Alimente care te protejează de cancer. Ce conțin merele și ceaiul
Merele și ceaiul, precum și alte alimente bogate în flavonoide, par a fi cele mai bune protectoare împotriva cancerului. Specialiștii spun că sunt protejați în special fumătorii și consumatorii...
Consumul de alimente bogate în flavonoide, cum ar fi merele și ceaiul, protejează împotriva cancerului și a bolilor de inimă, în special pentru fumători și consumatorii de alcool, potrivit unor noi cercetări ale Universității Edith Cowan (ECU), publicate în revista Nature.
Cercetătorii de la Școala de Științe Medicale și a Sănătății au analizat datele despre dieta, cancerul și sănătatea a 53.048 de danezi de peste 23 de ani.
Ei au descoperit că persoanele care au consumat în mod obișnuit cantități moderate sau ridicate de alimente bogate în flavonoide, compuși găsiți în alimente și băuturi pe bază de plante, au fost mai puțin susceptibile de a muri de cancer sau boli de inimă.
Protecție mai mare la fumători și consumatori de alcool
Cercetătorul principal Dr. Nicola Bondonno a declarat că, deși studiul a descoperit un risc mai mic de deces la cei care au consumat alimente bogate în flavonoide, efectul protector a părut a fi cel mai puternic pentru cei cu risc ridicat de boli cronice din cauza fumatului și a celor care au băut mai mult decât două băuturi alcoolice standard pe zi.
„Aceste descoperiri sunt importante, deoarece ele evidențiază potențialul de a preveni cancerul și bolile de inimă prin încurajarea consumului de alimente bogate în flavonoide, în special la persoanele cu risc ridicat de aceste boli cronice”, a spus ea.
„De asemenea, este important de remarcat că consumul de flavonoide nu contracarează riscul crescut de deces cauzat de fumat și consumul ridicat de alcool. De departe, cel mai bun lucru de făcut pentru sănătatea dvs. este să renunțați la fumat și să reduceți alcoolul. Știm că aceste schimbări ale stilului de viață pot fi foarte provocatoare, astfel încât încurajarea consumului de flavonoide ar putea fi un mod inedit de a atenua riscul crescut, în timp ce încurajează oamenii să renunțe la fumat și să reducă consumul de alcool”.
Alte alimente cu rol protector
Participanții care consumau aproximativ 500 mg de flavonoide totale în fiecare zi aveau cel mai mic risc de a muri cu cancer sau cu o boală cardiacă.
„Este important să consumăm o varietate de compuși flavonoizi diferiți care se găsesc în alimente și băuturi diferite pe bază de plante. Acest lucru este ușor de obținut prin dietă: o cană de ceai, un măr, o portocală, 100g de afine și 100 g de broccoli ar oferi un o gamă largă de compuși flavonoizi și peste 500 mg de flavonoide totale”, a mai spus ea.
Dr. Bondonno a arătat că, deși cercetările au stabilit o asociere între consumul de flavonoide și riscul mai mic de deces, natura exactă a efectului protector este încă neclară.
„Consumul de alcool și fumatul crește atât inflamația, cât și deteriorarea vaselor de sânge, ceea ce poate crește riscul unei serii de boli. Flavonoidele s-au dovedit a fi antiinflamatorii și îmbunătățesc funcția vaselor de sânge, ceea ce poate explica de ce sunt asociate cu un risc mai mic de deces din cauza bolilor de inimă și a cancerului”, a ai spus ea.
Specialistul a mai arătat că următorul pas pentru cercetare a fost să analizeze mai atent tipurile de cancer de boli de inimă care erau cel mai mult protejate de flavonoide.
-
Ceaiul care scade glicemia și combate infecțiile28.12.2025, 21:05
-
-
De ce să pui capacul de fiecare dată când gătești la foc mic28.12.2025, 17:50
-
Primul semn că intestinul tău este iritat28.12.2025, 15:39
-
Câte grade trebuie să avem iarna în casă?28.12.2025, 13:04
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Nu o să crezi ce pot face vârstnicii cu un simplu telefon! Un truc banal le schimbă viața
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Cum trebuie să stingi uleiul care a luat foc în tigaie. Ce să nu faci niciodată
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
5 lucruri pe care nu ar trebui să le depozitezi niciodată sub chiuveta din bucătărie
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
