EXCLUSIV Mâncarea românească: ce o face să fie românească și specială. Chef Orlando Zaharia: De demult, avea nevoie de un ingredient special
Campania ”Mâncăm ca să trăim?”: Ce anume face mâncarea românească să fie românească? Și care este aspectul principal care a intervenit și care poate altera caracteristicile mâncării românești, dacă...
Mâncarea românească - care este specificul ei? Desigur că sunt multe aspecte de luat în vedere, iar o singură perspectivă este insuficientă pentru a îngloba tradiția mâncării românești de zeci, sute de ani, însă nu ne propunem acest lucru, ne propunem, însă, să adăugăm încă o perspectivă care să contribuie la ceea ce înseamnă pentru noi mâncarea românească.
Cum tehnologia a avansat în toate domeniile, era inevitabil să avanseze și în bucătărie. Și a avansat. A avansat până la aplicațiile de food delivery (livrare de mâncare), la mâncarea semi-preparată, la gătitul cu alimente exotice, importate. Partea mai bună este că tehnologia a avansat și conceptele bucătăriei tradiționale românești, conceptele noii bucătării românești și multe alte concepte pe care le întâlnim în restaurantele din țară.
Totuși, pe de o parte, am putea spune că mulți poate că nu mai știu ce anume face mâncarea noastră să fie românească și care sunt, de fapt, caracteristicile mâncării românești, căci identitatea culturală a gastronomiei românești încă este în stadiile incipiente, cele de descoperire.
Pentru această problematică, aducem în vedere dialogul purtat cu Chef Orlando Zaharia, care ne-a vorbit despre aspectele esențiale ale bucătăriei românești tradiționale și despre pierderea unor elemente de autenticitate, în urma procesului de evoluție. Chef Zaharia evidențiază importanța gustului natural al preparatelor românești, cu ingrediente puțin alterate de condimente sau influențe din alte culturi culinare.
Un element distinctiv este timpul, un ingredient care nu poate fi neglijat. Chef Zaharia subliniază că mâncarea tradițională românească nu se pretează la prepararea à la carte, iar tentativa de a adapta rețetele tradiționale la acest stil poate duce la pierderea autenticității lor.
”În primul rând, este vorba de gust, este aparte, cât mai natural, foarte puțin deteriorat de condimente și de alte adăugiri pe care le luăm din alte culturi. Mâncarea românească de demult avea nevoie de un ingredient special, care se numea timp. Nu se făcea așa, cum este acum, à la carte. Nu prea merge să faci mâncarea românească à la carte. O friptură nu este mâncare românească, dar o tocăniță de vită, de pui, da”, ne-a spus chef Orlando Zaharia, în exclusivitate pentru DC Medical.
Chef Orlando își exprimă regretul pentru numeroasele rețete tradiționale pierdute în timp, spunând că și bucătarii au contribuit la această pierdere, prin dorința de a evolua și de a aduce inovație în bucătărie: ”Sunt foarte multe rețete care s-au pierdut și este, în mare parte, vina noastră, a bucătarilor, pentru că ne-am dorit să evoluăm”.
Așa cum ne spune chef Zaharia, totuși, ”evoluția este în regulă, nu este ceva rău”, însă este important să nu ne axăm doar pe evoluție și să nu ne uităm rădăcinile, să nu uităm gustul românesc, să nu uităm cum preparăm noi un pui, o tocăniță.
Cu toate acestea, în ciuda tendinței generale de evoluție, există eforturi constante de a păstra și perpetua tradițiile culinare autentice, astfel încât să nu fie pierdute în valul inovației și al schimbărilor culturale și să nu pierdem MBS (mămăliguță cu brânză și smântână), să nu pierdem pâinea înmuiată în zeama de la salata de roșii și castraveți, să nu pierdem carnea de la garniță, să nu pierdem ciorba de urzici și multe alte bunătăți care ne-au tot urmat calea. Puteți citi mai multe despre acest subiect în următorul articol, intitulat:
Tradițiile culinare și cele moderne nu se pot îmbina. Chef Adi Hădean: Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară
* Acest articol face parte din campania ”Mâncăm ca să trăim?”, o campanie DC MEDICAL.
Articolele campaniei, în ordine:
- S-a pierdut conexiunea omului cu mâncarea? Simona Carniciu: Oamenii vor să mănânce și atât!
- Cum arată o cină în prezent și cum arăta înainte. Chef Orlando Zaharia, mesaj pentru oameni: Cel mai important lucru pe care poate să îl facă cineva este să gătească din memorie
- Puterea alimentelor, înțeleasă ad litteram. Cum este, de fapt? Alina Epure: Niciun aliment nu va conține soluția la problemele cu care ne confruntăm
- ”Nu ronțăi, dar mă îngraș pe fond de stres” - este posibil așa ceva? Radu Leca: Este posibil, dar este o minciună
- Mâncatul din picioare sau la televizor, pericol pentru sănătate. Medic: Este o activitate semi-inconștientă. Creierul este perturbat. Ne sabotăm singuri
- Aplicațiile de food delivery ne pot distruge legătura cu mâncarea. Radu Leca: Cel mai mare act sabotor din online este numărul de platforme de delivery
- Care sunt caracteristicile mâncării românești. Chef Orlando Zaharia: Mâncarea românească de demult avea nevoie de un ingredient special
- Tradițiile culinare și cele moderne nu se pot îmbina. Chef Adi Hădean: Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
EXCLUSIV Semnul subtil al atacului de panică. Ramona A. Dumitru: Principala cauză sunt ratele la bancă. Avem sute de persoane diagnosticate lunar
De ce singurătatea ar trebui tratată ca o problemă socială. De ce terapia nu este soluția și telefonul nu e adevăratul vinovat
EXCLUSIV Consumatorii de droguri ”sunt niște carcase ambulante, zombi”. Dr. Radu Țincu: Societatea va fi alcătuită din persoane disfuncționale
Vârsta consumatorilor de substanțe psihoactive a scăzut la 9-10 ani. Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă.
EXCLUSIV Bolile infectocontagioase și vaccinarea, provocări majore pentru copii. Prof. dr. Doina Pleșca: Rată mare de morbiditate și mortalitate
EXCLUSIV "Am decis să vorbesc cu un om din exterior, care nu mă judecă. Eticheta de nebun a omului care merge la psiholog a expirat. Acum e cool! Sunt bine cu mine și cu puținii oameni din jurul meu"
Rata copiilor cu hipertensiune arterială aproape s-a dublat între 2000 şi 2020
România a dat înapoi o jumătate de secol în lupta cu rujeola. Dr. Mihai Craiu avertizează: Riscăm din nou decese!
EXCLUSIV 5 lucruri pe care să nu le spui niciodată unei persoane care trece prin depresie, anxietate, atacuri de panică
EXCLUSIV "Dependența reflectă un conflict interior". Radu Țincu, mesaj pentru și despre drogați: Trebuie să știe că e posibil să fie mai proști decât cei care nu consumă
EXCLUSIV Primărița din Amsterdam vrea să vândă cocaina în farmacii. Radu Țincu: Statul se transformă într-un traficant de droguri, care face acest lucru într-un mod legal
Activitatea care stimulează creierul. Dacă ai mai puțin de 3 prieteni, citește ASTA!
Amplificarea iluziilor: asta face social media. Ce se întâmplă în creier când stăm pe telefon
Nimeni nu spune asta părinților! Ce este stresul parental și de ce simți că nu te descurci. Asta se întâmplă cu părinții moderni
EXCLUSIV "Pâinea nu îngrașă!" Nadia Eperjessy: Numai un surplus caloric poate să ducă la creștere în greutate, indiferent de ce aliment vorbim
EXCLUSIV Generația anxietății: de ce tinerii suferă mai mult, de ce adulții nu o recunosc. Leca: Cât timp generațiile actuale nu știu să scrie și să citească în limba română, lupta e la poli diferiți de putere
Penjemine, vaporii de canabis care păcălesc părinții și profesorii. Mulți tineri le inhalează fără să fie depistați
Ce sunt „penjaminele”? Acești vapori câștigă popularitate în rândul tinerilor.
EXCLUSIV Ce sunt reflexele. Cât de importante sunt
EXCLUSIV Cum poți să ajuți pe cineva cu probleme de sănătate mintală. Ecaterina Bănică: Renunțați la prejudecata că sunt nebun dacă merg la un psihoterapeut sau psihiatru!
EXCLUSIV Ramona A. Dumitru, despre meditație. Ajută meditația la tratarea anxietății sau drepresiei?
Ajută meditația în cadrul anxietății sau a drepresiei? Ce spune psihologul.
