5 motive pentru care să nu excluzi varza din dietă
Bogată în substanțe nutritive, o porție de varză conține cam o treime din cantitatea de vitamina C de care aveți nevoie într-o zi.
Varza este un aliment foarte hrănitor. Vă oferă doze de fibre, folat, potasiu, magneziu, vitaminele A și K și multe altele.
Iată 5 motive pentru care să nu ignorați varza din dieta voastră:
* puteți să o fermentați și o faceți mai sănătoasă - faceți varză murată; dacă preferați o versiune mai picantă, mai exotică, încercați kimchi, un fel de mâncare popularizat în Coreea. Când varza fermentează, produce probiotice naturale care hrănesc bacteriile din intestin. Aceste bacterii vă ajută corpul să lupte împotriva germenilor, să ia nutrienți, să digere mâncarea și să controleze anxietatea.
* plină de antioxidanți - veți obține o doză bună de substanțe cunoscute precum vitamina C și mangan; varza mai conține fitonutrienți, care oferă o forță de protecție a celulelor.
* e bună pentru inflamație - varza este încărcată cu o mulțime de substanțe chimice care vă ajută să ușurați umflarea țesuturilor; asta vă ajută să vă protejați de alte probleme de sănătate, deoarece inflamația este legată de lucruri precum cancerul, bolile de inimă, diabetul și boala Alzheimer.
* vă poate ajuta inima - varza, în special varza roșie, pare să crească nivelurile de beta-caroten, luteină și alți antioxidanți de protecție a inimii; și, deoarece ușurează inflamația, poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă.
* poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 - s-a constatat că o dietă bogată în varză scade șansele de diabet de tip 2 într-un studiu recent; cei care au urmat cea mai atentă dietă în stil nordic, care include, de asemenea, o mulțime de legume rădăcinoase, pește, mere, pere, fulgi de ovăz și pâine de secară, au fost cu până la 38% mai puține șanse de a suferi de boală, arată webmd.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
