Carnea roșie procesată: tot ce trebuie să știi despre riscurile pentru sănătate

Carnea roșie procesată are o serie de riscuri pentru sănătate, motiv pentru care specialiștii recomandă consumul cu moderație.
Carnea procesată poate conține conservanți chimici despre care se știe că au efecte dăunătoare asupra sănătății. Iată ce vor experții să știți.
„Carnea roșie procesată diferă de cea roșie proaspătă prin faptul că a fost sărată, afumată, conservată sau tratată cu conservanți”, spune Lisa Andrews, dietetician înregistrat și proprietar al Sound Bites Nutrition din Cincinnati.
Carnea procesată include mezeluri, șuncă, cârnați, salam etc. Și slănină este prelucrată, la fel și carnea ambalată. Pe de altă parte, carnea de vită sau friptură proaspătă - sau chiar mielul proaspăt - nu este considerată procesată. „Carnea de vită sau de porc tocată nu este de fapt considerată procesate atâta timp cât nu au fost supuse unor aditivi sau modificări”, spune Andrea Goergen, nutriționist dietetician înregistrat și proprietar al Cultivate Healthy din Washington, D.C.
Nici burgerii nu sunt considerați carne procesată. „Carnea de hamburger nu este considerată procesată”, spune Lacey Dunn, dietetician înregistrat și autor al The Women’s Guide to Hormonal Harmony. „Deși a fost modificat de la forma și forma sa inițiale, nu i s-au adăugat conservanți sau nitrați suplimentari.”
Cum se face carnea procesată
S-ar putea să nu doriți să știți cum sunt făcute unele dintre carnea dvs. prelucrată preferată. Majoritatea crenvurstilor, de exemplu, sunt făcuți din carne separată mecanic. Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), acesta este un „produs din carne asemănător pastei și aluatului produs prin forțarea oaselor cu carne comestibilă atașată, sub presiune ridicată printr-o sită sau un dispozitiv similar pentru a separa osul de alimentul țesut din carne. ” În esență, hot dog-ul este carne scheletată care este măcinată până la o textură fină și combinată cu sare și apă, astfel încât totul să se lipească. Da. Mai mult, carnea procesată conține adesea aditivi și substanțe chimice care pot contribui la boli cronice precum hipertensiunea și diabetul de tip 2, printre altele.”
Azotații, carnea procesată și sănătatea
Printre conservanții chimici adesea adăugați la carnea procesată se numără nitrații și nitriții. Dar nitrații apar și în mod natural. Acest lucru poate fi puțin confuz, așa că iată lămuririle. „Nitrații se găsesc și în mod natural în unele legume, cum ar fi rucola, varza, țelina, varza și spanacul”, spune Andrews. „Legumele protejează împotriva cancerului și ar trebui încurajate în dietele tuturor.”
Pe măsură ce se digeră alimentele, nitrații sunt transformați în nitriți. Deși nitrații naturali nu sunt un motiv de îngrijorare, nitrații și nitriții care se adaugă cărnii roșii procesate sunt. „Nitriții sunt conservanți care produc compuși potențiali care cauzează cancerul, în special [pentru] cancerul colorectal”, spune Goergen.
Câtă carne procesată poți consuma?
Faptul că Institutul American de Cercetare a Cancerului are o recomandare de a mânca puțin, dacă este cazul, carne roșie procesată este un semnal de alarmă. Dar liniile directoare recomandă, de asemenea, limitarea aportului de carne roșie - chiar dacă nu a fost procesată - la cel mult trei porții. Aceasta reprezintă un total de 12 până la 18 uncii de carne gătită pe săptămână. „Mai puțin este cel mai bun”, sfătuiește Andrews. „Carnea procesată conține nitrați, care au fost asociați cu mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerele esofagiene, stomacale, pancreatice și colorectale.”
Cu cât mâncați mai multă carne roșie procesată și neprelucrată, cu atât este mai mare riscul pentru sănătate. Într-o meta-analiză publicată în British Journal of Nutrition, cercetătorii au descoperit că persoanele care mănâncă cele mai mari cantități de carne procesată au avut un risc crescut de deces cu 22% din orice cauză și un risc cu 18% mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare în timpul studiului. Aportul de carne roșie neprelucrată a fost asociat cu un risc crescut de 16% de deces din cauza bolilor cardiovasculare. Demn de remarcat: nu a existat un risc crescut de deces legat de aportul de carne albă, cum ar fi puiul.
Cum poate fi dăunătoare carnea roșie procesată
Pe lângă faptul că conține conservanți precum nitrați și nitriți, carnea roșie procesată are adesea adăugată sare, ceea ce o face să conțină un conținut ridicat de sodiu. „Acest lucru este asociat cu hipertensiunea, iar consumul de carne roșie procesată are, de asemenea, o legătură cu diabetul”, spune Andrews, citând un studiu din 2019 publicat în BMJ.
Alimentele bogate în sodiu sunt deosebit de problematice pentru oricine cu afecțiuni cardiace sau renale, spune Goergen. „De exemplu, trei uncii de friptură pot avea 48 de miligrame de sodiu, în timp ce trei felii de slănină pot avea peste 400 de miligrame”, spune ea. "Dacă recomandarea generală pentru aportul de sodiu este de 2.300 miligrame pe zi pentru persoanele fără afecțiuni cardiovasculare sau renale - este mult mai mică în aceste cazuri - 400 miligrame reprezintă 17% din aportul zilnic maxim recomandat."
Un alt risc: un studiu din martie publicat în The American Journal of Clinical Nutrition sugerează că consumul procesat de carne roșie ar putea fi un factor de risc pentru demență. „Studiul retrospectiv a peste 490.000 de adulți a constatat că aportul de carne procesată de peste cinci porții pe săptămână a fost asociat cu un risc cu 67 la sută mai mare de demență, comparativ cu cei care au consumat aceste carne mai puțin de o dată pe săptămână”, spune Andrews.
În plus, carnea roșie procesată tinde să fie mai bogată în calorii, grăsimi saturate și colesterol. „Acest lucru poate juca un rol în creșterea nivelului de grăsime corporală, tensiune arterială și inflamație”, spune Dunn.
Cum să reduceți riscul
Încercați să luați mese, chiar zile la rând dacă e posibil, fără carne, indiferent dacă aceasta înseamnă să consumați doar aliemnte vegetale sau să adăugați proteine precum ouă, pește, pui și curcan. De asemenea, încercați proteine vegetale, cum ar fi fasolea, edamame, tofu și chiar burgeri vegetarieni. „Preferatul meu personal este un burger de fasole neagră cu ciuperci portobello, care este atât de gustos și sățios, încât nici măcar nu mi-e dor de vită”, spune Goergen. Puteți chiar să amestecați edamame în smoothie-ul dvs. preferat sau să faceți o salată de fasole cu adevărat delicioasă.
Experții în sănătate sunt de acord că carnea roșie procesată ar trebui consumată cu moderație, așa că încercați să o limitați doar la ocazii rare. „Doza produce otravă, la fel și calitatea generală a dietei și alegerile stilului tău de viață”, spune Dunn. „O masă cu slănină sau un hot dog din când în când nu este un motiv mare de îngrijorare dacă dieta dvs. generală este sănătoasă și cu o varietate de micronutrienți.”
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Câte grade trebuie să ai în cameră noaptea. De asta ai insomnii și te trezești obosit. Vlad Ciurea: Scade concentrația de oxigen
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.