EXCLUSIV Roșia din piață vs. roșia din supermarket. Detaliul pe care trebuie să-l știi. Lygia Alexandrescu: Un proces de degradare. Nu are legătura cu gena noastră

Roșia din piață vs. roșia din supermarket, care e diferența și ce trebuie să știi înainte să le mai cumperi.
Există mai multe categorii de vegani, dar dacă proteinele sunt cărămizile vieții, aminoacizii sunt esențiali unii dintre ei, veganii ce fac, de unde obțin acești aminoacizi esențiali?
Veganii au o dreptate, sunt niște adevăruri pe care le spun, dar niște adevăruri prin omisiune. În sensul că sunt informații de genul: noi trăim în permanentă alcalinitate, ceea ce corpul nostru asta vrea, pH-ul sângelui sănătos. Spun asta pentru că nu există aciditatea dată de produsul animal, care, cu excepția laptelui dulce, orice produs animal se consideră a fi acid.
Restul, tot ce consumăm din natură, de natură vegetală, este alcalin. Sângele nostru este alcalin.
Motivația zilei: De unde vin gândurile negre. Cu ce ești dator viitorului
E o teorie simplistă, în sensul că noi suntem omnivori, am fost creați să mâncăm de toate. Pe perioade scurte, în perioada postului, faptul că avem o dietă vegetariană, nu este cel ma rău lucru care ni se poate întâmpla, pentru că mai avem nevoie de eliminări de exces de proteină, de aminoacizi, de uree din rinichi și atunci putem folosi hrana vegetală, mai ales după iarnă, după ce organismul a fost expus la o scădere imunitară firească, pentru că s-a mâncat din borcane, din conserve, din congelator.
Nu mai avem ceea ce este vara de obicei în mod natural în piață, pe tarabă.
Ăsta este motivul pentru care putem avea o curățenie înainte de Paște cu organismul nostru, să-l curățăm, să-l alcalinizăm puțin", a declarat Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
Diferența dintre roșia românească și cea din străinătate
Roșiile sunt pline de o substanță numită licopen. Acesta le dă culoarea lor roșie aprinsă și ajută la protejarea lor de razele ultraviolete ale soarelui. În același mod, acesta poate ajuta la protejarea celulelor împotriva deteriorării. Roșiile au, de asemenea, potasiu, vitaminele B și E și alte substanțe nutritive.
"Dacă vorbim de cei care locuiesc în oraș nu mai există sezon. Roșia e în supermarket fie iarnă, fie vară. Sucurile de mango la fel și nici nu știi cum se prepară sau cum să decojești anumite fructe exotice", a spus Val Vâlcu.
"Vorbim de o minoritate care are la dispoziție astfel de produse alimentare, însă știm foarte bine că ele nu au valoare nutrițională, pentru că vin din țări străine, din pământuri care nu au legătură cu gena nostră. E o legătură foarte importantă între gena consumatorului și gena alimentului care vine din pâmântul unde se trăiește.
Pentru noi, tomata de vară are asupra noastră acel licopen și are o cu totul alte beneficii ca antioxidant asupra organismului vara. Față de ceea ce mâncăm din roșiile cherry din supermarket împachetate în plastic, care vin de la distanță foarte mare.
Totul este un proces de degradare până la urmă prin care trece produsul de unde a fost și de pe ce coclauri vine, până pe masa noastră iarna. Vara vorbim de altceva", a conchis nutriționistul Lygia Alexandrescu.
Licopenul este un antioxidant care combate moleculele numite radicali liberi care pot deteriora celulele și pot afecta sistemul imunitar. Din acest motiv, alimentele bogate în licopen, cum ar fi roșiile, vă pot face mai puțin probabil să aveți cancer pulmonar, de stomac sau de prostată. Unele cercetări arată că acestea ar putea ajuta la prevenirea bolii și în pancreas, colon, gât, gură, gură, sân și col uterin.
De asemenea, licopenul poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL, sau colesterolul "rău", precum și a tensiunii arteriale. Iar acest lucru vă poate reduce șansele de boli de inimă. Alte substanțe nutritive din roșii, cum ar fi vitaminele B și E și antioxidanții numiți flavonoide, pot stimula, de asemenea, sănătatea inimii.
Vezi mai multe în video:
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Singurătatea bătrânilor, sunetul care îți rupe inima
Cefaleea, o problemă globală de sănătate. Peste un miliard de oameni suferă de migrenă
Terapia hiperbară: cine o poate face. Dr. Mihai Băican: Funcționează ca un plămân extern
Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Metode terapeutice pentru cancer, explicate de dr. Lucia Stănculeanu. Opțiuni în funcție de stadiul bolii
Noi începuturi și limite după divorț. O discuție despre vindecare și curajul de a merge mai departe
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Semnul banal dat de cârcei. Nu-i mai ignora! Atenție la picioarele reci, furnicături, durere când mergi
Psihologia copilului și kinetoterapia se întâlnesc la DrPsy! Camelia Ștefan, interviu
"Știm exact ce provoacă infarct și AVC cu mulți ani înainte!" Lecția profesorului John Deanfield, cardiolog de renume
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.