Frunzele de păstârnac, rol analgezic, ideale pentru sistemul nervos. Ce alte beneficii mai are păstârnacul

Păstârnacul poate fi consumat ca atare sau gătit. Iată câteva motive pentru care nu trebuie să mai aruncați frunzele de păstârnac.
Păstârnacul este nelipsit din ingredientele rădăcinoase pe care le folosim la supe, ciorbe sau borșuri. Deși se află la câțiva pași în spatele morcovului sau a pătrunjelului, păstârnacul a devenit ceva mai popular și ca urmare a gustului intens pe care îl are, ușor dulceag.
Acesta este folosit cu succes pentru gustul pe care îl dă mâncărurilor, dar are și potențiale beneficii pentru sănătate.
Păstârnacul, conținut nutrițional și proprietăți
Rădăcina de păstârnac este o sursă importantă de nutrienți, inclusiv vitamine, minerale și fibre, solubile și insolubile, și antioxidanți.
De asemenea, conține vitamina C, vitamina E, vitamina K, vitamine din complexul B-urilor (B1, B2, B6, B9), dar și potasiu, magneziu, zinc, calciu și fier.
Cu o astfel de bogăție în privința mineralelor și vitaminelor, păstârnacul are proprietăți importante, precum:
- antibacteriene
- antiinflamatoare
- antioxidante
- astringente
- digestive
- hipolipemiante
- hepatoprotectoare
- diuretice
- diaforetice, notează Journal of Pharmacopunture.
Pe lângă rădăcina care este folosită la mâncare, ar trebui să acordăm mai multă atenție și frunzelor, mai ales în situația în care achiziționăm această legumă cu tot cu frunze.
Păstârnacul, beneficii pentru sănătate
Păstârnacului îi sunt atribuite numeroase beneficii pentru sănătate, astfel:
- susține sănătatea digestivă. Ca urmare a conținutului de fibre, ajută la reglarea tranzitului intestinal și la prevenirea constipației, a balonării și a crampelor abdominale, precum și la amelioraea simptomelor unor afecțiuni gastrice.
- susține sistemul imunitar. Prin conținutul de vitamine cu acțiune antioxidantă, ajută la ameliorarea simptomelor și reducerea duratei răcelilor, dar și altor infecții respiratorii superioare.
- susține sănătatea inimii. Potasiul conținut de păstârnac ajută la echilibrarea efectelor nocive pe care le are consumul excesiv de sare, prin scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, dar și cu rol în gestionarea glicemiei.
- susține sănătatea oaselor. Calciul și magneziul din păstârnac sunt benefice pentru menținerea sănătății oaselor.
- susține scăderea în greutate. Fibrele din această legumă ajută la menținerea stări de sațietate pe o durată mai lungă de timp, astfel că se reduce din aportul caloric și ajută la scăderea în greutate.
- susține vindecarea rănilor. Vitamina C, cu efect antioxidant și cu o capacitate crescută de stimulare a producție de colagen, ajută în procesul de vindecare a rănilor.
Vezi și: Tromboflebita: cauze, simptome și tratament. Poate duce la embolie pulmonară sau AVC
Frunzele de păstârnac, utilizare
Chiar dacă este posibil să nu placă tuturor, frunzele de păstârnac pot fi consumate și ele, ca atare, în combinații cu alte legume cu frunze verzi, în salate sau în smoothie-uri.
De asemenea, frunzele de păstârnac se pot folosi la diferite umpluturi sărate sau la realizarea omletelor, alături de ceapa uscată sau verde, după preferințe.
Frunzele de păstârnac fierte sunt delicioase și au o aromă proprie, care unora ar putea să le placă, arată SlobodenPecat.
Frunzele de păstârnac, proprietăți medicinale
Frunzele de păstârnac sunt folosite de mult timp, singure sau împreună cu rădăcina, în medicina populară, dar și în farmacologie.
Pentru utilizarea în scopuri medicinale este indicat să recoltați frunzele când sunt în floare, deoarece atunci conțin unele substanțe medicinale utile. Se culeg și se usucă în aer liber, ferit de curenți de aer și se amestecă periodic până la uscarea completă. Apoi se depozitează într-un loc întunecos și uscat.
Pentru utilizarea în scopuri medicinale se recomandă doar partea aeriană a păstârnacului, deoarece aceasta este cea mai bogată sursă de uleiuri esențiale și de furocoumarin.
Printre proprietățile medicinale ale frunzelor de păstârnac reamintim:
- analgezic. Se prepară un ceai din 2 linguri de frunze uscate și o cană de apă fierbinte, se lasă să stea o oră i apoi se poate bea sau clăti gâtul prin gargară. Ajută în cazul bronșitei cronice, fiind un remediu bun pentru tusea bronșică.
- îmbunătățește sistemul nervos. Frunzele de păstârnac se folosesc pentru realizarea unui ceai calmant, care îmbunătățește funcția sistemului nervos și ajută la producerea de melatonină pe piele după arsurile solare.
Aceste ceai de prepară din frunzele și tulpinile de păstârnac, amestecate cu flori de tei, la care puteți să adăugați și miere, pentru a-i îmbunătăți gustul și a-i crește valoarea terapeutică.
Frunzele de păstârnac, precauții
Gustul frunzelor de păstârnac este specific ca urmare a conținutului ridicat de uleiuri esențiale. Acestea pot provoca iritații sau chiar arsuri la nivelul pielii în cazul persoanelor cu pielea sensibilă.
Astfel, dacă vă știți alergic la anumite plante, precum țelină, roșii pe vrej, rubarbă, este indicat să evitați consumul de frunze de păstârnac.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată. Își pierde proprietățile
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.