Varza, leguma-leac MIRACULOS. 10 beneficiile pentru sănătate

Dana Lascu |
Data publicării:
Varză albă. Foto: Pixabay
Varză albă. Foto: Pixabay

Varza, poreclită și „medicamentul săracilor” în Evul Mediu, este o legumă ieftină cu numeroase beneficii pentru sănătate. Iată care: 

Sunt mai multe soiuri de varză - verde, roșie, mov sau creață - care pot fi consumate crude, călite sau fierte! Faptul că e foarte ieftină și pentru că aduce numeroase beneficii i-au atras porecla de „medicamentul săracilor” în Evul Mediu. 

Iată 10 dintre beneficiile ei pentru sănătate:

1. Îmbunătățește digestia:

Conținutul său de fibre și apă poate ajuta la prevenirea constipației și la menținerea unui tract digestiv sănătos. Consumul de varză sub formă fermentată (varză murată) vă oferă, de asemenea, un stimulent al probioticelor, unul dintre cele mai bune lucruri pentru un sistem digestiv sănătos și un intestin.

2. Slăbire și dietă:

Cu doar 33 de calorii pe suta de grame, varza este bogată în fibre și conține zero grăsimi. Varza este recomandată frecvent persoanelor care doresc să slăbească, ba chiar există o cură de slăbire bazată pe ea - Dieta cu supă de varză – cu care slăbește 5 kilograme în 3 zile.  

3. Scade colesterolul:

Fibrele și substanțele sale nutritive din conținutul ei se leagă cu acizii biliari din intestin și se ajung în scaun, mai degrabă decât să fie absorbite în sânge. Dacă e consumată fiartă la aburi scade mai mult colesterolul. 

4. Crește imunitatea:

Varza este o sursă excelentă de vitamina C, atât de importantă, crucială pentru menținerea unui sistem imunitar puternic. O cană de varză crudă rasă conține 190% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C.

5. Luptă împotriva cancerului:

Se știe de ani de zile că legumele crucifere sunt asociate cu un risc mai scăzut de cancer. Compusul care conține sulf, sulforafanul, care conferă acestor legume gustul lor amar, este, de asemenea, ceea ce le conferă în mod specific puterea lor de combatere a cancerului. S-a demonstrat că sulforafanul inhibă progresia celulelor canceroase. Antocianinele, antioxidanții puternici care conferă verzei roșii culoarea sa vibrantă, s-au dovedit că încetinesc formarea și chiar distrug celulele canceroase deja formate.

6. Reduce inflamația:

Inflamația provoacă dureri și disconfort și poate duce, de asemenea, la o serie de boli și afecțiuni grave. Glutamina, un aminoacid care se găsește în varză, este un puternic agent antiinflamator, ajutând la reducerea durerilor articulare, a artritei și la ușurarea alergiilor. Varza este considerată una dintre primele 10 cele mai bune surse alimentare de glutamină.

7. Îmbunătățește sănătatea creierului:

Varza, în special soiul mov, este o hrană puternică pentru creier. Conține vitamina K și antocianina antioxidantă, care stimulează funcția mentală și concentrarea. Vitamina K, o vitamină uitată adesea, vă poate îmbunătăți apărarea împotriva unor afecțiuni precum Alzheimer și demență. Antocianina este, de asemenea, eficientă în reducerea plăcii de pe creier, prevenind deteriorarea memoriei pe termen scurt și lung.

8. Reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral:

Cercetătorii au identificat aproape douăzeci de flavonoizi diferiți și cincisprezece fenoli diferiți în varză, toți care demonstrează activitate antioxidantă. Acești nutrienți antioxidanți joacă un rol în scăderea riscului de apariție a mai multor boli cardiovasculare. Varza conține, de asemenea, mineralele benefice calciu și potasiu, care ajută la reglarea tensiunii arteriale. 

9. Vindecă ulcerul:

Varza a fost cunoscută istoric pentru vindecarea ulcerelor datorită proprietăților sale antiinflamatoare. Studiile au constatat, de asemenea, că sucul de varză este foarte eficient în prevenirea ulcerelor.

10. Întinerește pielea:

Antioxidanții joacă un rol major în sănătatea pielii. Radicalii liberi sunt o cauză fundamentală a ridurilor, decolorării pielii și a altor afecțiuni. Varza conține o mulțime de antioxidanți diferiți care pot transforma procesul de îmbătrânire a pielii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel