De ce miroase conopida când o gătim? Explicația specialistului

Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj, explică, într-o postare pe Facebook, de ce miroase conopida când este...
În cadrul proiectului Știință cu sare și piper, creat de Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj, specialistul explică de ce miroase conopida când este gătită.
”Dacă îți place să gătești mâncăruri cu conopidă, te împaci cu un gând: în bucătăria ta va pluti mirosul specific al acestei legume gătite. Inevitabil! Dar de ce miroase conopida când o gătim? Profilul aromat al conopidei crude este determinat în principal de prezența glucozinolaților, compuși care conțin sulf și care conferă conopidei un miros specific de ceapă și varză gătită. Conopida conține mulți compuși de aromă cu caracter hidrofil. După cum sugerează și numele, moleculele hidrofile au o afinitate pentru moleculele de apă și, prin urmare, sunt atrase de lichide. Ei bine, când fierbem conopida, compușii de aromă cu carcater hidrofil trec în apa fiartă, iar acești compuși nu rămân doar în apa fiartă, ci se evaporă, astfel încât bucătăria ajunge să miroasă a conopidă”, detaliază acesta pe Facebook.
-
-
-
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului06.09.2025, 15:18
-
Legătura dintre inflamația intestinală și sănătatea creierului06.09.2025, 14:53
-
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Câte grade trebuie să ai în cameră noaptea. De asta ai insomnii și te trezești obosit. Vlad Ciurea: Scade concentrația de oxigen
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase. Gafa colosală pe care ai făcut-o până acum
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?