Hipoglicemia, cauze și tratament. Regula 15-15 care îți poate salva viața

Hipoglicemia apare în urma scăderii nivelului de glucoză din sânge. Netratată poate duce la comă.
Hipoglicemia este adesea legată de diabetul zaharat. Dar alte medicamente și o varietate de condiții - multe rare - pot provoca scăderea nivelului de zahăr din sânge la persoanele care nu au diabet zaharat.
Care este valoarea normal a glucozei
Glucoza este compusul care oferă energie organismului, iar valoare sa în sânge este între 70 și 100 mg/dL în mod normal. După masă, valoarea glicemiei este mai crescută. Orice scădere sub limita inferioară va determina hipoglicemie.
Hipoglicemia – cauze
Hipoglicemia poate apărea în urma efortului fizic intens, dietelor stricte, consumului excesiv de alcool, anumitor boli ale organelor interne (boli cardiovasculare, boli renale, boli hepatice, boli ale pancreasului) sau secundar afecțiunilor endocrine. De asemenea, înfometarea sau consumul scăzut de carbohidrați poate cauza hipoglicemie.
Simptome
Hipoglicemia apare brusc, iar manifestările diferă în funcție de persoană și de cât de scăzut este nivelul de glucoză din sânge. În general, hipoglicemia se caracterizează prin:
-oboseală și slăbiciune musculară;
-tremurături;
-transpirații;
-senzație de foame;
-creșterea frecvenței cardiace;
-vedere neclară;
-irascibilitate;
-amețeli și dureri de cap.
Scăderea dramatică a glucozei din sânge poate cauza pierderea conștienței, convulsii, paralizii sau comă hipoglicemică.
Vezi și: 7 lucruri de știut despre vitamina D. Deficitul poate duce la osteoporoză
Hipoglicemia - tratament
Tratamentul hipoglicemiei se referă la restabilirea nivelului normal de glucoză în sânge și tratamentul bolilor care au determinat starea de hipoglicemie. Uneori, persoanele care suferă de diabet zaharat pot intra în stare de hipoglicemie în urma tratamentului cu insulină.
Administrarea glucozei este tratamentul de urgență al hipoglicemiei. Acest lucru se poate face prin consumul tabletelor de gluzoză, a fructelor sau a unei linguri de miere sau zahăr. Ulterior este recomandată monitorizarea glicemiei.
Atunci când glicemia nu crește, administrarea glucagonului este următorul pas. Glucagonul este un hormon secretat în mod normal de către pancreas și are efect invers insulinei, adică crește cantitatea de glucoză din sânge. Administrarea de glucagon se poate face injectabil sau intranazal, dar pentru acest lucru este necesară consultarea medicului în prealabil.
Vezi și: Anemia, de la cauze la tratament. Medic: Dăm fier la toată lumea, este o greșeală fantastică
Regula 15-15
Hipoglicemia (nivelul scăzut al glucozei din sânge) trebuie tratată, în caz contrar apar efecte nedorite pe termen lung. CDC arată că hipoglicemia poate fi tratată folosind regula 15-15.
Regula 15-15: Menținerea zahărului din sânge la un nivel normal cât mai mult posibil poate ajuta la prevenirea sau întârzierea problemelor de sănătate grave pe termen lung. Glicemia sub 70 mg / dL (hipoglicemia) netratată poate fi periculoasă, deci este important să știți ce să faceți în acest sens și să o tratați imediat.
Hipoglicemia poate fi tratată urmând regula 15-15: pentru un nivel al zahărului din sânge între 55-69 mg / dL, creșteți-l luând 15 grame de carbohidrați, apoi verificați glicemia după 15 minute. Dacă este încă sub intervalul vizat, repetați pașii. După ce glicemia se află în raza de acțiune, mâncați o masă sau o gustare hrănitoare pentru a vă asigura că nu scade din nou.
Aceste alimente/produse au aproximativ 15 grame de carbohidrați și pot fi folosite în hipoglicemie:
- 113 grame de suc de fructe sau suc normal
- 1 lingură de zahăr, miere sau sirop Bomboane tari, jeleuri sau bomboane moi (a se verifica eticheta alimentelor pentru stabilirea cantității adecvate).
- 3-4 tablete de glucoză (urmați instrucțiunile)
- 1 doză de gel de glucoză (urmați instrucțiunile)
Patru medicamente care duc la hipoglicemie și scad nivelul de zahăr din sânge. Vălean: NU luați medicamente după ureche!
Patru medicamente pot scădea nivelul de zahăr din sânge
Patru medicamente pot să scadă nivelul de zahăr din sânge și să ducă la instalarea hipoglicemiei. Medicii atrag atenția asupra unor medicamente banale, care pot avea efecte negative asupra glicemiei.
”Pentru cineva care nu este din domeniu, hipoglicemia (sau scăderea glicemiei sub valoarea de 70 mg/dl) poate să nu pară o problemă atât de serioasă. Realitatea este însă că, atât pe termen scurt sau lung, scăderea prea mare a glicemiei poate duce la complicații serioase, mai ales dacă glicemia scade sub 55 mg/dl.
Asta pentru că organismul are nevoie de glucoză pentru activitatea corespunzătoare a creierului, a mușchilor și nu numai. Șansele de a face hipoglicemie sunt cu atât mai mari cu cât se iau mai multe medicamente cu acest risc, în special dacă există și alți factori care o favorizează, cum ar fi tratamentele cu insulină, vârsta înaintată, un ficat care funcționează necorespunzător, consumul excesiv de alcool, înfometarea, dar și alții”, arată dr. Andrei Văleanu, potrivit Ro Vaccinare.
Menținerea glicemiei sub control întârzie complicațiile diabetului
Menținerea nivelului de zahăr din sânge la țintă cât mai mult posibil poate ajuta la prevenirea sau întârzierea pe termen lung, probleme grave de sănătate. Dacă credeți că aveți un nivel scăzut de zahăr din sânge, verificați-l.
Glicemia scăzută netratată poate fi periculoasă, deci este important să știți ce să faceți în acest sens și să o tratați imediat.
Pentru glicemia scăzută între 55-69 mg/dl, ridicaţi-o urmând regula 15-15.
Aveţi 15 grame de carbohidraţi şi verificaţi glicemia după 15 minute. Dacă este încă sub intervalul țintă, mai luați o porție de carbohidrați. Repetați acești pași până când se află în intervalul țintă. Odată ce este în gamă, mâncați o masă nutritivă sau o gustare pentru a vă asigura că nu devine prea mică din nou, notează CDC.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.