Carnea roșie procesată: tot ce trebuie să știi despre riscurile pentru sănătate

Carnea roșie procesată are o serie de riscuri pentru sănătate, motiv pentru care specialiștii recomandă consumul cu moderație.
Carnea procesată poate conține conservanți chimici despre care se știe că au efecte dăunătoare asupra sănătății. Iată ce vor experții să știți.
„Carnea roșie procesată diferă de cea roșie proaspătă prin faptul că a fost sărată, afumată, conservată sau tratată cu conservanți”, spune Lisa Andrews, dietetician înregistrat și proprietar al Sound Bites Nutrition din Cincinnati.
Carnea procesată include mezeluri, șuncă, cârnați, salam etc. Și slănină este prelucrată, la fel și carnea ambalată. Pe de altă parte, carnea de vită sau friptură proaspătă - sau chiar mielul proaspăt - nu este considerată procesată. „Carnea de vită sau de porc tocată nu este de fapt considerată procesate atâta timp cât nu au fost supuse unor aditivi sau modificări”, spune Andrea Goergen, nutriționist dietetician înregistrat și proprietar al Cultivate Healthy din Washington, D.C.
Nici burgerii nu sunt considerați carne procesată. „Carnea de hamburger nu este considerată procesată”, spune Lacey Dunn, dietetician înregistrat și autor al The Women’s Guide to Hormonal Harmony. „Deși a fost modificat de la forma și forma sa inițiale, nu i s-au adăugat conservanți sau nitrați suplimentari.”
Cum se face carnea procesată
S-ar putea să nu doriți să știți cum sunt făcute unele dintre carnea dvs. prelucrată preferată. Majoritatea crenvurstilor, de exemplu, sunt făcuți din carne separată mecanic. Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), acesta este un „produs din carne asemănător pastei și aluatului produs prin forțarea oaselor cu carne comestibilă atașată, sub presiune ridicată printr-o sită sau un dispozitiv similar pentru a separa osul de alimentul țesut din carne. ” În esență, hot dog-ul este carne scheletată care este măcinată până la o textură fină și combinată cu sare și apă, astfel încât totul să se lipească. Da. Mai mult, carnea procesată conține adesea aditivi și substanțe chimice care pot contribui la boli cronice precum hipertensiunea și diabetul de tip 2, printre altele.”
Azotații, carnea procesată și sănătatea
Printre conservanții chimici adesea adăugați la carnea procesată se numără nitrații și nitriții. Dar nitrații apar și în mod natural. Acest lucru poate fi puțin confuz, așa că iată lămuririle. „Nitrații se găsesc și în mod natural în unele legume, cum ar fi rucola, varza, țelina, varza și spanacul”, spune Andrews. „Legumele protejează împotriva cancerului și ar trebui încurajate în dietele tuturor.”
Pe măsură ce se digeră alimentele, nitrații sunt transformați în nitriți. Deși nitrații naturali nu sunt un motiv de îngrijorare, nitrații și nitriții care se adaugă cărnii roșii procesate sunt. „Nitriții sunt conservanți care produc compuși potențiali care cauzează cancerul, în special [pentru] cancerul colorectal”, spune Goergen.
Câtă carne procesată poți consuma?
Faptul că Institutul American de Cercetare a Cancerului are o recomandare de a mânca puțin, dacă este cazul, carne roșie procesată este un semnal de alarmă. Dar liniile directoare recomandă, de asemenea, limitarea aportului de carne roșie - chiar dacă nu a fost procesată - la cel mult trei porții. Aceasta reprezintă un total de 12 până la 18 uncii de carne gătită pe săptămână. „Mai puțin este cel mai bun”, sfătuiește Andrews. „Carnea procesată conține nitrați, care au fost asociați cu mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerele esofagiene, stomacale, pancreatice și colorectale.”
Cu cât mâncați mai multă carne roșie procesată și neprelucrată, cu atât este mai mare riscul pentru sănătate. Într-o meta-analiză publicată în British Journal of Nutrition, cercetătorii au descoperit că persoanele care mănâncă cele mai mari cantități de carne procesată au avut un risc crescut de deces cu 22% din orice cauză și un risc cu 18% mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare în timpul studiului. Aportul de carne roșie neprelucrată a fost asociat cu un risc crescut de 16% de deces din cauza bolilor cardiovasculare. Demn de remarcat: nu a existat un risc crescut de deces legat de aportul de carne albă, cum ar fi puiul.
Cum poate fi dăunătoare carnea roșie procesată
Pe lângă faptul că conține conservanți precum nitrați și nitriți, carnea roșie procesată are adesea adăugată sare, ceea ce o face să conțină un conținut ridicat de sodiu. „Acest lucru este asociat cu hipertensiunea, iar consumul de carne roșie procesată are, de asemenea, o legătură cu diabetul”, spune Andrews, citând un studiu din 2019 publicat în BMJ.
Alimentele bogate în sodiu sunt deosebit de problematice pentru oricine cu afecțiuni cardiace sau renale, spune Goergen. „De exemplu, trei uncii de friptură pot avea 48 de miligrame de sodiu, în timp ce trei felii de slănină pot avea peste 400 de miligrame”, spune ea. "Dacă recomandarea generală pentru aportul de sodiu este de 2.300 miligrame pe zi pentru persoanele fără afecțiuni cardiovasculare sau renale - este mult mai mică în aceste cazuri - 400 miligrame reprezintă 17% din aportul zilnic maxim recomandat."
Un alt risc: un studiu din martie publicat în The American Journal of Clinical Nutrition sugerează că consumul procesat de carne roșie ar putea fi un factor de risc pentru demență. „Studiul retrospectiv a peste 490.000 de adulți a constatat că aportul de carne procesată de peste cinci porții pe săptămână a fost asociat cu un risc cu 67 la sută mai mare de demență, comparativ cu cei care au consumat aceste carne mai puțin de o dată pe săptămână”, spune Andrews.
În plus, carnea roșie procesată tinde să fie mai bogată în calorii, grăsimi saturate și colesterol. „Acest lucru poate juca un rol în creșterea nivelului de grăsime corporală, tensiune arterială și inflamație”, spune Dunn.
Cum să reduceți riscul
Încercați să luați mese, chiar zile la rând dacă e posibil, fără carne, indiferent dacă aceasta înseamnă să consumați doar aliemnte vegetale sau să adăugați proteine precum ouă, pește, pui și curcan. De asemenea, încercați proteine vegetale, cum ar fi fasolea, edamame, tofu și chiar burgeri vegetarieni. „Preferatul meu personal este un burger de fasole neagră cu ciuperci portobello, care este atât de gustos și sățios, încât nici măcar nu mi-e dor de vită”, spune Goergen. Puteți chiar să amestecați edamame în smoothie-ul dvs. preferat sau să faceți o salată de fasole cu adevărat delicioasă.
Experții în sănătate sunt de acord că carnea roșie procesată ar trebui consumată cu moderație, așa că încercați să o limitați doar la ocazii rare. „Doza produce otravă, la fel și calitatea generală a dietei și alegerile stilului tău de viață”, spune Dunn. „O masă cu slănină sau un hot dog din când în când nu este un motiv mare de îngrijorare dacă dieta dvs. generală este sănătoasă și cu o varietate de micronutrienți.”
-
Ginkgo biloba, un aliat promițător în tratarea demenței ușoare28.08.2025, 19:42
-
-
Servicii psihologice decontate pentru pacienții oncologici în România28.08.2025, 16:36
-
-
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Ce pățești dacă mănânci salam mai multe zile la rând. Efectul este alarmant
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
Câte grade trebuie să ai în cameră noaptea. De asta ai insomnii și te trezești obosit. Vlad Ciurea: Scade concentrația de oxigen
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Cum să usuci hainele mai repede iarna. Metoda pe care nu o știai
S-au făcut studii despre cum să usuci mai repede hainele iarna. Metoda pe care nu o știai
Cum alegi mărimea potrivită a televizorului în funcție de dimensiunea camerei
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!