12 beneficii uimitoare ale grăsimilor Omega 3

Grăsimile Omega 3 aduc o serie de beneficii pentru sănătate. Iată o listă cu 12 dintre acestea:
Omega 3 este un tip de grăsime bună care are o acțiune antiinflamatoare puternică și, prin urmare, poate fi utilizat pentru a controla nivelul colesterolului și al glicemiei sau pentru a preveni bolile cardiovasculare și cerebrale, precum și pentru a îmbunătăți memoria și starea de spirit.
Există trei tipuri de omega 3: acidul docosahexaenoic (DHA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul alfa-linolenic (ALA), care pot fi găsite în special la peștii de mare, cum ar fi somonul, tonul și sardinele, dar și în semințele precum chia și semințe de in. În plus, omega 3 poate fi consumat și în suplimente sub formă de capsule, care sunt vândute în farmacii, farmacii și magazine de nutriție.
Iată 12 beneficii majore ale Omega 3:
Scade inflamația
Omega 3 are proprietăți antiinflamatorii care pot fi foarte utile în tratamentul bolilor inflamatorii intestinale sau a artritei reumatoide, de exemplu, deoarece reduce producția de substanțe inflamatorii, cum ar fi eicosanoide și citokine. În plus, acțiunea antiinflamatoare a omega 3 ajută la prevenirea leziunilor celulare care pot duce la apariția cancerului.
Protejează împotriva bolilor cardiovasculare
Omega 3 ajută la reducerea colesterolului rău și a trigliceridelor, care sunt responsabile pentru formarea plăcilor de grăsime în artere, care promovează o mai bună funcționare a arterelor și ajută la prevenirea infarctului, a aritmiei, a insuficienței cardiace și a accidentului vascular cerebral.
În plus, omega 3 ajută la creșterea colesterolului bun, la controlul tensiunii arteriale și la reducerea leziunilor celulare, menținând în același timp vasele de sânge sănătoase.
Previne formarea cheagurilor
Omega 3, în special DHA și EPA, are proprietăți anticoagulante, reducând formarea cheagurilor de sânge prin prevenirea grupării trombocitelor din sânge, astfel încât această grăsime poate ajuta la prevenirea complicațiilor grave, cum ar fi tromboza venoasă profundă sau embolia pulmonară, de exemplu.
Ajută la combaterea depresiei
Omega 3 protejează celulele creierului îmbunătățindu-le activitatea, ducând la o creștere a substanțelor responsabile de emoții, dispoziție și stare de bine, precum serotonina, dopamina și noradrenalina.
Astfel, omega 3 ajută la prevenirea, combaterea și asistarea în tratamentul depresiei prin scăderea simptomelor depresive, a tulburărilor de somn și a lipsei apetitului sexual, care sunt simptome frecvente la persoanele deprimate.
Combate astmul
Omega 3, deoarece are acțiune antiinflamatorie, ajută la combaterea astmului bronșic, pe lângă faptul că poate acționa și reducând riscul apariției unor noi crize și, prin urmare, consumul de alimente bogate în această grăsime sau utilizarea suplimentului poate fi indicat de nutriționist pentru a completa tratamentul indicat de medic.
Previne bolile autoimune
Unele studii arată că omega 3 poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta boli autoimune, care apar atunci când sistemul imunitar nu recunoaște celulele sănătoase din organism și le atacă, distrugând aceste celule, ca în cazul diabetului de tip 1 sau al sclerozei multiple, de exemplu. În plus, această grăsime poate ajuta la tratamentul lupusului, artritei reumatoide, a colitei ulcerative, a bolii Crohn și a psoriazisului.
Ajută la controlul glicemiei
Unele studii arată că omega 3 poate ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge prin îmbunătățirea rezistenței la insulină și poate fi un aliat important în tratamentul diabetului de tip 2.
Îmbunătățește funcția creierului
Omega 3 este un nutrient foarte important pentru funcțiile creierului, întrucât 60% din creier este format din grăsimi, în special omega 3. Prin urmare, deficiența acestei grăsimi poate fi asociată cu o capacitate de învățare mai mică sau cu memorie mai slabă.
În acest fel, creșterea consumului de omega 3 poate ajuta la protejarea celulelor creierului, asigurând buna funcționare a creierului, îmbunătățind memoria și raționamentul.
Previne Alzheimer
Unele studii arată că consumul de omega 3 poate reduce pierderile de memorie, lipsa de atenție și dificultatea raționamentului logic, ceea ce poate reduce riscul de a dezvolta Alzheimer prin îmbunătățirea funcționării neuronilor creierului. Cu toate acestea, sunt încă necesare mai multe studii pentru a demonstra acest beneficiu.
Îmbunătățește calitatea pielii
Omega 3, în special DHA, este o componentă a celulelor pielii, responsabilă pentru sănătatea membranei celulare, menținând pielea moale, hidratată, flexibilă și fără riduri. Astfel, atunci când consumați omega 3 este posibil să mențineți aceste caracteristici ale pielii și sănătatea acesteia.
În plus, omega 3 ajută la protejarea pielii de daunele provocate de soare care pot provoca îmbătrânirea, deoarece are efect antioxidant.
Controlează hiperactivitatea cu deficitul de atenție
Multe studii arată că deficiența de omega 3 este asociată cu tulburarea de deficit de atenție cu hiperactivitate (ADHA) la copii și că consumul crescut de omega 3, în special EPA, poate reduce simptomele acestei tulburări, contribuind la îmbunătățirea atenției, la finalizarea sarcinilor și la reducerea hiperactivității, impulsivității, agitației și agresivității.
Îmbunătățește performanța musculară
Suplimentarea cu omega 3 poate ajuta la reducerea inflamației musculare cauzate de exercițiile fizice, accelerând recuperarea musculară și scăderea durerii după antrenament.
Omega 3 ajută, de asemenea, la îmbunătățirea stării de spirit și la îmbunătățirea performanțelor în antrenamente și este important pentru a facilita debutul activităților fizice sau pentru persoanele în tratamente medicale, cum ar fi fizioterapie sau reabilitare cardiacă.
-
-
-
-
-
Renunțarea la fumat, impact asupra creierului14.10.2025, 15:47
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.