13 motive pentru care să consumi varză: scade colesterolul, ajută la slăbit, susține sănătatea creierului

Angela Sabău |
Data publicării:
Varză albă. Foto: Pixabay
Varză albă. Foto: Pixabay

Prețul scăzut și beneficiile pentru sănătate ale verzei i-au adus porecla de „drog al săracilor” în Evul Mediu. Dacă încercați cu adevărat să vă îmbunătățiți dieta, adăugarea acestei legume crucifere în planul de masă este un bun început.

Iată 13 motive bune pentru care să consumați varză:
1. Digestie îmbunătățită: Conținutul său de fibre și apă poate ajuta la prevenirea constipației și la menținerea unui tract digestiv sănătos. Consumul de varză sub formă fermentată (varză acră) vă oferă, de asemenea, o creștere a probioticelor, unul dintre cele mai bune lucruri pentru un sistem digestiv și un intestin sănătos.
2. Pierderea în greutate: cu doar 33 de calorii la o cană de varză, este bogată în fibre și conține zero grăsimi. Varza este recomandată frecvent persoanelor care doresc să piardă în greutate, deoarece este ambalată cu atât de mulți nutrienți, iar conținutul ridicat de fibre o face destul de sățioasă.
3. Scade colesterolul: Varza poate fi folosită și pentru a ajuta la scăderea colesterolului. Fibrele și substanțele sale nutritive se leagă cu acizii biliari din intestin și se transmit în scaun, mai degrabă decât să fie absorbiți în sânge. Varza gătită la abur are mai multă putere de scădere a colesterolului.
4. Îmbunătățește sistemul imunitar: Varza este o sursă excelentă de vitamina C, atât de importantă, crucială pentru menținerea unui sistem imunitar puternic.
5. Luptă împotriva cancerului: se știe de ani de zile că un consum de legume crucifere este asociat cu un risc mai scăzut de cancer. Sulforafanul este compusul care conferă acestor legume gustul lor amărui, este, de asemenea, ceea ce le conferă în mod specific puterea lor de combatere a cancerului. S-a demonstrat că sulforafanul inhibă progresia celulelor canceroase. Antocianinele, antioxidanții puternici care conferă verzei roșii culoarea sa vibrantă, s-au dovedit că încetinesc formarea și chiar distrug celulele canceroase deja formate.
6. Reduce inflamația: inflamația provoacă dureri și disconfort inutile și poate duce, de asemenea, la o serie de alte boli și afecțiuni. Glutamina, un aminoacid care se găsește în varză, este un puternic agent antiinflamator, ajutând la reducerea durerilor articulare, a artritei și la ușurarea alergiilor. Varza este considerată una dintre primele 10 cele mai bune surse alimentare de glutamină.
7. Îmbunătățește sănătatea creierului: Varza, în special cea roșie, conține vitamina K și antioxidantul antocianină, care stimulează funcția mentală și concentrarea. Vitamina K, o vitamină adesea uitată, vă poate îmbunătăți apărarea împotriva unor afecțiuni precum Alzheimer și demență. Antocianina este, de asemenea, eficientă în reducerea plăcii de pe creier, prevenind deteriorarea memoriei pe termen scurt și lung.
8. Reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral: Cercetătorii au identificat aproape douăzeci de flavonoizi diferiți și cincisprezece fenoli diferiți în varză, toți care demonstrează activitate antioxidantă. Acești nutrienți antioxidanți joacă un rol în scăderea riscului de apariție a mai multor boli cardiovasculare. Varza conține, de asemenea, mineralele benefice precum calciu și potasiu, care ajută la reglarea tensiunii arteriale.
9. Vindecă ulcerele: Varza a fost cunoscută în istorie pentru vindecarea ulcerelor datorită proprietăților sale antiinflamatoare. Studiile au descoperit că sucul de varză este foarte eficient în prevenirea ulcerelor.
10. Curăță pielea: antioxidanții joacă un rol major în sănătatea pielii. Radicalii liberi sunt o cauză fundamentală a ridurilor, decolorării pielii și a altor afecțiuni. Varza conține o mulțime de antioxidanți diferiți care pot transforma procesul de îmbătrânire a pielii.
11. Crește energia: Varza are un conținut ridicat de vitamine B care stimulează energia, inclusiv B1, B2 și B6. Data viitoare când vă simțiți leneși, schimbați ceașca de cafea dulce de după-amiază pentru o porție de varză - salata de varză ar putea fi gustarea perfectă! 
12. Cura împotriva mahmurelii: Varza a fost folosită pentru ameliorarea mahmurelii încă din epoca romană. Se crede că elimină corpul de congeneri, subproduse ale procesului de fermentare. În plus, conținutul ridicat de fibre din varză ajută la absorbția alcoolului acetaldehidă. 
13. Ameliorează durerile de cap: Încercați să ameliorați durerile de cap sau migrenele, făcând o compresă din frunzele de varză. Zdrobiți câteva dintre frunzele interioare pentru a face o pastă, apoi așezați pasta într-o cârpă și aplicați-o pe frunte până se usucă. Sau încercați să beți suc de varză crud (1-2 oz) pentru a vă ușura.
Pont: o cană de varză crudă mărunțită conține 190% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C.
Varza este a doua cea mai economică legumă gătită în ceea ce privește prețul pe cană comestibilă (al doilea doar după cartofi). Acest cost economic relativ scăzut face ca această legumă cruciferă să fie o afacere nutrițională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel