Orezul fermentat, inamicul colesterolului. Bilic: Se transformă miraculos într-un supliment alimentar eficient

Orezul fermentat poate să reducă colesterolul. Medicul nutriționist Mihaela Bilic explică principiul.
Orezul fermentat este remediul natural pentru reducerea colesterolului. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat într-o postare pe pagina ei de socializare cum ajută orezul fermentat la reducerea colesterolului. Acesta, a explicat ea, acționează ca o statină naturală.
”Orezul fermentat îi vine de hac colesterolului. Colesterolul crescut e o problemă ce afectează multe persoane şi “otrăveşte” viaţa multora dintre noi, mai ales că vine la pachet cu o mulţime de restricţii alimentare. Ei bine, nu meniul dietetic scade colesterolul, ci mişcarea, efortul fizic. Iar dacă sunteţi sedentari, orezul este soluţia. Dar nu orice orez, ci orezul fermentat.
Drojdia roşie de orez este un produs folosit de secole în China atât ca aliment, cât şi că medicament. Aceasta se produce prin fermentarea orezului alături de o ciupercă microscopică denumită Monascus purpureus, iar procedeul datează din jurul anilor 800 I.Hr. În timpul fermentaţiei controlate, orezul îşi schimba culoarea din alb în roşu, de unde şi numele de drojdie roşie de orez.
În cultura japoneză, drojdia roşie de orez este cunoscută sub denumirea de koji. Încă din timpurile străvechi, aceasta era folosită atât ca aliment (utilizată pentru producerea vinului şi a diverselor sosuri) sau ca agent de colorare, cât şi că medicament – pentru îmbunătăţirea digestiei şi a circulaţiei sanguine.
În jurul anilor 1970, drojdia roşie de orez a intrat în atenţia cercetătorilor americani şi japonezi. Astfel, ei au descoperit că aceasta are în compoziţia să statine naturale. Subiectul cercetărilor l-a reprezentat comparaţia dintre lovastatin – substanţa activă a medicamentului patentat Lovastatin (provenită din ciuperca Aspergillus şi cunoscută pentru proprietăţile sale de reducere a nivelului de colesterol) şi monacolina K – substanţa activa provenită din ciuperca Monascus folosită în procesul de fermentare a orezului, de unde rezultă drojdia roşie de orez”, arată medicul nutriționist.
Vezi și: Hipoglicemia, cauze și tratament. Regula 15-15 care îți poate salva viața
Orezul fermentat - statina naturală
Orezul fermentat acțiunează precum o statină naturală.
Statinele precum lovastatina și monacolin K pot provoca diverse reacții adverse. Este adevărat că pot contracara nivelul ridicat de colesterol.
”Astfel, cercetările au demonastrat că cele două tipuri de statine sunt identice, singura diferenţă fiind că cea din urmă, monacolina K, este o statină produsă din culturi atent controlate şi dezvoltate în condiţii sigure, 100% naturale. Monacolinele sunt statinele care ajută la diminuarea colesterolului rău (LDL-colesterol) dar şi a trigliceridelor”, mai explică Mihaela Bilic.
Ce este colesterolul
Colesterolul este o substanţă fără de care organismul nu ar putea funcţiona pentru că este un element important al membranelor şi al nucleelor celulare. Colesterol este produs de către ficat în urma unui proces enzimatic la baza căruia se afla enzima HMG CoA reductaza.
”Drojdia roşie de orez are drept ţintă enzima HMG CoA cu scopul de a-i inhiba activitatea în ceea ce priveşte producerea de colesterol şi astfel ajută la scăderea nivelului de colesterol şi la menţinerea unui nivel optim al acestuia. Mai mult decât atât, drojdia roşie de orez accelerează metabolismul organismului şi la creşterea colesterolului bun – HDL care ajută la transportarea colsterolului rău către ficat acolo unde va fi procesat în vederea eliminării sale din organism prin intermediul bilei.
Drojdia roşie de orez se transformă miraculos într-un supliment alimentar eficient în lupta împotriva colesterolului rău, fără însă a avea efectele adverse caracteristice statinelor de sinteză. Aşa că adio statine, tare erau greu de tolerat! Cu ajutorul suplimentelor de orez fermentat se deschide o nouă eră în managementul colesterolului sangvin! Şi toate studiile clinice demonstrează asta, indiferent cât ar încerca companiile farma să le treacă sub tăcere.
Cu rezultate spectaculoase de scădere a nivelului colesterolului cu 15-20% după 2-3 luni de tratament, suplimentele cu Monacolina K sunt noul tratament naturist în dislipidemii. Pe piaţa sunt mai multe produse de acest tip, inclusiv extract de drojdie de orez roşu produs în România, care conţine şi alţi compuşi interesanţi: flavonoide, acizi graşi nesaturaţi, fitosteroli cu efect antioxidant. Toate funcţionează, doar ca al nostru e mai cu moț”, a mai explicat medicul nutriționist.
Statinele, tratament genial pentru colesterol. Ce sunt și cine trebuie să le ia: Sper ca omenirea să fie destul de deșteaptă să lase știința să facă lumea să evolueze
Statinele sunt tratamentul pentru LDL colesterol sau "colesterolul rău". Ce sunt, când se iau, cine poate și cine NU poate să le ia. Boala pentru care trebuie "neapărat" să le iei.
"Vorbind de terapii inovatoare, acum anticorpii monoclonali sunt cei care rezolvă problemele de sănătate. Și-n colesterol au fost descoperiți anticorpi care atacă și care scad nivelul colesterolului din sânge? Aceste terapii spectaculoase sunt destinate tuturor sau doar anumitor pacienți. Cine are nevoie de astfel de terapii, cât sunt ele de accesibile în România?", a spus Val Vâlcu.
"Înseamnă chiar mai mult de atât, pentru că știința avansează cu o viteză amețitoare și sper ca omenirea să fie destul de deșteaptă să lase partea pozitivă a științei să facă lumea să evolueze, și nu partea negativă să o distrugă. (...) Există anticorpii monoclonali în două produse de pe piață și ambele intră în mecanismul de reglare al acelor aspiratoare de LDL colesterol, receptorii de LDL colesterol. Cu alte cuvinte, acești inhibitori ai LDL colesterolului.
Statinele sunt la ora actuală larg utilizate și din păcate continuă o oarecare campanie neroadă și pseudoștiințifică a ignoranțelor împotriva lor, pornind de la un folclor de la sfârșitul secolului 20. Dar statinele sunt larg folosite în acest moment. Din păcate, cu mult sub ceea ce ar trebui utilizate pentru persoanele cu risc. Deci statinele, în medicația de bază pentru acest tip de terapie de scădere de LDL colesterol", a declarat Gheorghe Andrei Dan, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Colentina, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Știi cât mai are de trăit inima ta?".
LDL colesterol, care sunt valorile normale: Suntem departe. Generația nouă a adus valori pentru care omul nu este încă adaptat genetic
Medicii și sistemele de sănătate încearcă să reducă la normal colesterolul. Dar ce înseamnă normal și care este normalul ne-a explicat Gheorghe Andrei Dan, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Colentina.
"Aici sunt mai multe aspecte care merită punctate.
1. Dacă colesterolul, și mai precis fracțiunea de densitate mică a colesterolului, este nocivă pentru sănătate și predispune la ateroscleroză? Răspunsul este categoric da, pentru că din secolul 19 au apărut cele două teorii: lipidică și inflamatorie, prin care LDL, adică acel colesterol "rău" poate penetra în spațiu peretele vascular și să promoveze ateroscleroza.
2. A doua întrebare extrem de importantă este dacă pe pacientul nostru îl interesează colesterolul? Răspunsul este categoric nu. Pe pacient îl interesează ateroscleroza în care LDL colesterol este un marker, adică o dovadă, o culoare de risc de ateroscleroză și în același timp un factor de risc, adică un element cu valoare cauzală în ateroscleroză.
3. Cea mai dificilă întrebare provine din sintagma medicală a ultimilor 20 de ani, care se cheamă Low the better, deci cu cât mai jos LDL, cu atât mai bine, punând problema că LDL colesterol este ceva de care trebuie să uităm și să ajungă la zero. Evident că lucrurile nu stau așa.
Care este valoarea LDL colesterol normală și unde ne găsim noi. Și la asta răspunsurile sunt deja oarecum date de câțiva ani buni, iar condiția este să le citim cum trebuie.
- Populația medie a Europei și a SUA au un LDL colesterol peste 130, ca medie.
- La naștere, valoarea de LDL colesterol este în jur de 50 mg/dl.
- Nou născutul are între 25 - 50 mg/dl. Alte animale, primatele, au valori în jurul acestei limite.
Cu alte cuvinte, există o limită de jos, dar suntem forte departe de această limită de jos, iar studiile au arătat că scăderi importante ale LDL colesterolului, iar acum avem un armamentarium redutabil în această direcție, sunt capabile să aducă valoare de LDL colesterol la limite inferioare fără să existe o împietate asupra organismului, adică fără reacții adverse importante și aducând o scădere importantă de risc prin îmbolnăvirile complicațiilor aterosclerotice. Această limită se situează în acest moment în jurul 55 mg/dl pentru pacienții cu risc important de ateroscleroză.
-
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
10 smoothie-uri sub 300 de calorii fără zahăr adăugat. Răsfăț sănătos plin de vitamine și minerale
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.