EXCLUSIV 5 alimente pe care nu trebuie să le mâncăm zilnic. Simona Carniciu: Ar trebui să nu-l mai mâncăm deloc!

Fiecare dintre aceste alimente prezintă riscuri pentru sănătatea noastră, mai ales atunci când sunt consumate în exces sau în mod frecvent.
Alimentația este un element-cheie pentru sănătatea generală. Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet și boli de nutriție, a evidențiat câteva alimente pe care ar trebui să le consumăm cu moderație sau chiar să le evităm complet, întrucât pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre.
5 alimente pe care nu trebuie să le mâncăm zilnic
Printre alimentele pe care nu ar trebui să le consumăm zilnic, dr. Simona Carniciu a enumerat: "mezelurile, alimentele de patiserie, sucurile de orice fel, inclusiv cele naturale, alcoolul și dulciurile".
1. Mezeluri
Consumul excesiv de mezeluri poate afecta sănătatea cardiovasculară și poate crește inflamația în corp. În locul mezelurilor, este recomandat să optăm pentru surse de proteine mai sănătoase, cum ar fi carnea slabă, peștele sau leguminoasele.
2. Patiserie
Consumul regulat de produse de patiserie poate contribui la creșterea în greutate, creșterea nivelului de zahăr din sânge și riscul de diabet de tip 2. În schimb, este recomandat să optăm pentru produse de patiserie sănătoase, preparate din ingrediente integrale și bogate în fibre, cum ar fi pâinea integrală și biscuiții din cereale integrale.
3. Sucuri de orice fel, inclusiv naturale
Consumul de sucuri poate duce la creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge și poate crește riscul de obezitate și boli metabolice. Este recomandat să optăm pentru consumul de fructe întregi în loc de sucuri, deoarece acestea conțin fibre și nutrienți esențiali, care sunt esențiale pentru o sănătate bună.
4. Alcool
Consumul excesiv de alcool poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre, inclusiv boli hepatice, probleme digestive, creșterea în greutate și riscul crescut de cancer.
5. Dulciuri
Consumul excesiv de dulciuri poate contribui la creșterea nivelului de zahăr din sânge, rezistența la insulină și riscul de diabet de tip 2. Pentru a reduce consumul de dulciuri, putem opta pentru alternative sănătoase, cum ar fi fructele proaspete, iaurtul natural sau deserturile preparate acasă, folosind ingrediente sănătoase și mai puțin zahăr.
"Un aliment pe care ar trebui să îl mâncăm mai rar sau spre deloc - cartoful"
foto: Freepik
În plus, dr. Simona Carniciu a evidențiat și importanța moderării consumului de cartofi. Deși cartofii sunt o sursă importantă de carbohidrați și pot fi parte a unei diete echilibrate, modul în care sunt preparați poate face diferența între o opțiune sănătoasă și una nesănătoasă. Consumul excesiv de cartofi prăjiți sau pregătiți în alte moduri bogate în grăsimi poate contribui la creșterea în greutate și la apariția unor probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare.
Astfel, este important să fim conștienți de modul în care preparăm și consumăm cartofii și să căutăm alternative mai sănătoase, cum ar fi cartofii copti sau fierți, pentru a ne bucura de beneficiile lor nutriționale, fără a adăuga grăsimi suplimentare și calorii goale la dieta noastră.
"Un aliment pe care ar trebui să îl mâncăm mai rar sau spre deloc - cartoful. Pentru că avem tendința să îl consumăm așa cum nu este sănătos, în varianta prăjită. Tentația de a se consuma în forma lui cea mai gustoasă este mai mare. Cartoful, dacă l-am consuma mai rar, ar fi mai bine. Dacă am reuși să-l consumăm într-un mod sănătos, căci sunt preparate din cartofi care pot fi sănătoase, dar să știm cum să le gătim.
Cartoful este acel aliment sănătos, care este foarte ușor transformat în nesănătos, prin simplul fapt că nu îl gătim corect, pentru că ne tentează gustul. Și noi mâncăm mulți cartofi", ne-a mai spus dr. Simona Carniciu.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Psihoterapeutul Ioana Milea, la ”Dr.Psy”, live la DC Medical, DCNews și DCNewsTV
Accesul echitabil la servicii medicale, o problemă de sistem. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Există angajamentul de a crește finanțarea
Poluarea, un nou factor major în declanșarea astmului și alergiilor. Prof. dr. Florin Mihălțan: Provocarea deceniului. Mare amenințare
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
De ce cancerul nu este considerat vindecat chiar și după ani de tratament. Dr. Beatrice Anghel: Vorbim de remisie
Chirurgia viitorului. Dr. Mugurel Bosînceanu, la Academia de Sănătate
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Anxietatea și depresia, combinație periculoasă în context oncologic. Psihiatrul, rol-cheie în tratament. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Greu de tratat
Telechirurgia de la proiect militar la revoluție medicală în era conectivității globale. Dr. Mugurel Bosînceanu: E necesară o întreagă echipă
Spitalele, evaluate de noi inspectori. Mesajul care poate duce la demiteri
Digitalizarea în sistemul medical, soluție pentru eficiență și accesibilitate. Cătălin Radu (Brisol Myers Squibb): Poate ajuta foarte mult. Control la distanță
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.