Frunzele de păstârnac, rol analgezic, ideale pentru sistemul nervos. Ce alte beneficii mai are păstârnacul
Păstârnacul poate fi consumat ca atare sau gătit. Iată câteva motive pentru care nu trebuie să mai aruncați frunzele de păstârnac.
Păstârnacul este nelipsit din ingredientele rădăcinoase pe care le folosim la supe, ciorbe sau borșuri. Deși se află la câțiva pași în spatele morcovului sau a pătrunjelului, păstârnacul a devenit ceva mai popular și ca urmare a gustului intens pe care îl are, ușor dulceag.
Acesta este folosit cu succes pentru gustul pe care îl dă mâncărurilor, dar are și potențiale beneficii pentru sănătate.
Păstârnacul, conținut nutrițional și proprietăți
Rădăcina de păstârnac este o sursă importantă de nutrienți, inclusiv vitamine, minerale și fibre, solubile și insolubile, și antioxidanți.
De asemenea, conține vitamina C, vitamina E, vitamina K, vitamine din complexul B-urilor (B1, B2, B6, B9), dar și potasiu, magneziu, zinc, calciu și fier.
Cu o astfel de bogăție în privința mineralelor și vitaminelor, păstârnacul are proprietăți importante, precum:
- antibacteriene
- antiinflamatoare
- antioxidante
- astringente
- digestive
- hipolipemiante
- hepatoprotectoare
- diuretice
- diaforetice, notează Journal of Pharmacopunture.
Pe lângă rădăcina care este folosită la mâncare, ar trebui să acordăm mai multă atenție și frunzelor, mai ales în situația în care achiziționăm această legumă cu tot cu frunze.
Păstârnacul, beneficii pentru sănătate
Păstârnacului îi sunt atribuite numeroase beneficii pentru sănătate, astfel:
- susține sănătatea digestivă. Ca urmare a conținutului de fibre, ajută la reglarea tranzitului intestinal și la prevenirea constipației, a balonării și a crampelor abdominale, precum și la amelioraea simptomelor unor afecțiuni gastrice.
- susține sistemul imunitar. Prin conținutul de vitamine cu acțiune antioxidantă, ajută la ameliorarea simptomelor și reducerea duratei răcelilor, dar și altor infecții respiratorii superioare.
- susține sănătatea inimii. Potasiul conținut de păstârnac ajută la echilibrarea efectelor nocive pe care le are consumul excesiv de sare, prin scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, dar și cu rol în gestionarea glicemiei.
- susține sănătatea oaselor. Calciul și magneziul din păstârnac sunt benefice pentru menținerea sănătății oaselor.
- susține scăderea în greutate. Fibrele din această legumă ajută la menținerea stări de sațietate pe o durată mai lungă de timp, astfel că se reduce din aportul caloric și ajută la scăderea în greutate.
- susține vindecarea rănilor. Vitamina C, cu efect antioxidant și cu o capacitate crescută de stimulare a producție de colagen, ajută în procesul de vindecare a rănilor.
Vezi și: Tromboflebita: cauze, simptome și tratament. Poate duce la embolie pulmonară sau AVC
Frunzele de păstârnac, utilizare
Chiar dacă este posibil să nu placă tuturor, frunzele de păstârnac pot fi consumate și ele, ca atare, în combinații cu alte legume cu frunze verzi, în salate sau în smoothie-uri.
De asemenea, frunzele de păstârnac se pot folosi la diferite umpluturi sărate sau la realizarea omletelor, alături de ceapa uscată sau verde, după preferințe.
Frunzele de păstârnac fierte sunt delicioase și au o aromă proprie, care unora ar putea să le placă, arată SlobodenPecat.
Frunzele de păstârnac, proprietăți medicinale
Frunzele de păstârnac sunt folosite de mult timp, singure sau împreună cu rădăcina, în medicina populară, dar și în farmacologie.
Pentru utilizarea în scopuri medicinale este indicat să recoltați frunzele când sunt în floare, deoarece atunci conțin unele substanțe medicinale utile. Se culeg și se usucă în aer liber, ferit de curenți de aer și se amestecă periodic până la uscarea completă. Apoi se depozitează într-un loc întunecos și uscat.
Pentru utilizarea în scopuri medicinale se recomandă doar partea aeriană a păstârnacului, deoarece aceasta este cea mai bogată sursă de uleiuri esențiale și de furocoumarin.
Printre proprietățile medicinale ale frunzelor de păstârnac reamintim:
- analgezic. Se prepară un ceai din 2 linguri de frunze uscate și o cană de apă fierbinte, se lasă să stea o oră i apoi se poate bea sau clăti gâtul prin gargară. Ajută în cazul bronșitei cronice, fiind un remediu bun pentru tusea bronșică.
- îmbunătățește sistemul nervos. Frunzele de păstârnac se folosesc pentru realizarea unui ceai calmant, care îmbunătățește funcția sistemului nervos și ajută la producerea de melatonină pe piele după arsurile solare.
Aceste ceai de prepară din frunzele și tulpinile de păstârnac, amestecate cu flori de tei, la care puteți să adăugați și miere, pentru a-i îmbunătăți gustul și a-i crește valoarea terapeutică.
Frunzele de păstârnac, precauții
Gustul frunzelor de păstârnac este specific ca urmare a conținutului ridicat de uleiuri esențiale. Acestea pot provoca iritații sau chiar arsuri la nivelul pielii în cazul persoanelor cu pielea sensibilă.
Astfel, dacă vă știți alergic la anumite plante, precum țelină, roșii pe vrej, rubarbă, este indicat să evitați consumul de frunze de păstârnac.
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Planta care scade glicemia și ajută digestia
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
