Postul intermitent și restricția calorică, soluțiile eficiente pentru siluetă. Reducere de 5% din greutate după șase luni

Scăderea în greutate este importantă pentru reducerea riscului de obezitate și de boli cronice, precum cele de inimă sau anumite cancere. Care este elementul-cheie care face din postul intermitent o cură de...
Kilogramele în plus sunt un factor de risc pentru obezitate și o serie de boli cronice, având în același timp și un impact major asupra stării de sine.
Motive suficient de puternice pentru ca persoanele ce se confruntă cu o greutate mai mare să caute tot felul de cure de slăbire, unele care promit slăbiri miraculoase, altele la care este foarte mult de muncă, deoarece pe lângă alimentația ce trebuie să fie una echilibrată este nevoie și de activitate fizică, minimum 30 de minute pe zi.
În fond, orice cură de slăbire implică un consum caloric mai mare decât aportul caloric.
De câte calorii avem nevoie într-o zi
Numărul caloriilor se calculează în funcție de vârstă, dar și de activitatea pe care o are o persoană - sedentar, puțin activ sau activ.
Potrivit statisticianului Nathan Yau, de la Universitatea California Los Angeles (UCLA), care a analizat datele de la Departamentul American pentru Sănătate, pentru menținerea unei greutăți optime, necesarul de calorii se prezintă astfel:
- 19-30 de ani: 2000 calorii (sedentară), 2000-2200 calorii (puțin activă), 2400 (activă)
- 31-50 de ani: 1800 calorii (sedentară), 2000 calorii (puțin activă), 2200 (activă)
- peste 51 de ani: 1600 calorii (sedentară), 1800 calorii (puțin activă), 2000-2200 (activă).
Vezi și: Tromboflebita: cauze, simptome și tratament. Poate duce la embolie pulmonară sau AVC
Numărat calorii sau post intermitent
Abordarea tradițională a pierderii în greutate este de a număra caloriile și de a încerca să reducă numărul de calorii consumate în fiecare zi. Acesta este un proces consumator de timp și predispus la erori - adesea cu rezultate dezamăgitoare.
Postul intermitent ar putea fi o opțiune mai simplă pentru persoanele care doresc să obțină o greutate sănătoasă.
Pentru a vedea care dintre cele două opțiuni este cea mai eficientă, cercetătorii au realizat un studiu, publicat în Annals of Internal Medicine, și care a avut ca subiecți 90 de adulți cu obezitate, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, arată Science Alert.
Aceștia au fost repartizați, aleatoriu, într-unul dintre cele trei grupuri:
- un grup cu restricție de timp pentru alimentație, căruia i s-a cerut să își consume toate caloriile în fiecare zi între orele 12:00 și 20:00
- un grup de restricție calorică zilnică, cărora li s-a cerut să își reducă aportul caloric cu 25%, urmărindu-și îndeaproape dieta
- un grup de control care și-a menținut tiparele alimentare normale pe toată durata studiului, care s-a întins pe un an de zile.
Potrivit sursei menționate, participanții au pierdut aproximativ 5% din greutatea corporală inițială cu ambele diete în primele 6 luni.
De altfel, dietele au fost apoi ajustate pentru a ajuta la menținerea acestei pierderi a masei corporale și în a doua parte a studiului.
Dacă în cazul primului grup a fost mărită fereastra de restricție de la 8 ore la 10 ore, în cazul celui de-al doilea grupă, aportul caloric a fost mărit pentru a se potrivi cu necesarul, în funcție de elementele legate de sex, vârstă și înălțime, dar și de activitatea fizică.
Cel de-a treilea grup a rămas pe același tipar alimentar ca la începutul studiului.
La finalul celor 12 luni de studiu, datele au arătat că restricționarea timpului în care se poate mânca și restricționarea aportului caloric au fost la fel de eficiente. Concret, participanții din aceste grupuri au pierdut aproximativ 4% din greutatea corporală inițială.
Registrele de dietă au arătat că aportul caloric a fost redus într-o măsură similară cu ambele diete, în ciuda abordărilor diferite, mai mult, niciuna dintre diete nu a prezentat modificări ale markerilor de sănătate, cum ar fi nivelurile de glucoză, insulină sau colesterol.
Potrivit lui David Clayton, lector în Nutriție și Exercișii fizice la Nottingham Trent University, ”aceste constatări susțin studiile anterioare care au constatat o pierdere în greutate similară atunci când au comparat alimentația cu restricții de timp și alte versiuni populare ale postului intermitent, cu restricția zilnică de calorii”.
Un lucru interesant pe care Clayton a ținut să îl puncteze după studiul său a fost legat de faptul că ”un studiu recent a constatat că o alimentație limitată în timp, fără sprijin suplimentar, nu a dus la pierderea în greuatte după trei luni”.
Cu alte cuvinte, activitatea fizică este foarte importantă pentru a obține rezultatele dorite și pentru a vă simți într-o formă bună, atât fizică, dar mai ales din punctul de vedere al sănătății.
Obezitatea, cifre alarmante
Peste 1 miliard de persoane din întreaga lume sunt obeze - 650 de milioane de adulți, 340 de milioane de adolescenți și 39 de milioane de copii, iar acest număr este în continuă creștere.
OMS estimează că, până în 2025, aproximativ 167 de milioane de persoane - adulți și copii - vor deveni mai puțin sănătoase din cauza excesului de greutate sau a obezității.
Obezitatea este o boală care afectează majoritatea sistemelor organismului. Ea afectează inima, ficatul, rinichii, articulațiile și sistemul reproducător.
Aceasta duce la o serie de boli netransmisibile, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea și accidentul vascular cerebral, diverse forme de cancer, precum și probleme de sănătate mintală.
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Transplantul cu celule stem, tratament potențial pentru diabet
Acest tratament poate vindeca diabetul în mai puțin de trei luni. Nu mai este nevoie de administrarea insulinei.
Burta de cortizol și fața umflată de la stres: adevărul șocant și ce NU îți spune nimeni
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Diabet: cele 5 simptome care apar încă de la început
Acestea sunt semnele de alarmă pentru diabet. Apar încă de la început.
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.