Alimentele care te protejează de razele soarelui. Ruxandra Pleșea: Tot ce ne place și se vinde ieftin este dăunător

Alimentele care te protejează de razele soarelui conțin antioxidanți importanți pentru menținerea hidratării întregului organism.
Alimentele care te protejează de razele soarelui le poți consuma oricând. Alimentația este o parte adesea neglijată a modului în care ne adaptăm la mediul extern de-a lungul anotimpurilor. Haideți să aruncăm o privire asupra motivelor pentru care prima masă a zilei poate pregăti și proteja strălucirea sănătoasă de vară.
Diabetologul Ruxandra Pleșea a explicat ce fel de alimente trebuie să consumăm în perioada verii.
”Este foarte important și ce mâncăm și ce nu mâncăm. În ceea ce privește bronzul, ca să-l accelerăm, e destul de puțin probabil să se întâmple un bronz foarte accentuat bazat pe alimentele pe care le mâncăm. Nici măcar cred că studii nu se pot face cu acest aspect, însă teoretic avem câteva elemente care ajută.
De exemplu, tirozina este un aminoacid care stă la baza formării de melanină, pigmentul care de fapt ne apără împotriva razelor solare atunci când suntem expuși, cuprul care de asemenea ajută la pigmentare și acidul paraaminobenzoic.
Însă cuprul se găsește cam în toate produsele de proveniență animală. E greu să ai deficit de cupru, dar dacă ești vegan, mare atenție, poate să existe acest deficit de cupru. Tirozina, la fel, este un aminoacid care se găsește în produsele animale. Greu să ai deficit, deci aici stăm bine cu colorarea, însă în ceea ce privește protecția, aici trebuie să insistăm.
Avem anumiți antioxidanți care ne ajută în lupta cu acești radicali liberi și foarte frecvent sunt citați. Spre exemplu, beta-carotenoizii din morcov și, în general, din alimentele care au culorile galben, oranj. Conțin beta-caroten, un precursor de vitamina A, care ajută la refacerea pielii, la calitatea pielii.
Vezi și: Fitofotodermatita, boala grădinarilor. Care sunt simptomele și când este necesar să mergeți la medic
Apoi avem licopenul, acel colorant și pigment roșu pe care îl putem lua foarte bine din pepene, alimentul verii, sau din fructele de pădure, din roșii, în special dacă gătim și facem pastă de tomate și o mâncăm într-un sos, avem un bun aport de licopen dacă avem și puțină grăsime acolo, pentru că se absoarbe mai bine împreună cu grăsimea, la fel ca și ceilalți pigmenți și antioxidanți.
Așadar, o salată în care avem roșii sau chiar niște paste integrale cu sos de roșii fac diferența. Apoi avem luteina, un pigment pe care nu-l putem produce, noi trebuie să îl mâncăm și în special din frunzele verzi.
Includem toate aceste alimente în mod variat în dieta noastră. Apoi ne protejăm cu zinc, cu seleniu, pe care le găsim în nuci, în semințe, nucile de Brazilia, în sardine. Sardinele sunt o sursă foarte bună și de cupru.
Fructele și legumele sunt aliatele noastre. Ne și hidratează foarte bine. Luptă cu toate procesele de degenerare care se întâmplă atunci când ne expunem la soare. Peștele, peștele gras cu omega-trei, cu rol antiinflamator, de asemenea, trebuie să fie prezent”, a explicat dr. Ruxandra Pleșea, medic diabetolog, la Antena 3 CNN.
Ce ne face rău
O dietă neadecvată ne poate face mai mult rău decât bine. Sunt anumite alimente și băuturi care ne deshidratează și lasă urme pe piele.
”Dulciurile, pentru că acel fenomen de glicare accentuează formarea de riduri. Dacă stai la plajă și bei, un cocktail cu zahăr și cu alcool, te întorci după o săptămână cu mult mai multe riduri, cu tenul deshidratat. Alcoolul deshidratează profund. Degeaba bei tu apă sau, mai rău, suc. Ești deshidratat și fenomenul de deshitrare al colagenului se va vedea.
În niciun caz bere, cocktailuri dulci sau dulciuri la plajă. Și apoi mai este toată acea gamă de alimente cu efect pro-inflamator. Pro-inflamator înseamnă uleiul prăjit, uleiul de floarea soarelui sau uleiul de palmier pe care îl găsim în fructele de mare prăjite, calamarii prăjiți, sardine.
Apoi sunt toate cerealele rafinate, pâinea albă, covrigei, sandviș-urile, burgerii aceia cu multă pâine și puține legume sunt un aliment de tip pro-inflamator, sucurile, bineînțeles. Așa că tot ce ne place și se vinde ieftin și bun la colț de plajă este dăunător.
Trebuie să ne orientăm spre salate, spre fructe, spre proteine de calitate, care să provină mai ales din peștele gras, proaspăt pe grătar sau la cuptor.
Alcoolul, seara și cât mai puțin. Bineînțeles, și prăjiturile, câte una mică la 3 zile, numai după masă, niciodată în locul unei mese, pentru că ea nu ne oferă protecție împotriva soarelui, din contră.
Și atunci mai bine mănânc și o masă bogată în aceste în acești nutrienți pe care i-am menționat și te delectezi și cu o prăjitură mică, poate chiar una bogată în cacao, cu fructe de pădure, cu polifenoli, cu ceva antioxidanți”, a mai explicat diabetologul Ruxandra Pleșea la Antena 3 CNN.
-
-
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
De ce îți sare oja de pe unghii. Greșeala pe care o faci mereu. Ce să faci ca oja să reziste
De ce îți sare oja de pe unghii? Ce să faci pentru a oja să reziste mai mult timp.
Ce se întâmplă dacă îți vopsești părul când ești la menstruație. Impactul hormonal asupra culorii părului
Zahărul și sănătatea pielii: semne vizibile ale daunelor cauzate de zahăr. Cum afectează colagenul și elastina
Părul cărunt poate fi inversat în 2 săptămâni. Trucul banal care te poate scăpa de părul alb
Ce se întâmplă dacă îți masezi urechile în fiecare zi? Efectul te va surprinde!
Când este mai bine să faci duș? Există un răspuns clar
Când este bine să faci duș? Dimineața sau seara și ce importanță are, de fapt, momentul zilei la care te speli.
Soluția pe care trebuie să o aplici pe unghii înainte de a-ți face manichiura
Secretul longevității: medicii au descoperit de ce japonezii trăiesc atât de mult
Acesta este secretul longevității. Cercetătorii au descoperit de ce japonezii trăiesc atât de mult.
Cu ce să nu te îmbraci când zbori cu avionul. Îți poate pune sănătatea în pericol
Cu ce să nu te îmbraci când zbori cu avionul. Îți poate pune sănătatea în pericol.
De ce nu ar trebui să porți cerceii mereu. Riscurile la care te expui
Acestea sunt riscurile la care te expui dacă porți cerceii mereu.
Secrete pentru unghii sănătoase și frumoase în sezonul rece. Cum să le îngrijești
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Uleiul esențial de portocală: 5 beneficii uimitoare. Calmează creierul, te întinerește și elimină bacteriile
3 semne că ai fața îmbătrânită. Trucul simplu care șterge ridurile adânci. Greșeala pe care o faci zilnic
Acest obicei zilnic îți poate crește durata de viață cu 10 ani
Vrei să trăiești cu 10 ani mai mult? Iată secretul pe care puțini îl cunosc!
Postul intermitent poate încetini creșterea părului. Un compromis al alimentației limitate
Cum să scapi de praf pentru totdeauna! Trucul pe care menajerele îl țin secret
Menajerele țin secret acest truc. Scapă de praf pentru totdeauna cu o metodă simplă pe care puțini o știu.
5 motive pentru care nu ar trebui să te epilezi
Acestea sunt cele cinci motive pentru care nu ar trebui să te mai epilezi.