Varicele, cauze și complicații. Când este necesară intervenția chirurgicală. Dumitraș: Are indicația absolută

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
varicele. FOTO: Freepik @azatjan
varicele. FOTO: Freepik @azatjan

Varicele, boala varicoasă cronică, afectează cu precădere femeile. Cum influențează colagenul apariția varicelor.

Varicele reprezintă o afecțiune cronică a sistemului venos profund, fiind una dintre cele mai frecvente boli ale venelor.

Boala cronică venoasă are un ansamblu de modificări care apar la nivelul sistemului venos al picioarelor în asociere cu un proces degenerativ la nivelul peretelui venos.

Varicele, tipuri și cauze

Varicele pot fi de mai multe feluri, în funcție de cauze care duc la apariția acestora, astfel:

- varice primitive, ”pot apărea în orice regiune a corpului uman și la care nu putem identifica ce cauze au privind apariția lor”, spune dr. Marina Dumitraș, medic primar chirurgie generală, la Vorbește lumea de la Pro Tv.

- varice secundare, ”unde putem identifica foarte bine cauzele etiologice și, de fapt, sunt secundare pentru că au în spate niște procese patologice care produc o afectare a celor două axe venoase, superficial și profund”.

Potrivit medicului, cauzele acestei afecțiuni sunt date de ”determinismul genetic, care are în spate o boală de colagen, care induce o elasticitate proastă a fibrelor de colagen care se găsesc în pereții venoși și aici avem de-a face cu alternanța de vasoconstricție - vasodilatație, iar aceste fibre de colagen nu rezistă la fluctuațiile de presiune din sistemul venos.

Cauzele secundare sunt reprezentate de către fumat, avem o vasoconstricție și avem o presiune crescută în asociere cu procesul degenerativ al peretelui venos, de obezitate, pentru că avem o încărcare suplimentară de sânge în sistemul venos și creșterea presiunii, sarcina, de asta și apar mai des la femei, pentru că avem o hipersecreție de progesteron, o stimulare hormonală, iar în ultima lună, un volum crescut uterin”, a mai spus medicul.

Varicele, simptome

Varicele pot fi prezente fără a provoca și durere. Semnele unor vene varicoase includ:

- vene care sunt de culoare violet închis sau albastru

- vene care par răsucite și umflate, deseori apărând ca niște sfori pe picioare.

Atunci când apar semne și simptome dureroase ale venelor varicoase, acestea ar putea include:

- o senzație de durere sau greutate în picioare

- arsuri, pulsații, crampe musculare și umflături în partea inferioară a picioarelor

- înrăutățirea durerii după ce stați jos sau în picioare pentru o perioadă lungă de timp

- mâncărimi în jurul uneia sau mai multor vene

- modificări ale culorii pielii în jurul unei vene varicoase, notează Mayo Clinic.

În cazul bolii cronice venoase există șase stadii, iar în funcție de acestea tratamentele pentru vindecarea varicelor sunt adaptate corespunzător.

Vezi și: Frunzele de păstârnac, rol analgezic, ideale pentru sistemul nervos. Ce alte beneficii mai are păstârnacul

Varicele, diagnostic

Diagnosticul bolii cronice venoase se pune în urma unei examinări fizice și a unei investigații imagistice, care va confirma prezența varicelor, dar și existența unor eventuale complicații.

”Ar trebui să ajungem la doctor imediat ce inspectăm picioarele și observăm minime leziuni vasculare, pentru că ne dorim să nu evolueze această boală cronică venoasă și bine-înțeles, acel medic flebolog la care vom ajunge nu va face doar examenul clinic, adică nu doar va face inspectarea picioarelor, dar va și recomanda o ecografie Doppler, care este o investigație non-invazivă, care nu doare, și așa putem afla dacă avem o afectare a sistemului venos superficial, dacă avem o valvă incompetentă sau dacă avem o complicație de care nu știm, adică tromboză”, a mai spus medicul.

Varicele, complicații

Varicele pot duce în anumite situații, mai rare, la complicații care includ:

- ulcere, în special în apropierea gleznelor. O pată decolorată pe piele începe, de obicei, înainte de formarea unui ulcer.

- cheaguri de sânge. Ocazional, venele profunde pot provoca dureri de picioare și umflături, iar dacă acestea sunt persistente pot fi semnul unui cheag de sânge.

- sângerare. Ocazional, venele apropiate de piele se sparg. Deși acest lucru cauzează de obicei doar sângerări minore, necesită asistență medicală, mai arată Mayo Clinic.

Varicele, tratament

În ceea ce privește tratamentul varicelor, dr. Dumitraș susține că acesta va fi adaptat în funcție de gravitatea simptomelor și de stadiu al bolii cronice venoase.

”Când vorbim în primele etape, adică în stadiile 1 și 2 de boală cronică venoasă, când avem acele leziuni vasculare minimale, discutăm despre tratamente fleboestetice, scleroterapia.

Injecțiile stimulează un proces antiinflamator și care duce, în decursul timpului, după mai multe ședințe, la diminuarea treptată și ulterior la dispariția acelor dilatații venoase patologice.

Începând cu stadiul 3 de boală cronică venoasă, când avem această incompetență de valvă, confirmată prin ecografie, și avem un edem important, tratamentul chirurgical are indicația absolută. Iar asta înseamnă să scoatem această venă, să o deconectăm din sistemul venos superficial, pentru că ea are o valvă patologică.

Nu putem să tratăm doar consecința, acele pachete varicoase, și să lăsăm cauza pe loc. Nu am făcut nimic”, a mai spus medicul.

Vezi și: Tromboflebita: cauze, simptome și tratament. Poate duce la embolie pulmonară sau AVC

Varicele, prevenție

În ceea ce privește prevenția, există câțiva pași simpli de făcut, și anume:

- limitarea sau renunțarea la fumat

- scăderea în greutate, dacă vorbim de obezitate.

De asemenea, există și o serie de măsuri de profilaxie care pot fi efectuate constant.

”Administrarea unui tonic venos care să conțină un extract de castan în asociere cu vitamina C. Nu ne așteptăm să dispară aceste leziuni vasculare doar pentru că înghițim aceste capsule sau alte preparate lichidiene. Facem măsurile acestea de prevenție, administrăm un tonic venos pentru că ne dorim să oprim evoluția acestei boli cronice venoase.

Fără tratament nu avem cum să obținem rezultate benefice. Purtarea ciorapilor compresivi, începând cu grade scăzute de compresie și ajungând după câteva luni la un grad de compresie înalt”, a mai spus medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel