EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre legumele preparate pe grătar. Cum să gătești legumele pentru a fi sănătoase. Cristian Mărgărit. Nu au ce să caute pe grătar. Este periculos

Cum să gătești legumele pentru a fi sănătoase și de ce prepararea lor pe grătar nu este cea mai potrivită opțiune. Despre toate acestea a vorbit Cristian Mărgărit, specialist în...
Cum să gătești legumele pentru a fi sănătoase. Legumele preparate pe grătar pot fi parte a unei diete sănătoase în general, dar există unele aspecte care pot afecta nivelul lor de sănătate, în funcție de modul în care sunt pregătite și consumate. Cristian Mărgărit, specialist în nutriție a explicat în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola motivele pentru care legumele pregătite pe grătar pot să nu fie întotdeauna considerate foarte sănătoase.
”Există o modă, de exemplu, mai ales în regimurile pentru slăbit, mâncatul legumelor la grătar. Legumele nu au ce căuta la grătar. Pe grătar se arde o parte din legumă și nu mai este sănătoasă. Le facem la aburi, le mâncăm crude în salate sunt absolut extraordinare.
Vezi și: Secretele cristalizării mierii. Ce se întâmplă dacă o consumi așa și cum îți afectează sănătatea
Dacă le ard, le pun pe grătar, expunerea la temperatură mare, expunerea la fum, în loc să le facă mai bune, le face mai rele, le face chiar dăunătoare pentru sănătate legumele.
Dacă la carne, să spunem, sunt obligat să gătesc termic sau aproape obligată, poate fi mâncată și crudă, pentru gust, pentru partea de eliminarea diverșilor agenți patogeni pentru sterilizare practică nu riști să mănânci un pește, crud sau carne crude sunt un pic mai riscante pentru sănătate dacă acolo deci sunt practic obligat să am o preparare termică și pot să controlez temperatura, un foc mai mic sau o plită, pot să controlez timpul de expunere, dar să o țin mai puțin.
Pot să o marinez înainte, dar în cazul legumelor nu am de ce să le expun la aceste temperaturi. Nu am de ce să am dungi negre pe legumele mele și să mănânc acea parte a legumei”, a explicat Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola.
Fumul, nociv pentru sănătate
”Fumul este cu atât mai periculos. În momentul când începem să depășim 140°C în alimentul nostru se formează aceste substanțe. Ele dau și partea de aromă, de aceea ne plac foarte mult, dar din păcate, știința arată foarte clar că aceste substanțe nu sunt sănătoase.
Expunerea repetată și în cantități mari chiar este perceptibilă, să spunem la nivel de apariție a bolilor. Consumul ocazional, sigur nu prezintă o problemă. Dacă mănânci din când în când nu ți se întâmplă nimic.
Să nu ardem alimentele. Le putem încălzi, le putem perpeli, le putem coace, le putem chiar și prăji puțin, le putem pune pe grătar un pic, dar să evităm arsură. Acea arsură este, de fapt periculoasă, nu neapărat materialul din care este făcut grătarul sau firma de la care am cumpărat grătarul. Sau că e lemn sau că cărbune”, a mai precizat Cristian Mărgărit.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
HPV, vaccinul care salvează vieți. Asociația Mame pentru Mame cere drepturi sporite pentru adolescenți. Ana Măiță: Previi 6 tipuri de cancere
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
România, progrese importante în sănătate. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Ritmul s-a accelerat. Nu ne oprim niciodată din a inova
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
Congelarea ovocitelor, cheia fertilității după 35 de ani. Dr. Lucia Luchian: Procedură simplă
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.