, biotina, acidul pantotenic, folatul, B6 și B12. Majoritatea dintre ele ajută enzimele în metabolizarea glucidelor, grăsimilor și proteinelor, susțin sistemul imunitar, promovează creșterea și diferențierea sănătoasă a celulelor și previn bolile. Deoarece nu sunt păstrate în corpul tău - cu excepția B12 - trebuie să le obții în mod regulat din consumul unei game variate de alimente, notează Livestrong.
Funcții hepatice
Ficatul sintetizează colesterolul, diferite tipuri de proteine și glucoza din proteine, glicerol și lactat. De asemenea, produce un lichid gălbui numit bilă care emulsionează grăsimile și le transportă în diferite părți ale corpului dvs. prin fluxul sanguin. Ficatu detoxifică și descompune medicamentele, care sunt procesate de rinichi și devin urină. Potrivit fostului profesor de nutriție, Gordon Wardlaw, din Universitatea de Stat din Ohio, ficatul stochează vitaminele A, D și B12, fier, cupru și glucoză și eliberează oricare dintre acești nutrienți dacă corpul tău scade.
Vitamina B - Interacțiuni cu ficatul
Ficatul păstrează suficientă vitamină B12 pentru a rezista unul sau doi ani, potrivit Institutului Linus Pauling. Prin urmare, o deficiență de vitamina B12 este neobișnuită în rândul persoanelor sănătoase.
Într-un studiu recent publicat în „Epidemiologie, biomarkeri și prevenire a cancerului", nivelurile scăzute ale folatului pot provoca leziuni ale ficatului și cancer hepatic, precum și creșterea riscului de cancer colorectal și boli cardiovasculare. În cadrul cercetării, pacienții care au o cantitate medie mare de folat în sângele lor au o reducere cu 14% a alaninei aminotransferazei (ALT), care este o enzimă care este eliberată în fluxul sanguin atunci când hepatita B este prezentă.
Toxicitate și deficiențe
Multe băuturi energetice, suplimente cu multivitamine și alimente fortificate conțin mai mult de 100 la sută din aportul zilnic recomandat de vitamine B. O doză mare de lungă durată a oricărei vitamine B poate provoca înroșirea pielii, greață și dureri de cap de la prea multă niacină.
Deficitul de vitamine B este mult mai frecvent și mai bine documentat decât toxicitatea. Simptome frecvente incluzând greață, dureri de cap, vărsături, erupții cutanate, oboseală și slăbiciune musculară. În cazuri extreme, cum ar fi deficiențele de folat și vitamina B12, riscurile includ bolile hepatice, bolile cardiovasculare, psihoza, anemia și defectele de naștere la femeile însărcinate. Conform Wardlaw, dacă îți lipsește oricare dintre aceste vitamine în alimentația ta, metabolismul tău poate încetini și provoca numeroase tulburări și boli, cum ar fi berberi din lipsa tiaminei și pelagra din lipsa niacinei.
profilaxie
Cea mai bună metodă de a vă menține sănătatea ficatului este să obțineți zilnic suficienți nutrienți, inclusiv vitamine solubile în grăsimi (A, D, E și K), carbohidrați, grăsimi sănătoase și proteine. Clinica Mayo vă recomandă să mâncați o gamă largă de alimente pe bază de plante, care conțin o sursă bogată de vitamine B, cu excepția vitaminei B12 și să evitați alimentele bogate în grăsimi. Evitați consumul excesiv de alcool și expunerea la substanțe chimice sau medicamente dăunătoare.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima