
Sunt o serie de alimente pe care nu trebuie să le speli înainte să le gătești.
Iată care sunt câteva alimente car enu au nevoie de spălare înainte de gătire:
Carne de la păsări de curte - este mai sigur să distrugi bacteriile atunci când gătești carnea. Un studiu recent a analizat persoanele care au spălat carne de pasăre crudă pentru o masă: 60% au avut bacterii în chiuvetă după aceea, iar 26% au transferat bacterii în salată.
Salate prespălate - dacă pe pungă scrie că verdeața voastră a fost prespălată, nu mai este nevoie să o spălați. Multe salate preparate trec printr-un sistem triplu de spălare pentru a îndepărta resturile naturale.
Ouă - un strat subțire numit acoperă coaja și ține bacteriile departe; producătorii comerciali de ouă curăță ouăle într-un mod care păstrează acel strat intact. Spălarea ouălor acasă nu elimină microbii; le lasă înăuntru în schimb.
Carne roșie - nu puteți spăla toate bacteriile de pe carnea roșie deoarece unele sunt în fibre și vor contamina chiuveta și tot ce se află în ea. Cel mai sigur mod de a ucide toate bacteriile de pe carnea roșie este să o gătiți.
Ciuperci - ciupercile sunt niște bureți mici care aspiră apă - și poate și câteva bacterii cu ea. În schimb, curățați ciupercile cumpărate din magazin cu o cârpă umedă. Dacă strângi ciuperci din pădure, înmoaie-le în apă călduță cu sare timp de 30 de minute. Apoi clătiți cu apă curată până când toată murdăria dispare.
Pește - dacă îl speli, vei răspândi bacterii în bucătăria ta. Gătiți-l! Singurele excepții de la această regulă sunt scoicile, stridiile, midiile și scoicile pe care le obțineți proaspete.
Paste - nu există niciun motiv de siguranță alimentară pentru a vă spăla pastele, fie înainte de a le găti, fie după aceea. Unii oameni clătesc pastele după ce sunt gătite pentru a îndepărta o parte din amidon, dar acest lucru face mai greu ca sosul să se lipească de tăiței.
Avocado - Nu mănânci coaja de avocado, așa că de ce ar trebui să o speli? Când feliezi avocado, a cărui coajă ai spălat-o, poți transfera bacteriile și murdăria din coajă în avocado.
Fasole - fasolea uscată și cea conservată sunt sigure fără a le spăla, însă nu se întâmplă nimic dacă veți clăti fasolea uscată; dacă clătiți fasolea din conservă veți reduce cantitatea de sodiu la aproape jumătate, în medie. De exemplu, o cutie de fasole are 327 de miligrame de sodiu, arată webmd.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-