Statinele, tratament genial pentru colesterol. Ce sunt și cine trebuie să le ia: Sper ca omenirea să fie destul de deșteaptă să lase știința să facă lumea să evolueze

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Statinele - Foto: Freepick @kroshka__nastya
Statinele - Foto: Freepick @kroshka__nastya

Statinele sunt tratamentul pentru LDL colesterol sau "colesterolul rău". Ce sunt, când se iau, cine poate și cine NU poate să le ia. Boala pentru care trebuie "neapărat" să le iei.

"Vorbind de terapii inovatoare, acum anticorpii monoclonali sunt cei care rezolvă problemele de sănătate. Și-n colesterol au fost descoperiți anticorpi care atacă și care scad nivelul colesterolului din sânge? Aceste terapii spectaculoase sunt destinate tuturor sau doar anumitor pacienți. Cine are nevoie de astfel de terapii, cât sunt ele de accesibile în România?", a spus Val Vâlcu. 

"Înseamnă chiar mai mult de atât, pentru că știința avansează cu o viteză amețitoare și sper ca omenirea să fie destul de deșteaptă să lase partea pozitivă a științei să facă lumea să evolueze, și nu partea negativă să o distrugă. (...) Există anticorpii monoclonali în două produse de pe piață și ambele intră în mecanismul de reglare al acelor aspiratoare de LDL colesterol, receptorii de LDL colesterol. Cu alte cuvinte, acești inhibitori ai LDL colesterolului.

Statinele sunt la ora actuală larg utilizate și din păcate continuă o oarecare campanie neroadă și pseudoștiințifică a ignoranțelor împotriva lor, pornind de la un folclor de la sfârșitul secolului 20. Dar statinele sunt larg folosite în acest moment. Din păcate, cu mult sub ceea ce ar trebui utilizate pentru persoanele cu risc. Deci statinele, în medicația de bază pentru acest tip de terapie de scădere de LDL colesterol", a declarat Gheorghe Andrei Dan, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Colentina, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Știi cât mai are de trăit inima ta?".

LDL colesterol, care sunt valorile normale: Suntem departe. Generația nouă a adus valori pentru care omul nu este încă adaptat genetic

Statinele - cine le poate lua

 

În ceea ce privește persoanele care nu pot lua statine, medicul spune că: "Sunt persoane, cum ar fi cele care au reacții adverse la statine, nu e un procent mare, dar se aproximează că procentul acesta nu depășește 10% - 20% dintre pacienții care au statine. Persoane care nu răspund. Răspunul la statine e complicat, ține seama de numeroși factori personali, gen, rasă, anumite gene exprimate mai mult sau mai puțin la cineva. Sunt oameni care nu răspund foarte bine la terapia cu statine. Medicamentele inovatoare nu sunt făcute să înlocuiască statinele, ci să fie peste statine și să fie destinate persoanelor care dintr-un motiv sau altul nu pot lua statine.

Sunt pacienți fie cu dislipidemie familială, fie pacienți cu mutații, homozigoți sau heterozigoți (...) Anumiți indivizi sintetizează o cantitate de LDL colesterol mai mult decât alții. De obicei, cei care au peste 180 mg/dl trebuie puși în această categorie de dislipidemie familială".

Statinele - cine nu le poate lua

 

În ceea ce privește persoanele care pot urma acest tratament, medicul a spus: "sunt pacienții cu foarte mare risc. Pacienții care au avut infarct, care au boală ateroslerotică, care au antecedente familiale de ateroscleroză extensivă, care au ceea ce se numește EVA, că toate lucrurile rele în viață, poartă nume de femei. EVA înseamnă Early vascular aging, adică îmbătrânirea vasculare precoce. Acești pacienți au nevoie neapărat să ajungă la valori mici de LDL colesterol, adică apropiate de 55 mg/dl. Dar subliniez că problema nu e scăderea LDL colesterol, ci efectul pe care-l are în ateroscleroză, asta urmărim noi, scăderea bolii aterosclerotice.

Aceste persoane cu risc sunt, evident, principalii beneficiari ai acestei terapii (...)

Prețul acestor medicamente este foarte mare, ele trebuie compensate în programe, pentru că e greu de plătit individual din buzunar. Și în România există deja programe și adresabilitate tipică pentru oricare dintre aceste noi medicamente".

Ce sunt statinele?

"Mulți români află că au o boală de inimă abia după primul infarct". Streinu Cercel, despre planul național de combatere a hipertensiunii: Date promițătoare

Statinele sunt un grup de medicamente care pot ajuta la scăderea nivelului de LDL colesterol (lipoproteine cu densitate scăzută) din sânge.

LDL colesterolul este adesea denumit "colesterolul rău", iar statinele reduc producția acestuia în interiorul ficatului.

A avea un nivel ridicat de colesterol LDL este potențial periculos, deoarece poate duce la întărirea și îngustarea arterelor (ateroscleroză) și la boli cardiovasculare (MCV). MCV este un termen general care descrie o boală a inimii sau a vaselor de sânge. Este cea mai frecventă cauză de deces în Marea Britanie.

Principalele tipuri de boli cardiovasculare sunt:

- boala coronariană - când alimentarea cu sânge a inimii este limitată.

- angina pectorală - durere în piept cauzată de reducerea fluxului sanguin către mușchii inimii

- atacuri de cord - atunci când alimentarea cu sânge a inimii este blocată brusc.

- accident vascular cerebral - când se blochează alimentarea cu sânge a creierului.

Un medic poate recomanda administrarea de statine dacă fie:

- ați fost diagnosticat cu o formă de boli cardiovasculare

- istoricul medical personal și familial sugerează că este posibil să dezvoltați o boală cardiovasculară la un moment dat în următorii 10 ani, iar măsurile legate de stilul de viață nu au redus acest risc.

Statinele se prezintă sub formă de tablete, dar administrarea lor se face doar cu acordul medicului. 

Statinele pot interacționa uneori cu alte medicamente, crescând riscul unor efecte secundare neplăcute, cum ar fi leziuni musculare.

Unele tipuri de statine pot interacționa, de asemenea, cu sucul de grapefruit. Este foarte important să citiți prospectul informativ care însoțește medicamentul dumneavoastră pentru a verifica dacă există interacțiuni de care trebuie să fiți atenți.

Dacă aveți îndoieli, contactați un medic de familie sau un farmacist pentru sfaturi.

Efecte secundare ale statinelor


Multe persoane care iau statine nu au efecte secundare sau au foarte puține efecte secundare.

Alții se confruntă cu unele efecte secundare supărătoare, dar de obicei minore, cum ar fi diaree, dureri de cap sau senzație de rău.

Medicul dumneavoastră ar trebui să discute despre riscurile și beneficiile administrării de statine, dacă vi se oferă aceste medicamente.

Riscurile oricăror efecte secundare trebuie, de asemenea, să fie puse în balanță cu beneficiile prevenirii unor probleme grave. 

O analiză a studiilor științifice privind eficacitatea statinelor a constatat că aproximativ 1 din 50 de persoane care iau medicamentul timp de 5 ani va evita un eveniment grav, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral, ca rezultat, potrivit NHS.

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel